Maioreanu, eToro: Apple lansează iPhone 15 pe fondul declinului pieţei de telefoane mobile

E.M.
Companii / 13 septembrie 2023

Maioreanu, eToro: Apple lansează iPhone 15 pe fondul declinului pieţei de telefoane mobile

Apple a lansat ieri noul iPhone 15, o încercare semnificativă de a resuscita piaţa mondială a smartphone-urilor, aflată în scădere, dar şi de a valida creşterea susţinută a preţului acţiunilor Apple din acest an, arată analistul şi comentatorul de piaţă al eTorro, Bogdan Maioreanu, într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, piaţa globală de smartphone-uri a scăzut cu 9% de la an la an, ajungând la 268 de milioane de unităţi în T2 2023. Samsung şi-a păstrat poziţia de lider în T2 2023 după numărul de unităţi vândute, în timp ce Apple a înregistrat un declin ciclic. Dintre primele cinci mărci de smartphone-uri - Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo şi Vivo - Apple a înregistrat cel mai mic declin al livrărilor de la un an la altul.

Apple vinde doar 20% din smartphone-urile globale, însă captează peste 80% din profiturile pieţei cu ajutorul mărcii sale puternice şi a preţurilor premium. Mulţi alţii mizează pe succesul Apple, de la lanţul său de aprovizionare format din 200 de companii la nivel mondial, precum Foxconn sau Qualcomm, până la acţiunile companiilor de telefonie mobilă care suferă de mult timp, de la AT&T la Vodafone, precum şi oferta publică a ARM, compania de cipuri ce domină zona de procesoare pentru smartphone-uri, se mai arată în comunicat.

Lansarea iPhone 15 de aseară are astfel implicaţii importante mult dincolo de Apple, unde telefoanele reprezintă jumătate din vânzările companiei.

Analistul eTorro adaugă: "Apple se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte livrările globale de smartphone-uri, cu o cotă de piaţă de 17%, între Samsung (SMSN.L) şi Xiaomi (1810.HK). Dar preţul său mediu de aproximativ 1.000 de dolari pe unitate îi permite să domine industria în ceea ce priveşte profitabilitatea, cu 45% din vânzări şi 85% din profit. Toate acestea sunt determinate de percepţia publică a unei mărci şi a unui statut premium pe care îl conferă iPhone şi de mai multe opţiuni de finanţare disponibile. Chiar şi în cadrul prezentării Apple a menţionat că telefonul lor este cel care îşi pierde cel mai puţin din valoare în timp."

"La nivel global există 5,6 miliarde de utilizatori de telefoane mobile, reprezentând 70% din populaţia mondială. În prezent, creşterea numărului de abonaţi va fi în special în rândul tinerilor şi în mediul rural, jumătate dintre aceştia provenind din India şi Africa. Pieţele dezvoltate sunt saturate, creşterea fiind axată pe extinderea penetrării actuale de 20% a tehnologiei 5G, care determină adoptarea serviciilor mobile şi creşterea volumului de date. Se estimează că traficul va creşte de 3 ori în următorii cinci ani, pe măsură ce adoptarea 5G va stimula streamingul", a spus Bogdan Marinescu, potrivit comunicatului.

Pentru investitori, Apple este una dintre acţiunile preferate şi cel de-al patrulea cel mai deţinut titlu de către investitorii români pe platforma eToro şi al treilea la nivel global. Preţul acţiunilor a crescut cu aproape 41% de la începutul anului. Dar spectacolul de lansare a iPhone-ului de aseară nu i-a impresionat prea mult pe investitori, acţiunile scăzând ieri cu peste 2%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. aparitia de telefoane cu 3-4/5 camere … 16 boxe …5 ecrane…. imi aduce aminte de stagnarea tehnologica de prin 2000….

    unde nu mai exista inovatie ci stagnare… si atunci incepea nebunia cu de la 1 boxa la 2-3-4… si etc taste… 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb