Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia au recunoscut oficial noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu şi susţin că Parlamentul, fiind reprezentantul poporului, este cel mai bun loc pentru a rezolva toate problemele politice.
Într-un comunicat comun, ţările informează că au luat act de formarea noului guvern.
"În urma alegerilor parlamentare, o majoritate parlamentară aleasă democratic a luat decizii importante, inclusiv formarea unui guvern", se arată în comunicat.
"Considerăm că Parlamentul Moldovei, ca reprezentant al poporului, este cel mai bun loc pentru a discuta problemele politice, inclusiv cele controversate", se precizează în declaraţie.
"Facem apel la calm şi reţinere. Toate părţile sunt responsabile pentru rezolvarea paşnică a acestei crizei constituţionale", se încheie comunicatul.
După luni de zile de negocieri în vederea formării unui guvern, Partidul Socialist (PRM) al preşedintelui prorus Igor Dodon a încheiat sâmbătă un acord de coaliţie cu alianţa proeuropeană ACUM a Maiei Sandu.
Obiectivul acestei alianţe era clar, şi anume să îndepărteze Partidul Democrat (PDM) condus de către oligarhul controversat Vlad Plahotnuc, acuzat, într-o declaraţie, că este vinovat de "toate relele" din Republica Moldova şi suspectat că trage sforile puterii moldovene de ani de zile.
Problema este că Curtea Constituţională (CC) a cerut vineri dizolvarea Parlamentului şi organizarea unor noi alageri, din cauza imposibilităţii formării unui Guvern în termen de trei luni după scrutin.
Igor Dodon a refuzat să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului, iar CC a decis duminică dimineaţa să-l suspende din funcţie.