Mai mulţi artişti independenţi cer primarului Nicuşor Dan, printr-o petiţie publicată de MUZE - Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans, să îi includă în schema de ajutor pentru sectorul cultural.
Ei susţin că le-a fost promis spijinul, astfel că, "intrigaţi de faptul că nu sunt nicicum incluşi în schemele de ajutor pentru sectorul cultural", după cum se arată într-un comunicat remis News.ro, au iniţiat o petiţie care a adunat peste 400 de semnături până miercuri.
Artiştii propun ca fondurile să fie acordate în funcţie de nevoie şi nu în urma unui concurs de proiecte, crearea unui "buget pentru supravieţuire", suplimentarea veniturilor din drepturi patrimoniale de autor şi drepturi conexe, cer ca Primăria să pună la dispoziţia artiştilor spaţii în care să-şi poată desfăşura activitatea, fără plată, dar şi suplimentarea indemnizaţiei oferite de Ministerul Culturii.
În plus, susţin ei, este necesară o perioadă de preînscriere pentru aceste ajutoare, pentru a putea estima cu ce sumă poate fi ajutat fiecare artist.
"Având în vedere propunerea dumneavoastră de a sprijini sectorul cultural independent şi faptul că artistul, persoană fizică, nu a fost inclus nici de această data ca beneficiar direct al ajutorului de stat pentru sectorul cultural independent, prin programul "Susţinem Cultura în Bucureşti", vă solicităm prin prezenta, luarea în considerare a următoarelor propuneri, în completarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti:
1. Propunem ca beneficiarii să intre în posesia acestor fonduri în urma unui "concurs de nevoi" în detrimentul unui concurs de proiecte, aşa cum s-a propus iniţial. Să ajutăm aşadar în primul rând pe cei cu nevoi imediate.
Considerăm astfel relevantă în acest sens sintagma "nevoie culturală de urgenţă", aşa cum este prezentată în secţiunea IV. DEFINIŢII, Art. 4, lit. c) din cadrul Schemei de ajutor de stat pentru finanţarea programului SUSŢINEM CULTURA ÎN BUCUREŞTI. Aşadar, din definirea termenilor rezultă neechivoc necesitatea ca artistul să fie principalul beneficiar al schemei, nesatisfacerea nevoilor acestuia fiind capabilă a duce la prejudicierea întregului sector cultural şi a publicului.
2. Propunem crearea unui buget pentru supravieţuire, în faza iniţială de ajutor, cel puţin până în luna iunie a anului 2021, şi crearea unui buget separat, pentru proiecte, pentru etapa de relansare a industriei. Astfel considerăm necesară completarea secţiunii a VIII-a, BUGETUL SCHEMEI.
3. Propunem suplimentarea veniturilor din drepturi patrimoniale de autor şi drepturi conexe, aceasta fiind principala sursă de subzistenţă a celor ce activează în sectorul cultural independent.
4. Propunem ca Primăria să pună la dispoziţia artiştilor spaţii în care să-şi poată desfăşura activitatea, fără plată, sau cu plata unei sume mici. Activităţile întreprinse în această perioadă pot fi de tipul: repetiţii, piese de teatru pentru difuzare online, şcoli de dans, de teatru. Această propunere îşi găseşte temeiul în semnalarea de către artişti a unor situaţii în care au fost nevoiţi să desfăşoare repetiţii chiar şi în parcări, odată cu venirea frigului, acest lucru devenind extrem de neplăcut.
Beneficiul corelativ al Primăriei este acela de a nu mai cheltui cu întreţinerea clădirilor, aşa cum se întâmplă cu ONG-urile şi alte entităţi.
5. Propunem ca Primăria să suplimenteze indemnizaţia oferită de Ministerul Culturii. Pentru aceasta, considerăm necesară cooperarea între cele doua instituţii şi artişti, astfel încât să se stabilească condiţiile de eligibilitate, iar acestea să fie aceleaşi la ambele instituţii.
6. Propunem completarea Articolului 5, din secţiunea beneficiarilor eligibili, astfel încât persoana fizică, artistul, să poată fi beneficiar direct şi imediat, iar nu prin interpuşi. Acesta este apt a face dovada calităţii de artist prin contractele de prestaţie artistică pe care le încheie.
Am întâmpinat contraargumentul cum că, în lipsa unei reglementări a meseriei de artist, orice persoană fizică poate pretinde plata acestor sume. Dorim să răspundem că, luând în considerare prevederile de la litera c), art.6, secţiunea a V-a - BENEFICIARI ELIGIBILI , această dilemă este rezolvată, deoarece cei care desfăşoară activitate pe o perioadă a cel puţin doi ani calendaristici înainte de data depunerii solicitării pentru sprijin financiar, îşi câştigă traiul din meseria de artist, şi nu prestează aceasta muncă cu titlu ocazional.
7. Propunem o perioadă de preînscriere pentru aceste ajutoare, pentru a putea estima cu ce sumă poate fi ajutat fiecare artist, în funcţie de numărul de persoane care aplică pentru acest ajutor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2020, 00:43)
Astia vor pomeni electorale,ei care tipau in gura mare sa se duca asistatii sociali la munca acum cer bani ,rusine sa le fie stau prin vacante prin strainatate si cer pomeni de la stat
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2020, 00:59)
Multă dreptate aveți.
1.2. Vă rog 1.&1.1.Completați la 2.titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Nr. .2. în data de 31.12.2020, 01:40)
"Mai mulți artiști"... 'nu spun' istoria adevărată a Neamului românesc.
Ci au contribuit la falsificarea ei în filmele, piesele de teatru comandate de partidul comunist, emisiuni tv, la spălarea creierelor și ideologizarea maselor de ciumați roșii. Și mulți pretind titulatura de MAESTRE și "monștri sacri" ai filmului și teatrului românesc. Dar uite că apar nume cu turnători /colaboratori ai lui secu-secu printre ei... egali în grad cu Petrov și Felix.
1.3. Teoretic ai dreptate (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 31.12.2020, 06:56)
Teoretic ai dreptate dar e timpul că acești neomarxisti să sară cu bănuțul "după nevoi" și nu după proiecte... La noi, la români, spre deosebire de alte țări, neomarxismul se face fără bani, adică poporul afectat(clasa muncitoare) suporta masurile neofasciste din banii ei. Violatorii de drepturi și libertăți fundamentale vor să violeze poporul fără să plătească, asta e realitatea. De aici ipocrizia acestui nou sistem ticălos care se vrea instalat la nivel global.
2. "Mai mulți artiști"...'nu spun'
(mesaj trimis de vor nivel de trai superior în data de 31.12.2020, 01:11)
Decembrie, luna cadourilor, a veseliei generale , a sărbătorilor de iarnă cu Moși bărboși Nicolae și Crăciun... lună a trecerii în alt an cu șampanie și foc de artificii... o lună "fruncea" anului ce se duce.
Dar câți dintre români și românce știu și conștientizează că la 30 decembrie ar trebui să COMEMOREZE ??? ; să lase steagurile în bernă, să declare zi de doliu national ??? Căci la 30 dec. 1948 ocupantul sovietic și uneltele lui de aici (roșu ciumate, și atunci) ne-au exilat Regele legitim, iubit de popor, și au impus o RPR -- republică comunistă de tip asiatic ILEGALĂ. După milenii de regat, principate, voievodate... niciodată cu președinte sau secretar general de partid. Oare cum ar fi arătat România azi ca Regat în această parte de Europa și în lume ?... fără mineriade, iLici-escu, miluță, băse și baroni ?
Dacă nici CelDeSus nu poate să scoată această zi din calendar, și marea năpastă să nu fi căzut peste noi...noi cei de azi suntem obligați :
Să nu uităm TRECUTUL ,
Că pierdem VIITORUL ;
Și ține minte, "găgăuță",
Că în 1990 tu ai votat ca (b)0ul.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2020, 01:29)
Niște javre venite pe tancuri din Rusia au alungat o casă regală adusă de alte javre din Germania. Casă regală ale cărei mâini sunt pătate cu mult sânge de români (vezi de ex. Răscoala Țărănească din 1907).
2.2. Se ocupă alții de asta (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 31.12.2020, 07:01)
"Să nu uităm TRECUTUL ,
Că pierdem VIITORUL ;
Trăiască Ceaușescu,
Trăiască tricolorul"
Se o cupa neomarxistii împreună cu Google de rescrierea trecutului, asta pot sa te asigur (vezi mișcarea Black lives matter). Tot ei se vor asigura vom nu mai avea niciun viitor