Macquarie: "Va fi dificil să menţinem preţul ţiţeiului peste 90 de dolari barilul"

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 12 aprilie

Macquarie: "Va fi dificil să menţinem preţul ţiţeiului peste 90 de dolari barilul"

English Version

Preţul futures al petrolului brut a scăzut ieri, pe pieţele externe, în condiţiile în care inflaţia persistentă din SUA diminuează optimismul privind reducerea dobânzilor. Totuşi, cotaţiile de pe piaţa de profil se menţin aproape de nivelul maxim al ultimelor şase luni, în condiţiile în care investitorii iau în calcul un potenţial atac asupra Israelului, din partea Iranului, potrivit Reuters.

Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai era de 85,85 dolari barilul la ora locală 07.14, în scădere cu 0,4% faţă de ziua anterioară. Petrolul european Brent cu livrare în iunie era cotat la 90,15 dolari barilul, în declin tot cu 0,4%.

"Credem că va fi dificil să menţinem preţul ţiţeiului Brent peste 90 de dolari barilul în a doua jumătate a anului curent, fără o întrerupere reală a aprovizionării asociată cu evenimente geopolitice", afirmă Vikas Dwivedi, strateg pe energie la Macquarie. Acesta adaugă: "Ca urmare, ne aşteptăm ca preţul petrolului să scadă pe măsură ce înaintăm în acest an, din cauza creşterii ofertei non-OPEC, a unei cantităţi semnificative de capacitate neutilizată a OPEC+ care va reintra pe piaţă şi a potenţialului ca inflaţia să diminueze cererea".

Minutele celei mai recente reuniuni de politică monetară a băncii centrale americane (Fed) arată că oficialii instituţiei sunt îngrijoraţi de faptul că inflaţia se va menţine şi că politica monetară strictă va fi necesară o perioadă mai lungă pentru a ţine sub control preţurile în cea mai mare economie a lumii.

Investitorii care se aşteptau la o reducere a ratei dobânzii Fed în iunie văd acum luna septembrie ca un moment mai probabil pentru începerea ciclului de relaxare a politicii monetare americane.

Dobânzile mari aplicate o perioadă mai lungă de timp ar putea afecta creşterea economică, respectiv cererea de petrol.

Luna trecută, Agenţia Internaţională a Energiei anticipa că piaţa mondială a petrolului se va confrunta cu un deficit de aprovizionare în 2024, nu cu un excedent, cum era estimat anterior, deoarece grupul OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi) va încerca să continue reducerile de producţie în a doua parte a anului.

"Schimbarea de politică arată că se va ajunge mai degrabă la un deficit de aprovizionare, în loc de un excedent, aşa cum estimam în februarie", se arată în raportul AIE. Agenţia preconiza, la acel moment, că cererea de petrol va creşte cu 1,3 milioane barili pe zi (bpd) la nivel mondial, în acest an, pe fondul perspectivelor economice încurajatoare din SUA şi al majorării consumului de combustibil pentru nave. Anul acesta, cererea de petrol pe plan mondial se va situa în medie la 103,2 milioane bpd, conform AIE.

Rămâne de văzut dacă previziunea AIE se va adeveri, mai ales în condiţiile în care datele privind inflaţia din SUA, publicate recent, au depăşit aşteptările în luna martie. Conform Departamentul american al Muncii, indicele preţurilor de consum a continuat să crească în luna martie, până la 3,5% în ritm anual, de la 3,2% în luna februarie. Analiştii mizau pe o creştere de 3,4%.

De la o lună la alta, preţurile de consum din SUA au înregistrat un avans de 0,4% în martie, la fel ca în luna februarie, însă analiştii se aşteptau la un plus de 0,3%.

OPEC+ îşi menţine politica

Alianţa OPEC+ a decis, săptămâna trecută, să menţină neschimbată politica sa de reducere a producţiei de petrol, în încercarea de a păstra stabilitatea globală în aprovizionarea cu ţiţei. OPEC a informat că îşi smenţine politica aflată în vigoare din noiembrie 2022, pe lângă reducerile voluntare ale unor ţări care au început în iulie 2023.

Comitetul ministerial al OPEC+ a precizat că a analizat datele privind producţia de ţiţei din ianuarie şi februarie 2024, şi a remarcat că ţările OPEC şi non-OPEC s-au conformat cu producţia stabilită. Reducerea obligatorie a producţiei de ţiţei pentru membri este de aproximativ 3,66 milioane de barili pe zi, valabilă până la sfârşitul acestui an, în timp ce reducerile voluntare se ridică la 2,2 milioane de barili pe zi, în vigoare până în iunie anul viitor.

Ţările OPEC care au avut o producţie în exces în ianuarie, februarie şi martie 2024 îşi vor prezenta planurile detaliate de compensare până la 30 aprilie. Următoarea şedinţă a comitetului alianţei este programată pentru 1 iunie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Anul asta America va inunda cu petrol vor extrage si livra la maxim asadar de unde deficit si oferta redusa? Rusia are foame de bani asa ca va livra tot ce poate in India si China.

    1. Si noi din Europa o sa cumparam din India si de prin alte parti, dar rebotezat si la suprapret.....si marim inflatia.

      rezerva strategica a usa cade spre minime isorice... e posibil in scoaterea bondurilor usa din inversare sa se declanseze o urmatoare criza si deci impliciti o posibila parasutare finala pe grafic a petrolului urmat de long crash...sau slump... la o cotatie echilibrata....

      de fiecare data declansarea crize de dupa decompresarea bondurilor din inversari a corespuns cu criza pe petrol sau energie.... ceea ce nu excludem nici pe termen scurt in fata...pentru ca vor fii mai multe socuri intersectate... fie somaj bomba plus dobanzi in crash si deci acces urgent la refinantari si credite... cu presiune pe petrol ce se afla in abrupt inchidere..si da efect de strangulare... plus ca a corespuns mereu si soc chipurile "militar"... 

      Cand rezerva strategica USA va incepe sa se ridice din minim spre maxime iar... atunci petrolul se stabilizeaza la un pret relativ... sau poate chiar rezerva sa alerge cu lag pretul petropului daca capacitatile se inchid speculativ... dar nu cred...pentru ca capacitatile alearga constant cererea..si deci ...dupa socul initial din fata...de criza...se aseaza o dezolare... 

      s c c r e t 

      Rezerva nu se mai reface, se trece pe electric.

      se reface ca e strategic militara

      asa cu s-a refacut si in w1 si w2 … si in ani 80 dupa parasutare aur si slump…(aur cotatia nu partidul).. 

      s c c r e t… 

    De ce vrea Maquarie sa tina pretul peste 90?

    Lasati-l sa scada.

    Am zis de la inceput ca se pompeaza articficial in pret, sa faca arabii bani. 

    1. si americanii.. si guvernele…

      s c c r e r 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb