Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă că-şi acordă termen "până la sfârşitul semestrului" pentru ca să vadă "dacă există cooperări noi care pot să apară" în cadrul Uniunii Europene cu privire la posibilitatea ca alte ţări aliate să beneficieze de disuasiunea nucleară franceză, relatează AFP.
"Vom deschide o fază în care tehnicienii noştri vor discuta", "un dialog strategic şi totodată tehnic, după care vor avea loc schimburi la nivel de şefi de stat şi de guverne pentru a vedea, până la sfârşitul trimestrului, dacă există cooperări noi care pot apărea", a declarat preşedintele francez joi seara, într-o conferinţă de presă, după summitul extraordinar al Uniunii Europene (UE) privin apărarea şi Ucraina.
El a declarat că "mai mulţi" lideri au venit să-i vorbească despre acest subiect.
Emmanuel Macron anunţa weekendul trecut şi a reiterat miercuri, într-o alocuţiune solemnă, că a "decis să deschidă o dezbatere strategică privind protecţia prin disuasiunea noastră a aliaţilor noştri de pe continentul european", ca răspun unui "apel istoric" în acest sens al viitorului cancelar german Friedrich Merz.
El anunţa miercuri că, "indiferent ce se întâmplă, decizia a fost mereu şi va rămâne în mâna preşedintelui Republicii".
Şefii de Stat Major ai statelor europene care sunt pregătiţi să garanteze o viitoare pace în Ucraina urmează să se reunească marţi, la Paris, în prezenţa lui Emmanuel Macron, care i-a invitat joi şi pe omologii săi "care vor să participe", în vederea unei perfecţionări a unui plan vizînd să pună capătt în mod durabil Războiului din Ucraina.
Această reuniune, anunţată miercuri seara de către preşeidntele francez, îi vizează pe "şefii de Stat major ai ţărilor care doresc să-şi asume responsabilităţile" în cazul unei eventuale "desfăşurări a unor forţe europene" în Ucraina care să "garanteze respectarea deplină" a unui viitor acord de pace.
"Toate ţările vor fi invitate marţi", "în coordonare strânsă" cu "Comandamentul Militar al NATO, care va fi de asemenea asociat acestui demers", a anunţat el joi seara, în faţa presei, la Bruxelles.
El a anunţat că va spune, "fără îndoială, câteva cuvinte" la această reuniune.
Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer, în coordonare cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi mai mulţi alţi lideri europeni încearcă să pună la punct un plan de pace prin care să evite ca negocierile între Statele Unite şi Rusia să conducă la "un armistiţiu care să fie negociat în pripă, fără nico garanţie" de securitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 18:54)
Macronel mai spera sa fie presedinte in iulie??
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 21:36)
Pai spera, de aia face circul asta zilnic (de 2 - 3 ori pe zi ?) disperat de copil de gradinita
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2025, 10:45)
Mai bagă bani Putler în fiica dilie a Franței? Oare nu cumva s-au prins francezii că votează dilii promovați de propaganda sovietică?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2025, 15:16)
Astuia cu "Putler": Deci tu ai totusi un creier de gaina sau nici atat ha ha
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 19:05)
Romania va fi prima natiune care va accepta aceasta propunere de nerefuzat .Brigazile de lupta ale francilor sunt deja aici iar imbunatarile facute de curind la mai toate bazele militare au avut in mod previzibil si aceasta propunere atunci cind s-a purces la modernizare .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 21:34)
Da, Romania, ca putere nucleara ce sprijina ucraina, va fi imediat de acord
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2025, 12:30)
exact
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2025, 16:08)
Macron nu isi da termene, isi da "aere" . Rusia nu acorda nicio atentie Frantei nucleare.