Preţurile la ţigări s-ar putea majora cu 30-40% dacă acciza va fi majorată la 65 de euro pentru mia de ţigări, măsură ce poate genera triplarea comerţului ilegal de ţigări, a declarat ieri directorul general al JTI România Martin South-gate.
"Propunerea actuală de mărire a accizei este de 65 de euro, valoarea situându-se cu 30 de euro peste cea stabilită de calendarul Uniunii Eu-ropene şi cu 20 de euro pes-te calendarul inflaţiei plus taxa de viciu. Dacă se va adopta în această formă, consecinţele vor fi enorme", a afirmat Martin Southgate, citat de NewsIn.
Conform directorului general al JTI România, preţurile vor creşte cu 30-40%, ceea ce va genera un impact asupra inflaţiei.
De asemenea, potrivit lui Martin Southgate, această creştere ar putea duce la o triplare a comerţului ilegal. "Triplarea comerţului ilegal ar însemna o pierdere de aproximativ 700 de milioane de euro pentru veniturile Guvernului", a subliniat directorul general al JTI România.
Martin Southgate a precizat că o asemenea decizie ar atrage atenţia Uniunii Europene care deja pune sub semnul întrebării inconsecvenţa legis-laţiei fiscale româneşti. Acesta a subliniat că mediul de afaceri are nevoie de mai multă stabilitate şi predictibilitate.
În altă ordine de idei, referitor la pictogramele de pe pachetele de ţigări, acesta a spus că, pentru inscripţionarea acestora, costurile se ridică la un milion de euro.
Cifra de afaceri a JTI România pentru 2007 a fost de aproximativ 1,3 miliarde lei (369 milioane euro), în creştere cu 40% faţă de valoarea înregistrată în 2006, potrivit estimărilor financiare furnizate ieri agenţiei NewsIn de reprezentanţii companiei.
Potrivit datelor companiei, JTI România a fost înfiinţată în 1994 şi are 817 angajaţi. Mărcile locale sunt Camel, Winston, Monte Carlo, Winchester, More. JTI este a treia companie ca mărime din domeniul tutunului la nivel mondial. Compania produce ţigări din branduri ca Mild Seven, Camel, Salem şi Wins-ton, acestea fiind vândute în peste 120 de ţări. Baza JTI este în Elveţia. Compania are peste 12.000 de angajaţi în 40 de ţări.