Mai poate reduce BCE dobânzile când zona euro este ameninţată de stagflaţie?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 iulie

Mai poate reduce BCE dobânzile când zona euro este ameninţată de stagflaţie?
Călin Rechea

Ultimele date privind activitatea economică din cele mai mari economii ale zonei euro arată contracţii peste aşteptări sau neaşteptate pentru Franţa şi Germania, conform indicilor PMI (Purchasing Managers' Index) de la S&P Global (vezi graficul).

Deosebit de îngrijorătoare este şi evoluţia din ultimii ani, care arată o incapacitate persistentă de întrerupere a tendinţei negative.

Mai mult, contracţia activităţii, în special în sectorul industrial, are loc pe fondul revenirii presiunilor inflaţioniste, atât din punct de vedere al costurilor de producţie cât şi al preţurilor cerute clienţilor, cu efect deosebit de negative asupra profitabilităţii.

Având în vedere contracţia activităţii, care se manifestă tot mai mult şi în sectorul serviciilor, Banca Centrală Europeană ar trebui să continue procesul de reducere a dobânzilor început de curând, însă presiunile inflaţioniste arată că politica monetară ar trebui să fie mai restrictivă.

Bloomberg scrie că indicii PMI sunt printre primele date luate în considerare de BCE când sunt analizate deciziile de politică monetară.

Activitatea în sectorul privat din Germania a înregistrat o contracţie neaşteptată în luna iulie 2024, pe accentuării contracţiei din industrie, în condiţiile în care s-a accentuat atât creşterea costurilor de producţie cât şi preţurile produselor finite.

Datele de la S&P Global arată că sectorul industrial din Germania a înregistrat contracţii lunare consecutive în ultimii doi ani. Contracţia sectorului industrial din Franţa durează de circa un an şi jumătate, iar acum manifestă tot o creştere simultană a presiunilor inflaţioniste.

Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank, subliniază că "este deosebit de îngrijorător modul în care companiile din industria prelucrătoare (n.a. din Germania) reduc locurile de muncă lună de lună".

Pe fondul creşterii rapide a costurilor de producţie, Rubia mai subliniază că "există provocări persistente din punct de vedere al atingerii ţintei de inflaţie".

Economistul şef de la Hamburg Commercial Bank declară în raportul PMI de la S&P Global că problemele structurale din sectorul industrial al Germaniei reprezintă principalul factor al tendinţei negative din ultima perioadă.

"În ceea ce priveşte industria prelucrătoare, principalele provocări structurale includ deficitele de pe piaţa forţei de muncă, întârzierile în investiţiile în infrastructură, lipsa digitalizării şi preţurile relativ ridicate ale energiei", subliniază Cyrus de la Rubia.

Efectul cumulat al acestor factori este "pierderea tot mai accentuată a cotei de piaţă globale a producătorilor germani de automobile şi utilaje în favoarea concurenţilor din China".

Problemele economiei germane evidenţiate în raportul de la S&P Global au soluţii evidente, însă acestea nu vor fi aplicate de actuala coaliţie de la guvernare.

Raportul de la S&P Global pentru Franţa este construit în jurul speranţei că "Jocurile Olimpice vor alimenta economia franceză", însă ştirile din presa internaţională arată că speranţa este nefondată, în condiţiile în care totul pare să nu fie decât o iluzie foarte scumpă.

În acest context, BCE poate reduce dobânda "oficială" la următoarea şedinţă de politică monetară, şi la următoarele, însă efectele vor fi nesemnificative.

Acesta este rezultatul financializării economiei şi susţinerea, cu orice preţ, a iluziei prosperităţii generate de creşterea preţurilor de pe pieţele imobiliare.

BCE mai poate "salva" economia zonei euro doar prin creşterea şi menţinerea dobânzii de politică monetară măcar la media ultimilor 5.000 de ani.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Energia scumpa si costurile de mediu descalifica industria europeana.

    1. da.

      green deal, stupid woke culture, ecologia lui peste, razboiul din ucraina deversat de americani in brate la europeni, limitarea relativa a accesului la resurse naturale, urmarile exceselor de politica monetara ale lui Draghi, etc...etc... toate demoleaza radacina UE 

      Ban.Cher.Vali 

      green deal incearca sa salveze planeta de la poluare si supraincalzire. orice "crestere economica pierduta" sau orice suma de bani cheltuita pentru asta e necesara, ca dc terra va deveni fierbinte, si deja devine, poti sa-ti iei adio si de la economie si de la orice. platim pretul acum, daca nu vrea sa platim mult mai mult maine, sau chiar deloc dc va fi ireversibil.

      minciuni mai mari ca acestea nu am auzit vreodata.

      si schimbarea aia climatica (versiunea noua de comunicare ... dupa gogorita cu "incalzirea planetei") se bazeaza pe date urmarite doar din ... 1860, nu? De la inceputul erei industriale, nu?  

      Neluand in seama ca schimbarea climatica E NORMALA, E UN FENOMEN NATURAL, INDIFERENT DE AMPRENTA ANTROPICA (influenta omului) ? Si ca au fost epoci anterior CU MULT MAI FIERBINTI CA ACUM ??????? (fara nici o industrie) 

      eh... daca unora le produce placeri viscerale si umede sa fie taxati aiurea pentru schimbarea climatica... treaba lor. Eu nu am asemenea placeri contra naturii.  

      Ban.Cher.Vali 

    o mica opinie, daca se poate va rog:

    Stagflatia nu ameninta UE, ci SUA ...vreo 4-5 anisori din 2024.  

    UE e amenintata direct de depresiune economica (nici macar recesiune) pana in 2028-2029 

    Ban.Cher.Vali 

    1. Valeu, ma Vali. Chiar depresiune nuuuu creed.

      ba daaaa, mai anonim, maaaai

      de la Germania (si apoi Franta) se va trageee maaaai  

      Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb