Conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) s-a arătat mulţumită de rezultatele alegerilor locale, anunţînd obţinerea unor scoruri mai bune decît la alegerile din 2000. UDMR a cîştigat 150 de primari după primul tur de scrutin, faţă de doar 110, în urmă cu patru ani. UDMR este formaţiunea cea mai puternică în consiliile din Covasna, Harghita, Satu-Mare, Mureş şi Bihor, a precizat Marko Bela ieri, într-o conferinţă de presă. Conducerea UDMR este mîndră că formaţiunea a ajuns una dintre cele mai puternice forţe din Transilvania şi datorită faptului că votul nu a mai fost unul etnic. UDMR a reuşit să cîştige şi în localităţi în care populaţia majoritară este de naţionalitate română, cum a fost cazul oraşului Jimbolia (judeţul Timiş).
În ceea ce priveşte bătălia pentru Cluj, UDMR va continua să îl sprijine pe candidatul PSD, Ioan Rus, în baza protocolului semnat cu partidul aflat la guvernare.
• Şi umaniştii sînt încîntaţi de scorurile obţinute
Partidul Umanist din România (PUR) a obţinut, în alegerile din 6 iunie, 6,25% din voturile pentru consilieri judeţeni, 6,18% pentru consiliile locale şi 12 mandate de primari, din primul tur de scrutin al alegerilor locale, după cum a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, şeful de campanie electorală al PUR, Daniela Popa. Domnia sa este mulţumită de aceste rezultate, care sînt mai bune decît cele obţinute în 2000 şi demonstrează că partidul se află pe o traiectorie ascendentă. PUR mai are candidaţi în turul doi al alegerilor locale în 12 oraşe, cele mai importante fiind Galaţi şi Bacău.