Mai mult petrol? OPEC refuză

Ivona Roşu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 iulie 2008

Marii consumatori de petrol solicită ţărilor-membre OPEC creşterea producţiei pentru a opri variaţiile de preţ. În timp ce Arabia Saudită pune preţurile pe seama speculei, Statele Unite şi Uniunea Europeană acuză ţările membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) că menţin nivelul de producţie pentru a favoriza creşterea preţurilor.

Chakib Khelil, preşedintele OPEC, a declarat că producţia de petrol nu trebuie mărită, factorii de creştere a preţului fiind independenţi de politica dusă de organizaţie. Khelil a adăugat că preţurile din următoarele săptămâni vor fi influenţate atât de felul în care Statele Unite ale Americii negociază cu Iranul în problema uraniului îmbogăţit, cât şi de puterea monedei americane. Preşedintele OPEC pune evoluţia preţului din ultima jumătate de an pe seama crizei ipotecare din Statele Unite, generată vara trecută de prăbuşirea sistemului de credite imobiliare acordate populaţiei sărace.

Arabia Saudită se opune ridicării imediate şi semnificative a nivelului de producţie, dar aprobă creşteri minore, care nu modifică decisiv preţul petrolului. Regatul şi-a majorat recent cota de producţie cu 200.000 de barili, după ce în luna mai a acestui an a înregistrat o creştere de 300.000 de barili.

Samuel Bodman, secretarul american pe probleme de energie, consideră că vinovată pentru situaţia actuală este producţia scăzută de petrol, care nu face faţă cererii. Statele Unite şi ţările vestice precum Marea Britanie, Germania şi Franţa, presează liderul exportatorilor mondiali, Arabia Saudită, să îşi mărească producţia pentru a pune punct tendinţei de scumpire a petrolului. Secretarul american a specificat faptul că analiza pieţei dovedeşte că oferta nu ţine pasul cu cererea, ceea ce conduce la o instabilitate accentuată a preţului.

Cele treisprezece ţări membre OPEC refuză în bloc să crească semnificativ producţia. Premierul britanic Gordon Brown solicită producătorilor de petrol să renunţe la barierele economice pentru a construi un nou pachet de initiaţive care să ajute la depăşirea provocărilor pe care le înfruntă omenirea în acest moment. Premierul Marii Britanii este susţinut de către secretarul american Samuel Bodman, care susţine că o creştere a cererii cu numai 1% necesită o scumpire a preţului cu până la 20% pentru a păstra echilibrul pieţei.

Agenţia Intenaţională pentru Energie estimează capacitatea de producţie a Arabiei Saudite la 10,7 milioane de barili pe zi, cu peste 1 milion de barili mai mult decât nivelul actual. Ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi, susţine că ţările membre OPEC produc chiar mai mult decât este necesar şi că vinovate sunt ţările exportatoare care nu fac parte din organizaţie şi care şi-au diminuat producţia comparativ cu anul trecut. Chiar şi în această situaţie, Arabia Saudită refuză orice negociere pe tema creşterii producţiei, bucurându-se de sprijinul ţărilor exportatoare de petrol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb