MADR:  "Reziduurile de pesticide din legumele şi fructele româneşti nu prezintă niciun risc"

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 7 septembrie 2016

 "Reziduurile de pesticide din legumele şi fructele româneşti nu prezintă niciun risc"

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu spunea, în decembrie 2015: "Multe produse care ajung în România sunt din segmentul cel mai ieftin, otrăvim populaţia"

Ministerul Agriculturii pare să nu se hotărască dacă produsele consumate în ţara noastră sunt sau nu toxice, căci declaraţiile din partea ministerului se contrazic total.

Ministerul Agriculturii a transmis, ieri, că legumele şi fructele produse în România sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide în concordanţă cu prevederile europene: "Din rapoartele de monitorizare realizate anual de către Autoritatea Naţională Fitosanitară rezultă că procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maximă admisă, deci nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezintă în mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie să fie una corectă. Nu orice conţinut de reziduu de pesticid înseamnă şi pericol pentru sănătatea umană. Periculoase sunt într-adevăr doar cele ale căror valori depăşesc limita maximă admisă. Rezultatele obţinute la aceste controale se înscriu în media la nivel european. Fiind vorba de produse convenţionale şi nu ecologice este evident că acestea conţin reziduuri de pesticide, dar care nu depăşesc limita maximă admisă de legislaţia în vigoare".

În schimb, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu s-a remarcat printr-o serie de declaraţii şocante despre alimentele pe care le consumăm.

În decembrie 2015, domnia sa a spus că multe produse care ajung în România sunt din segmentul cel mai ieftin: "Multe produse din străinătate care ajung în România se vând pentru că sunt din segmentul cel mai ieftin, dar, astfel, populaţia este otrăvită şi producătorul român omorât.

Repet: orice guvern are datoria să îşi apere şi producătorul şi consumatorul. Din cauza aceasta cred că nu am făcut suficient până acum şi eu vă promit că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a ajuta românul să consume cât mai multe produse româneşti".

Ministrul Agriculturii a afirmat, atunci, că va reintroduce controlul la frontieră pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, pe considerentul că în cazul multor produse din "'gama de jos" care ajung pe piaţa românească sunt utilizate pesticide interzise pe piaţa europeană.

Achim Irimescu nu a dorit să nominalizeze ţări de unde ar putea proveni produse pentru care sunt utilizate pesticide interzise în UE, dar a amintit cazul de acum câţiva ani al unor transporturi de grapefruit din Turcia.

În martie, ministrul Achim Irimescu a susţinut că România este o ţară de mâna a zecea, considerata coşul de gunoi al Europei, conform presei.

Acesta a afirmat că pe piaţa noastră ajung din strainătate mezeluri cu termen de valabilitate expirat sau peşti din marea Nordului plini de viermi din cauza faptului că autorităţile nu sunt capabile să controleze mărfurile care intră în ţară.

Acum, ca şi cum aceste declaraţii nu ar fi existat, MADR arată că totul este în regulă, la capitolul fructe şi legume: "Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare prelevează probe conform calendarului de prelevare şi le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. La prelevarea probelor se respectă cu stricteţe prevederile Ordinului MADR nr. 1256/2005 pentru aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante şi produse vegetale în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea oficială a nivelului de reziduuri de pesticide.

Analizele chimice sunt realizate în concordanţă cu sistemul de asigurare al calităţii ISO 17025/2005 şi metodele de analiză sunt validate. Pentru asigurarea calităţii analizelor, laboratoarele ACREDITATE RENAR participă anual la teste de competenţe europene organizate de laboratoarele europene de referinţa în domeniu.

România, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de "urme de pesticide", iar rezultatele acestor controale sunt în parametrii ceruţi de legislaţia în vigoare.

Conţinutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislaţia europeană, nu trebuie să afecteze comercializarea produselor româneşti. Hipermarketurile şi supermarketurile solicită aceste buletine de analiză şi astfel se asigură că produsele sunt conforme".

În schimb, ministrul Achim Irimescu a acuzat, în declaraţiile sale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor că nu îşi face datoria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb