Majorare cu 10% a capitalului social, la "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iulie 2011

Ministerul Economiei va majora cu 10% capitalul social al companiilor "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica", printr-o ofertă publică primară, a anunţat, ieri, ministerul. Instituţia nu a precizat data de lansare a ofertelor de vânzare a acţiunilor celor două companii energetice.

Ministerul Economiei a mai anunţat că oferta de vânzare a 9,84% din capitalul "OMV Petrom" (SNP) urmează să fie reluată în prima parte a anului viitor, după ce oferta derulată în această lună a eşuat, ca urmare a faptului că subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru închiderea ofertei.

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", este de părere că derularea ofertei "OMV Petrom", în 2012, poate să aibă succes dacă sunt îndeplinite criteriile şi recomandările sindicatului de intermediere. În plus, mai este important şi elementul conjunctural, dacă pieţele vor avea un sentiment mai bun şi dacă ţara noas-tră se va încadra mai bine, în percepţiile de risc, ne-a mai precizat domnia sa.

Ministrul Economiei a anunţat, ieri, că urmează să vândă 15% din acţiunile "Transelectrica" şi "Trans-gaz", printr-o ofertă publică secundară, până la sfârşitul anului.

De asemenea, "Romgaz" urmează să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti, prin vânzarea pachetului de 15% din capitalul social.

Mihai Chişu ne-a declarat că privatizarea acestor companii ar însem-na creşterea transparenţei, existenţa unui control mai bun, care s-ar traduce în profituri mai mari.

Cât despre impactul pe care eşecul ofertei "OMV Petrom" l-ar putea avea asupra ofertei publice secundare de la "Transelectrica" şi "Transgaz", Mihai Chişu ne-a declarat că nu poate fi vorba despre efecte pozitive. Totuşi, dacă ofertele celor două companii vor prezenta interes pentru investitori, acestea se vor bucura de succes.

Oficialii Ministerului Economiei au avut, ieri, o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Mondiale (BM) şi Comisiei Europene (CE), în care s-a dis-cutat despre stadiul îndeplinirii măsurilor din Scrisorile de Intenţie, stadiul înfiinţării celor două mari companii energetice, precum şi planurile de privatizare/restructurare/lichidare a companiilor de stat aflate în portofoliul ministerului.

"După o serie de analize, concluzia a fost aceea că măsurile asumate de MECMA pentru cele 8 companii din portofoliul ministerului, monitorizate în anul 2011 au fost îndeplinite, reprezentanţii FMI apreciind pozitiv progresele înregistrate. Astfel, în urma analizei datelor economice preliminate pe şase luni, companiile s-au încadrat în indicatorii bugetari stabiliţi", se arată în comunicatul ministerului.

Ministerul Economiei a anunţat că până în luna octombrie va face o analiză referitoare la înfiinţarea celor două companii energetice, înfiinţare decisă prin HG nr. 56/20.01.2010 şi H.G. nr. 357/14.04.2010, blocată în urma unor acţiuni în instanţă a Fondului Proprietatea şi a unor organizaţii sindicale şi persoane fizice.

"În urma analizei se va clarifica situaţia juridică a companiilor şi se va lua o decizie finală în privinţa acestora", se mai arată în comunicat.

De asemenea, ministerul a convenit cu FMI să reorganizeze sectorul energetic în alte două companii mai mici, în care să nu mai fie incluse "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica".

Cele opt societăţi comerciale din portofoliul MECMA, monitorizate în acest an, sunt: "Termoelectrica", "Elcen", "Compania Naţională a Huilei", "Societatea Naţională a Lignitului" Oltenia, "Oltchim", "Complexul Energetic Turceni", "Electrica Furnizare" Transilvania Nord şi "Electrica Serv.".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb