Macron cere un efort durabil din partea industriei de apărare

S.B.
Internaţional / 11 aprilie 2024

Macron cere un efort durabil din partea industriei de apărare

Bulversarea provocată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi reînarmarea pe plan mondial cer un efort "durabil" din partea industriei de apărare pentru a produce mai mult şi mai repede, a afirmat joi preşedintele francez Emmanuel Macron, în cadrul unei ceremonii în care a pus piatra de temelie a unei fabrici de pulbere pentru obuze, informează Agerpres.

"Ne aflăm în pragul unei schimbări geopolitice şi geostrategice pe termen lung, în care industriile de apărare vor avea un rol în creştere", a apreciat şeful statului la Bergerac, în sud-vestul Franţei, îndemnându-i pe producătorii din domeniul apărării să apese pedala de acceleraţie pentru a trece la o "economie de război" cu scopul de a continua acordarea de sprijin activ Ucrainei în faţa Rusiei.

"Efortul" necesar este "urgent", "trebuie să ne mişcăm rapid, puternic, masiv, dar de asemenea pentru o perioadă lungă de timp", a afirmat preşedintele francez.

"Lumea despre care vorbim nu se va sfârşi nici dacă războiul se termină mâine, pentru că există o reînarmare masivă (...) din partea Rusiei şi pentru că vedeţi peste tot în Europa cheltuieli militare, comenzi în creştere", a spus Emmanuel Macron.

Preşedintele francez a pus piatra de temelie a unei noi fabrici de pulbere, indispensabilă pentru propulsia obuzelor, a grupului Eurenco, lider european în materie de pulberi şi explozibili, care se va deschide la începutul anului 2025 şi care îşi propune să producă circa 1.200 de tone de pulbere pe an.

Unitatea din Bergerac, care o producea din 1915, a fost desfiinţată în 2007 din cauza lipsei de comenzi suficiente. Cererea începuse să crească înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, dar conflictul a fost un "accelerator de creştere" pentru grup, potrivit directorului general Thierry Francou.

Comenzile Eurenco se extind acum până în 2030 şi au totalizat 1,2 miliarde de euro în ultimele şase luni.

În cadrul urărilor sale către forţele armate în ianuarie la Cherbourg (Manche), preşedintele Emmanuel Macron a denunţat o "formă de amorţeală automulţumitoare" a industriei de apărare înainte de invazia Rusiei în Ucraina. "O victorie a Rusiei înseamnă sfârşitul securităţii europene", a avertizat el.

De la anunţul lui Emmanuel Macron privind trecerea la o "economie de război" în iunie 2022, industria a căutat să treacă la o viteză mai mare pentru a răspunde comenzilor. În 2023, Parisul a comandat echipamente militare în valoare de 20 miliarde de euro, cu o treime mai mult decât în anii precedenţi, iar comenzile la export se acumulează, notează AFP.

În februarie, cancelarul german Olaf Scholz a făcut, de asemenea, apel la o producţie de arme "pe scară largă" în Europa pentru a aproviziona Ucraina, inaugurând o fabrică de obuze Rheinmetall.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ţara sa va pierde războiul dacă nu primeşte mai mult ajutor, în timp ce Rusia şi-a intensificat presiunea în estul ţării. Un pachet de ajutor american de 60 de miliarde de dolari promis de preşedintele Joe Biden este blocat de luni de zile în Congres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Franta a inlocuit Rusia si a devenit a doua mare exportatoare de armament .Pina si Serbia vrea acum avioanele Rafale si sistemele de radar franceze .

    1. Munitia 155 marea lipsa in Ucraina,

      este produsa in occident la un pret de 800 %, 

      mai scump decat cel rusesc,

      pai asa tot sa fie razboi ,ca doar profitul e sfant 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb