MAE şi Ambasada SUA marchează 5 ani de Parteneriat Strategic

Andrei Stan
Politică / 13 septembrie 2016

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada SUA la Bucureşti marchează cinci ani de la adoptarea Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI cu Statele Unite ale Americii, "document fundamental al relaţiei strategice" dintre cele două state, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a transmis: "Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii reflectă viziunea noastră comună a unui Parteneriat Strategic «mai extins şi mai profund», ancorat în valorile euro-atlantice şi în interesul pentru gestionarea riscurilor şi ameninţărilor comune la adresa celor două state şi a securităţii euro-atlantice, în ansamblu. Declaraţia este primul document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, punând accent pe caracterul său «durabil, dinamic» şi «pe termen lung»".

Şeful statului mai consideră că angajamentul împărtăşit de România şi SUA pentru asigurarea securităţii în spaţiul transatlantic a reprezentat, cu precădere în cei cinci ani de la adoptarea Declaraţiei, un catalizator pentru abordarea comună a provocărilor globale şi va rămâne, şi pe viitor, un pilon esenţial pentru realizarea obiectivelor noastre.

Potrivit preşedintelui, cooperarea bilaterală în domeniul politico-militar şi de securitate a atins "un nivel deosebit de excelenţă", ilustrat inclusiv prin operaţionalizarea proiectului strategic al Facilităţii de apărare împotriva rachetelor balistice din cadrul Bazei Deveselu şi de implementarea măsurilor cuprinse în Iniţiativa de Reasigurare Europeană, promovată de SUA.

Totodată, România şi SUA vor coopera îndeaproape pentru implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, precizează comunicatul.

Potrivit acestuia, concomitent cu amplificarea cooperării în domeniul politico-militar şi de securitate, dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic, România şi SUA acţionează permanent pentru dinamizarea relaţiilor economice prin creşterea volumului schimburilor comerciale şi a investiţiilor.

Klaus Iohannis vorbeşte şi despre demersurile pentru admiterea ţării noastre în programul Visa Waiver: "Trebuie totodată să continuăm să lucrăm împreună şi pentru consolidarea dimensiunii de cercetare, ştiinţă şi inovare şi în domeniul contactelor inter-umane, inclusiv pentru admiterea României în programul Visa Waiver, având în vedere că popoarele noastre «împărtăşesc o istorie comună de legături strânse», aşa cum menţionează Declaraţia Comună".

Preşedintele precizează: "România este hotărâtă ca, împreună cu Statele Unite, să investească în continuare în substanţa strategică a cooperării bilaterale, privind această investiţie ca pe o garanţie pentru modernizarea sa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb