"Maersk" vinde 20% din "Danske Bank"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 februarie 2015

"Maersk" vinde 20% din "Danske Bank"

Conglomeratul A.P. Moeller-Maersk A/S, cea mai mare companie din Danemarca, renunţă la deţinerea sa la "Danske Bank" A/S, urmărind să se concentreze pe dezvoltarea operaţiunilor din sectorul petrolului şi al transportului maritim.

"Moeller-Maersk" va înstrăina cota sa de 20,05% din cea mai mare bancă daneză şi va distribui un dividend extraordinar în numerar. Cota este evaluată la circa 35,8 miliarde de coroane (5,45 miliarde de dolari), în baza preţului de piaţă din data de 24 februarie. Valoarea dividendului extraordinar va fi stabilită la data de 30 martie, în cadul unei adunări a acţionarilor.

Acţiunile "Danske Bank" vor fi oferite acţionarilor "Maersk". "A.P. Moeller Holding", compania care controlează 42% din "Maersk", va cumpăra 15% din bancă. "A.P. Moeller Holding" ar putea cumpăra încă 2,02% din "Danske Bank", conform anunţului "Maersk". În timp, holdingul urmăreşte să ajungă la un pachet de circa 20% din "Danske Bank".

"Maersk" a vândut divizii începând cu anul 2007, când Nils Smedegaard Andersen a preluat funcţia de director executiv al companiei. Înstrăinarea a fost făcută în vederea concentrării activităţilor societăţii pe transport maritim, operaţiuni portuare, explorare şi forare petrolieră. Printre participaţiile înstrăinate se numără deţineri la un supermarket, la un şantier naval neprofitabil şi la un operator de ferry-boat-uri. Compania numără peste 1.000 de subsidiare.

"De-a lungul timpului, acţionarii ne-au cerut să înstrăinăm acţiunile de la Danske Bank", a declarat preşedintele "Maersk", Michael Pram Rasmussen, adăugând: "Acum, prin implicarea A.P. Moeller Holding în tranzacţie, vânzarea este posibilă şi, în acelaşi timp, asigură rămânerea "Danske Bank" în proprietate daneză".

"Maersk" a anunţat, ieri, că profitul său net a crescut cu 45% în 2014, la 5,02 miliarde dolari. Analiştii estimau 5,69 miliarde dolari. Vânzările companiei au sporit cu 0,4%, la 47,6 miliarde dolari.

Divizia producătoare de ţiţei a consemnat, însă, pierderi operaţionale de 861 milioane de dolari în 2014, comparativ cu un profit de 1,05 miliarde dolari în 2013. Această divizie a avut cea mai mare contribuţie la profitul "Maersk" în şase din cei opt ani încheiaţi în 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb