MACROECONOMIC NU NE MERGE BINE Industria prelucrătoare a intrat pe un trend descrescător

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 ianuarie 2007

Industria prelucrătoare a intrat pe un trend descrescător

Creşterea semnificativă a deficitului comercial poate deveni cronică în anul 2007 odată cu reducerea taxelor vamale, estimează întreprinzătorii

Scăderea din indus­tria prelucrătoare este o problemă reală pentru că "sunt foarte mulţi producători şi mici întreprinderi pentru care creşterea preţului la utilităţi şi nevoia de a face investiţii în tehnologie a echivalat cu scăderea producţiei\", ne-a spus Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC). Domnia sa spune că mulţi dintre aceşti producători au închis afacerea odată cu diminuarea proiectelor, iar o parte s-au relocat în ţări precum Ucraina sau Bulgaria, ceea ce face ca industria prelucrătoare să pară a fi în reformă totală.

Deşi producţia industrială a înregistrat în noiembrie 2006 faţă de octombrie o scădere per ansamblu de 0,8%, acest aspect nu este privit cu îngrijorare de Adrian Izvoranu. "Este o perioadă în care şi dacă iei cifrele din Anglia vei constata aceeaşi situaţie deoarece perioada de sfârşit de an este dominată de încheierea contractelor sau de demararea contractelor noi", ne-a spus domnia sa

Deşi nu se poate vorbi de un trend nefavorabil producţiei industriale, potrivit lui Adrian Izvoranu, acest lucru se observă în cazul industriei prelucrătoare. Aceasta a înregistrat o diminuare de 1,8% în noiembrie faţă de luna precedentă, deşi unele ramuri ale sale au înregistrat creşteri (aparatele de radio, televiziune şi comunicaţiile au crescut, de exemplu, cu 21%, în timp ce editurile, poligrafia şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor a crescut cu 11%).

Raportat la situaţia pe ani, producţia industrială din noiembrie 2006 este superioară celei din noiembrie 2005 cu 7,5%. Respectând aceeaşi comparaţie, cifra de afaceri obţinută de întreprinderile cu activitate de comerţ cu amă­nuntul a crescut cu 22,3%.

"Este un paradox aici deoarece dacă punem cifrele pe masă observăm că veniturile nu cresc spectaculos, dar economia per ansamblu dă impresia de evoluţie", spune Adrian Izvoranu, considerând că explicaţia constă în veniturile de la românii din străinătate şi în economia subterană.

"În străinătate muncesc două milioane de români, adică jumătate din numărul celor care muncesc în ţară, iar veniturile lor intră în economie, dar nu se regăsesc în activitatea economică", afirmă directorul CPISC. În acelaşi timp, investitorii remarcă discrepanţele dintre consumul puternic şi veniturile reduse pe care le garantează o creştere economică reală, crede Izvoranu.

Deficitul comercial este un alt punct sensibil al indicatorilor economici. Deşi în termeni absoluţi deficitul comercial a rămas acelaşi în noiembrie şi în octombrie 2006, discrepanţele sunt între deficitul din noiembrie 2005 (-1268 milioane euro) şi noiembrie 2006 (-1629 milioane euro), "ceea ce arată o creştere semnificativă, mai ales că este exprimat în valută, iar inflaţia la euro nu este mare", ne-a spus Adriana Ciuchea, director general în cadrul INS.

Adrian Izvoranu crede că este foarte greu de presupus că deficitul comercial va evolua altfel în 2007, mai ales că multe mărfuri se vor ieftini odată cu căderea barierelor vamale. Domnia sa consideră că mai îngrijorătoare decât ineficienţa exportului este lipsa consumului intern din producţia autohtonă. "Investitorii care vin, ne folosesc pe noi ca mediu propice de dezvoltare a afacerii deoarece aduc componente din ţările lor, care figurează la noi ca importuri, şi le aruncă pe piaţă, rezolvând aparent problema consumului", spune directorul CPISC. De fapt, valoarea adăugată de aceştia este foarte mică, potrivit lui Izvoranu, iar noi câştigăm din manopera care este cea mai prost plătită din toată Europa. "Aici este paradoxul cifrelor pe care Premierul nu îl vede când spune că economia duduie", afirmă preşedintele CPISC.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb