Mai funcţionează "magia" BNR pentru costurile de finanţare ale guvernului?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 octombrie 2018

Prima licitaţie din această lună pentru titlurile de stat a coincis cu lansarea unei noi operaţiuni repo a Băncii Naţionale, prin care este injectată lichiditate pe piaţa interbancară.

Suma oferită băncilor a fost de 9,7 miliarde de lei la o dobândă de 2,5%, similară cu dobânda de politică monetară.

Din păcate, "generozitatea" BNR nu s-a transmis mai departe către prima licitaţie pentru titlurile de stat din octombrie 2018. Apar, astfel, semne de întrebare cu privire la eficienţa operaţiunilor repo pentru stabilizarea cos-turilor de finanţare ale guvernului.

În condiţiile unei sume programate de 200 de milioane de lei, în cadrul redeschiderii emisiunii cu ISIN-ul RO1631DBN055, guvernul a împrumutat doar 151,2 milioane la un randament de 5,28%. Cuponul emisiunii, cu maturitatea în septembrie 2031, este de 3,65%.

La licitaţia anterioară pentru aceeaşi emisiune, guvernul a atras întreaga sumă programată, de 100 de milioane de lei, la un randament de 5,23%, în timp ce la licitaţia din august 2018 pentru acelaşi ISIN suma atrasă a fost de 91,9 milioane, la un randament de 5,2%, pe fondul unei sume programate de 100 de milioane.

Conform unei ştiri apărute în mediul online, prospectul de emisiune pentru octombrie 2018 arată că Minis-terul Finanţelor Publice va încerca să atragă 4,7 miliarde de lei de la bănci, din care 495 de milioane în cadrul sesiunilor suplimentare.

Luna viitoare, prospectul de emisiune va arăta, probabil, o sumă cel puţin la fel de mare, în condiţiile în care ajung la scadenţă titluri de stat cu o valoare nominală de peste 8 miliarde de lei.

Din acest punct de vedere, startul ratat din octombrie 2018 este de rău augur.

În luna anterioară, MFP a atras de la bănci finanţări de 4,172 miliarde de lei, pe fondul unui program de emisiune de 3,935 miliarde, în condiţiile în care valoarea medie a celor trei operaţiuni repo ale BNR a fost de circa 5,63 miliarde de lei.

În august 2018, MFP a împrumutat 3,193 miliarde de lei, în condiţiile în care valoarea programată din prospectul de emisiune a fost de 2,83 miliarde. BNR a derulat şi în august 2018, pentru prima oară de la sfârşitul anului trecut, tot trei operaţiuni repo, a căror valoare medie a fost de 8,95 miliarde de lei.

Oare nu mai funcţionează "magia" băncii centrale, chiar dacă dorinţa sa "arzătoare" de a susţine iresponsabilitatea fiscală a guvernului a devenit tot mai evidentă?

Luna trecută, BNR a efectuat trei operaţiuni repo, în valoare de 6,51 miliarde lei (în 24 septembrie), 916 milioane lei (în 10 septembrie), respectiv 9,46 miliarde lei (în 3 septembrie).

Cea mai mare operaţiune repo din ultimii şase ani, de 12,17 miliarde lei, a fost făcută în 27 august 2018.

Analiştii ne-au spus, atunci, că nu a avut loc un eveniment special în sector care să atragă o sumă atât de mare. Ionuţ Dumitru ne-a declarat, la vremea respectivă: "Băncile au avut nevoie de lichiditate, nu văd niciun alt motiv. Au fost plăţi la buget până la 25 ale lunii, însă astfel de plăţi au loc în fiecare lună. Dacă a fost nevoie ca băncile să împrumute 12 miliarde lei de la BNR, atunci probabil că la nivel de sistem este nevoie de lichiditate. În mod normal, BNR are rolul să facă astfel de operaţiuni pe termen scurt, însă noi, până acum, am avut o situaţie atipică, având un surplus de lichiditate care a dispărut mai repede decât ne aşteptam. Probabil că, în toamnă, situaţia se va schimba din nou şi lichiditatea o să revină în piaţă, pentru că la MFP urmează ca un volum mare de titluri de stat să ajungă la maturitate".

Operaţiunile Repo efectuate de BNR în ultimul an şi jumătate se încadrează între 1 şi 10,5 miliarde lei.

Aceste tipuri de operaţiuni influenţează ROBOR - indicele în funcţie de care sunt calculate dobânzile creditelor în lei. Ieri, ROBOR la 3 luni s-a menţinut la 3,17%, în timp ce ROBOR la 6 luni a crescut la 3,4%, de la 3,39%, vineri.

E.O.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb