MĂCIN: Prim-procurorul Constantin Balaban, reţinut de DNA pentru corupţie

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 27 martie 2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au reţinut, în această noapte, pe Constantin Balaban, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, fals în declaraţii, şantaj, luare de mită şi favorizarea făptuitorului.

De asemenea, anchetatorii au pus-o sub control judiciar pe Alexandrina Jijileanu (grefier în acelaşi parchet), învinuită de favorizarea făptuitorului şi complicitate la dare şi luare de mită, precum şi la abuz în serviciu.

Potrivit comunicatului DNA trimis astăzi redacţiei, în intervalul 23 iulie 2007-04 martie 2015, Constantin Balaban a administrat, în fapt, o societate ce avea ca asociat unic şi administrator pe soţia sa, sens în care prim-procurorul din Măcin "s-a implicat direct în gestionarea relaţiilor comerciale cu alte firme, în legătură cu:

- obţinerea de contracte comerciale;

- colectarea sumelor de bani cuvenite societăţii în urma desfăşurării activităţii comerciale;

- asigurarea logistică a celor două autocamioane şi a celor două semiremorci deţinute de societate;

- organizarea contabilităţi primare a societăţii;

- gestionarea resurselor umane;

- reprezentarea societăţii în contact cu autorităţile fiscale de control".

Pe 16 august 2007, urmărind înfiinţarea şi operaţionalizarea firmei respective, Balaban ar fi creditat-o, în calitate de persoană fizică, cu 244.000 lei, iar, ulterior, pe 16 iulie 2012, cu 4.200 lei.

Totodată, pe 23 iulie 2007, 2 martie 2009 şi 1 noiembrie 2011, prim-procurorul, prin administrator, ar fi creditat aceeaşi societate cu suma totală de 375.000 lei.

DNA acuză că aceste împrumuturi nu se regăsesc menţionate în declaraţiile de avere întocmite, în calitate de procuror, de către Constantin Balaban, pentru anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 şi nu există date din care să fi rezultat că aceste creanţe au fost stinse prin restituirea împrumuturilor de către societate.

Mai mult, în respectivele declaraţii, Balaban ar fi declarat, la rubrica "Venituri", salariul său de procuror şi salariul soţiei, "fără a exista vreo menţiune despre firma respectivă, deşi soţia acestuia, scriptic, avea calitatea de administrator şi asociat unic, iar societatea sus menţionată a avut o cifră de afaceri aferentă anilor 2012-2014, în cuantum de 1.066.368 de lei", detaliază anchetatorii anticorupţie.

În 12 ianuarie 2015, Constantin Balaban, printr-un poliţist, şef de post al unei localităţi din Tulcea, "a exercitat ameninţări cu reţinerea, arestarea şi condamnarea unei persoane, suspect în cazul unei infracţiuni de furt, în vederea achitării până în seara aceleiaşi zile a unei părţi din contravaloarea a circa 350 de saci de porumb, reprezentând prejudiciul reclamat. Cauza penală susmenţionată a fost instrumentată de către agentul de poliţie respectiv, iar cercetările s-au aflat sub supravegherea inculpatului Balaban Constantin".

Între 10 noiembrie 2014 şi 23 februarie 2015, prim-procurorul, ajutat de grefiera Alexandrina Jijileanu, "a ajutat un inculpat să primească un tratament penal preferenţial, promiţându-i de asemenea stabilirea unei pedepse cu închisoarea de 8 luni şi amânarea aplicării acesteia în cadrul unui acord de recunoaştere a vinovăţiei", se mai arată în comunicat.

Persoana respectivă a fost depistată, pe 12 septembrie 2014, de poliţiştii rutieri din Măcin, conducând un autoturism, cu o alcoolemie de 0,80 grame/litru în aerul expirat.

"În acest sens, inculpata Jijileanu Alexandrina şi-a exercitat influenţa asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Măcin, în vederea îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, cu ocazia instrumentării prezentei cauze.

Prin această modalitate, cei doi inculpaţi au urmărit inclusiv obţinerea unui folos injust pentru persoana respectivă, în legătură cu nerestricţionarea libertăţii de a conduce autovehicule pe drumurile publice", se mai arată în ocmunicatul DNA.

Totodată, pe 11 decembrie 2014, Balaban ar fi acceptat, prin Jijileanu, promisiunea remiterii unor cantităţi de băuturi alcoolice din partea unei persoane, cu privire la care se dispusese anterior clasarea urmăririi penale. În cauza respectivă, prim-procurorul întocmise acte procedurale privind o tentativă de viol.

Constantin Balaban va fi prezentat astăzi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, DNA beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb