Zborul special pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi temporar în Africa de Sud a decolat din Johannesburg la ora 3,54 (ora locală/ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor şi formalităţilor necesare, aeronava fiind aşteptată să aterizeze la Bucureşti în jurul orei 15,30 (ora României), a anunţat, astăzi, Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat, informează Agerpres.
Pe lista de pasageri, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, figurează 70 de persoane: 46 de cetăţeni români (inclusiv delegaţia sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetăţeni europeni (10 cetăţeni bulgari, 4 cetăţeni spanioli, 3 cetăţeni polonezi, 1 cetăţean ungar) şi 6 cetăţeni din state terţe (4 cetăţeni georgieni, 1 cetăţean australian, 1 cetăţean neozeelandez - aceştia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare şi având rezidenţă în România).
Aceştia erau blocaţi în Africa de Sud din cauza apariţiei pe continentul african a variantei Omicron, care a dus la anularea unor curse aeriene.
"Alţi 7 cetăţeni români care se află în Cape Town nu au reuşit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare. Reprezentanţii Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceştia şi vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluţii de transport către România", informează MAE.
Pentru realizarea listei de pasageri şi îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria şi Consulatul General al României la Cape Town, a menţinut legătura permanent cu cetăţenii români, informându-i constant despre etapele operaţiunii de repatriere şi a menţinut contactul cu autorităţile sud-africane pentru a facilita coordonarea şi stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.
De asemenea, misiunea diplomatică a României la Pretoria a fost în dialog cu Delegaţia UE în Africa de Sud şi cu reprezentanţele diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Africa de Sud şi a transmis disponibilitatea autorităţilor române de a sprijini transportul spre Europa şi pentru alţi cetăţeni europeni blocaţi temporar, la rândul lor, în această ţară, preluând şi procesând solicitările acestora.
Consulul din cadrul Ambasadei României la Pretoria s-a deplasat la aeroportul din Johannesburg pentru a pune la dispoziţia cetăţenilor români alimente de bază şi apă şi pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalităţile specifice în aeroport în vederea îmbarcării pe cursa Tarom.
"MAE doreşte să mulţumească Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Transporturilor pentru foarte buna colaborare în derularea pregătirilor menţionate anterior. Prin participarea activă, alături de celelalte autorităţi române competente, la organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor de repatriere a cetăţenilor români blocaţi temporar în Africa de Sud, în special prin intermediul reprezentanţilor Ambasadei României la Pretoria, MAE şi-a realizat concret, în acest caz specific, funcţia de asigurare a asistenţei şi protecţiei consulare a cetăţenilor români din străinătate aflaţi în situaţii deosebite", se arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2021, 11:28)
MAE:
46 de români şi 24 de străini sosesc astăzi din Africa de Sud si aduc cu ei omicronul dorit de arhat si ceilalti ciocli.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2021, 15:14)
Un mare "suscces" ...pentru Omicron!
Ce inseaamna grija pentru 46 de persoane, da atat de bine in media , fata de ce se poate intampla cu ceva ...milioane,
Ce bucurie...