• Preţul produselor agro-alimentare s-ar putea majora cu 5%
• Sursele alternative de energie - oportunitate pentru afaceriştii autohtoni
Creşterea preţului petrolului, prognozată de analişti pentru perioada următoare, va avea repercusiuni negative pe piaţa românească şi va spori atractivitatea surselor alternative de energie, susţin specialiştii din industria carburanţilor.
Majorarea tarifelor la "pompă" şi scăderea puterii de cumpărare vor fi principalele efecte pe termen scurt care se vor simţi în buzunarele consumatorilor români, ne-a explicat Ghenadi Abalov, directorul de comunicare al "Lukoil România".
Piaţa autohtonă va avea de suferit îndeosebi pe termen mediu şi lung, deoarece va deveni scena unor "conflicte de interese" între consumatori şi companiile implicate în extracţia combustibilului, care vor trebui să adopte măsuri de eficientizare a cheltuielilor, ne-a declarat Constantin Tampiza, directorul "Lukoil România".
Pe fondul resurselor epuizabile de petrol, marile companii, potrivit domnului Abalov, vor fi nevoite să caute surse alternative şi îşi vor redirecţiona investiţiile către energia alternativă.
"Răspunsul consumatorului intern faţă de creşterea preţurilor va fi manifestat prin scăderea consumului. Producătorii auto vor investi major în următorul interval de timp, în dezvoltarea unor tehnologii de limitare a consumului şi în cercetarea carburanţilor alternativi", apreciază Ghenadi Abalov.
Factorul regional şi oscilaţia cursului de schimb leu/dolar vor avea în opinia directorului de comunicare al "Petrom", Dan Pazara, un impact major pe piaţa internă.
"În România preţul unui litru de petrol are în componenţă, în procent de 50%, acciza statului. Preţul litrului de petrol, în dolari, s-a triplat în perioada 2004-2007, iar, tot în aceeaşi perioadă, litrul de petrol în lei s-a dublat", ne-a explicat Dan Pazara, directorul de comunicare al "Petrom".
Evaluarea tendinţelor de creştere a preţului petrolului este prematură, a subliniat domnul Pazara, în condiţiile în care în acest areal intervin un cumul de factori, care "pot afecta piaţa autohtonă".
Biodieselul va deveni o afacere profitabilă pentru investitorii autohtoni
Sensibilitatea publică şi mediul de afaceri vor avea de suferit pe fondul unei creşteri a preţului petrolului, susţine Cristian Pârvan, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
"Sectorul energetic, cel al gazelor, energointensivii (n.r industrii energofage cum sunt producţiile de oţel şi aluminiu), vor fi primii afectaţi de creşterea preţului la petrol şi vor fi nevoiţi să acţioneze în consecinţă, prin majorarea tarifelor", a explicat Pârvan.
Pe fondul unei majorări a preţului petrolului, oamenii de afaceri, potrivit domnului Pârvan, se vor orienta către sursele alternative de energie. "Biodieselul va deveni o afacere excelentă pe viitor pentru afaceriştii români", a conchis Pârvan.
• Preţurile produselor agricole s-ar putea majora cu 5%
Creşterea preţului petrolului în perioada următoare ar putea determina scumpirea produselor agricole cu până la 5%, susţine Ştefan Niculae, preşedintele Sindicatului "Agrostar".
"Agricultura este un sector mare consumator de compustibili. Scumpirea petrolului poate genera o majorare de preţ a produselor agricole de 3% până la 5%", ne-a explicat Niculae.
Problema creşterilor de preţ din ţara noastră este dominată, potrivit preşedintelui Agrostar, de o fluctuaţie negativă.
"Preţurile din România fac un pas înapoi, şi zece înainte", a conchis Niculae.