MALL TRANSFORMAT ÎN BIROURI, LA IAŞI Iaciu a investit 15 milioane de euro în proiectul Moldova Center

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 1 septembrie 2015

Iaciu a investit 15 milioane de euro în proiectul Moldova Center

Iaciu: "Băncile sunt reticente în a finanţa companii din domeniul imobiliar"

"Practic, băncile sunt cele care fac acum strategia companiilor"

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu a investit 15 milioane de euro în preluarea Moldova Mall din Iaşi şi în transformarea acestuia în clădirea de birouri Moldova Center, lansată ieri.

"Cred că proiectul Moldova Center are fundaţii solide şi sunt îndeplinite premisele ca acest business, în următorii doi ani, să mai pornească o clădire comparabilă cu aceasta, în Iaşi", ne-a spus Gheorghe Iaciu, în cadrul unui interviu.

În condiţiile în care băncile sunt reticente să împrumute companiile din domeniul imobiliar, omul de afaceri spune că finanţarea prin piaţa de capital merită luată în considerare. De altfel, "Impact Developer &Contractor", unde Iaciu deţine 49% din acţiuni, urmează să deruleze o emisiune de obligaţiuni de 135 milioane lei.

Reporter:Când aţi cumpărat Moldova Mall aţi estimat transfomarea în clădire de birouri, pentru începutul acestui an. Care sunt motivele întârzierii?

Gheorghe Iaciu: Întârzierea a venit în contextul în care a existat un proiect de transformare pe care, personal, l-am amendat, ca urmare a cunoaşterii mai bune a cerinţelor clienţilor noştri. Partea grosieră a fost finalizată, în luna mai, aşa cum a fost cerut, dar ne-am dat seama că proiectul necesita o abordare integrată, din perspectiva conversiei din mall în birouri. Asta a însemnat nu doar revizuirea părţii de birouri, ci şi a parterului, a acceselor, schimbarea destinaţiei unor zone.

Practic, au fost lucrări suplimentare faţă de partea convenită iniţial, care au dus la această întârziere până la 31 august.

Reporter:La cât s-au ridicat investiţiile în acest proiect?

Gheorghe Iaciu: Investiţia mea în acest proiect este de 15 milioane de euro.

Reporter:Care sunt planurile Moldova Center în continuare?

Gheorghe Iaciu: Există o componentă de retail, care funcţionează în parametrii prognozaţi, şi o componentă de birouri, care vine într-o perioadă optimă, ca ofertă, când multe companii au interes pe piaţa locală din Iaşi. Conjunctura este favorabilă, timigul este bun şi sperăm că şi comunitatea locală şi şcolile vor reacţiona la cererea ridicată de pe piaţa forţei de muncă din IT, astfel încât cerinţa de spaţii să fie susţinută de o forţă de muncă disponibilă.

Reporter:Aveţi deja chiriaşi?

Gheorghe Iaciu: Avem negocieri. Nu sunt chiariaşi încă. Negocierile sunt foarte complexe. Posibile relocări sau extinderi necesită o sincronizare cu timingul din contractele pe care companiile le au deja.

Încercăm să integrăm un proiect cu o capacitate relativ mare pentru oraşul Iaşi, în contextul general de aici, de creştere a afacerilor din IT. Credem că proiectul poate fi absorbit de către companiile care se dezvoltă aici.

Reporter:În cât timp consideraţi că vă veţi recupera investiţia?

Gheorghe Iaciu: Modelul de business vechi se baza în principal pe calcularea timpului de recuperare a investiţiei. Acum, modelul este mult mai complex. Se pune problema dacă miza este să ne luăm banii investiţi sau să maximizăm valoarea companiei şi a proiectelor. Tendinţa noastră nu este să interpretăm succesul prin timpul de recuperare a investiţiei, ci să vedem care este valoarea proiectului, la un moment dat, pe baza tipului de investiţie făcut şi a contractelor care stau ca fundament pentru investiţie.

Noţiunea de recuperare a investiţiei diferă în funcţie de modelul fiscal aplicat. Dacă, să zicem, ai o firmă care creează profit, nu are datorii, aşa cum suntem noi, timpul de amortizare este puţin mai lung, chiar la aceiaşi parametri de business. Dacă societatea are datorii şi pierderi şi operează cu aceleaşi rezultate din operaţiuni, atunci timpul este mai scurt, pentru că nu există componenta de impozit pe profit. Sunt favorizaţi cei care pleacă de la pierderi. Noi nu avem pierderi, suntem o companie bine capitalizată. Accentul este pe maximizarea valorii proiectului şi nu pe recuperarea investiţiei.

Reporter:Cum aţi finanţat investiţia?

Gheorghe Iaciu: Din surse proprii. Altminteri nu cred că se putea întâmpla, pentru că, la ora aceasta, un proiect, în faza de reconversie, nu este finanţat de către bănci. Se pot refinanţa proiecte, dacă sunt susţinute de contracte. Reconversiile sunt susţinute doar dacă este implicată acceaşi bancă, ce a finanţat proiectul iniţial. Este foarte greu în oraşe, mai ales în afara Bucureştiului, să obţii finanţare pentru un proiect din această categorie - reconversie a unui mall în clădire de birouri.

Reporter:Cum aţi caracteriza relaţia cu băncile?

Gheorghe Iaciu: Există, astăzi, din evaluarea mea, câteva bănci,care au capacitate reală de a susţine proiecte mari. Dar tipologia de proiecte în care personal sunt implicat, din domeniul rezidenţial, comercial şi de birouri nu este foarte agreată (n.r. de bănci), decât dacă este bazată pe contracte pe termen lung, cu clienţi de foarte bună calitate, cu o componentă de lichiditate serioasă din partea investitorului şi, bineînţeles, trebuie ca proiectul să fie localizat în oraşele mari. Practic, nu poţi obţine decât durate foarte scurte de finanţare, cu nişte termeni care nu sunt dintre cei mai competitivi. Aş spune că sistemul bancar, astăzi, este reticent să finanţeze companii din domeniul imobiliar, pe care îl cunosc. Iar dacă finanţează, duratele sunt foarte scurte, condiţiile impuse creditării sunt foarte dificile. Dacă lucrurile îţi merg bine, atunci trebuie să plăteşti creditul în şase luni, maxim un an. Aş spune că sunt durate scurte de finanţare, sume mici, proiecte foarte vandabile.

Băncile sunt, practic, cele care fac acum strategia companiilor. Acestea apelează la finanţare şi, atunci, modelul investiţional este modificat conform cu restricţiile de finanţare din interiorul unei bănci, care nu sunt, de fapt, restricţiile businessului.

Reporter:În aceste condiţii, cum vedeţi posibilitatea de finanţare de pe piaţa de capital?

Gheorghe Iaciu: Sunt optimist. Şi noi, antreprenorii, trebuie să ne implicăm în stimularea funcţionării pieţei de capital. O direcţie este să fim şi noi participanţi la piaţă. Eu sunt destul de prezent, prin compania Impact.

În afară de asta, se pune problema cum ne finanţăm de pe piaţa de capital. Acest capitol este extrem de complex. Presupune ca apelantul să înţeleagă mentalitatea investitorilor, posibilităţile pieţei de capital. Emitentul trebuie să vină cu un produs modelat, astfel încât să poată fi sincronizat cu piaţa. Timingul când ieşi cu produsul este important, astfel încât investitorii să te accepte că eşti o alternativă, şi tu pentru ei, nu doar ei pentru tine. Aceasta este situaţia, în condiţiile dobânzilor mici la depozite.

Cred că timingul este bun de data aceasta şi compania Impact a iniţiat acest proiect de a atrage 135 de milioane de lei, pentru a finanţa anumite componente din activitatea de bază.

Termenii generali sunt buni. Avem nevoie de componenta de retail, pentru că şi obligaţiunile trebuie să aibă o oarecare lichiditate, astfel încât să fie atractive. Momentul este bun. Compania are un grad scăzut de îndatorare, dar trebuia să arate că are un istoric, care să confime un viitor. Istoricul este ce s-a construit în ultimele şase luni. Celelalte perioade din istorie să zicem că s-au finalizat în 2014. Din acest an, avem o abordare în care compania construieşte şi vinde ceva. Nu mai este strict în situaţia de supravieţuire.

Astăzi, compania are vândute, aproximativ 350 de apartamente, pentru opt luni de business. Avem rezervări în faţă suficiente ca să menţină un ritm bun. Cred că suntem în linia planului de afaceri. Compania ar fi putut performa puţin mai bine dacă ar fi fost o corelare între componenta financiară şi piaţă. Întrucât finanţările nu au funcţionat aşa cum ar fi trebuit, proiectele au fost uşor întârziate şi s-a produs fenomenul de "out of stock". Culmea! Să ai cerere şi să nu ai ofertă. Aproximativ 70 de vânzări s-ar fi făcut suplimentar dacă firma avea ce să vândă. Este bine şi aşa!

Reporter:Care sunt obiectivele Impact?

Gheorghe Iaciu: Un profit de 30 de milioane de lei, dacă nu apar provizioane, în acest an. Până acum, sunt în grafic. Ca idee, dacă vânzările, anul trecut, au fost de 7 milioane de euro, anul acesta obiectivul este de 33 de milioane de euro. Probabil, anul viitor, vor fi de 50 de milioane de euro. Este un salt, dar el se produce cu susţinere de capital. Eu cred că sunt întrunite condiţiile să reuşească emisiunea de obligaţiuni din octombrie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Daca ai fost pe out of stock la impact de ce ai bagat banii la iasi unde nu ai chiriasi? Ai innebunit gigi? Pireus nu mai da bani? Nici sud africanii? De ce oare? Numai e cocos pe val?

    1. Iaciu s-a facut de bacanie anuntind in presa fondul de 300 mil Eur impreuna cu HSBC...fond destinat investitiilor imobiliare din Greenfield....solutia disperata este sa emita obligatiuni...nu cred ca va fi luat in serios....investitiile BCR banca de locuinte sunt mai sigure si mai profitabile....

    SURPRIZĂ! Poză normală cu IACIU? Unde sunt pozele stil mafiot? Mă rog, trecem peste acest detaliu! Așadar Gheorghe Iaciu, conform presei, pe LISTA ANRP! Coleg cu Adrian Andrici( normal! ), coleg cu Horia Șchiopu-Simu, coleg cu Vișoiu și mulți alții! ( scriu ce s-a scris ÎN PRESĂ ! ). Acum MOLDOVA MALL a fost transformat de către firma DAS! Ce să vezi, și IMPACT-ul a încheiat un contract pentru Grenfield, tot cu DAS! De unde concluzia că DAS lucrează bine! Cu finanțările, ce să zic?! De la HSBC nu cred că mai vin bani! DAMAC-ul a renunțat la IMPACT încă din ianuarie! Tassoulas probabil că nu are o influență chiar atăt de mare, deci a căzut și colaborarea cu ALPHA. Să vedem ce-o ieși din emisiunea de obligațiuni!. În ceea ce privește profitul realizat de către IMPACT am un ele rezerve!

    Mai degrabă cred că a fost adus din condei (chiar dacă contabila șefă a părăsit și ea corabia IMPACT , la fel ca consiliera juridică!). Dar dacă totuși s-a obținut profit acesta s-a obținut și pe ilegalitățile de la Oradea. În primul rând este vorba despre contractele de v/c FICTIVE de care s-a folosit IMPACT-ul pentru a pune LABA pe terenurile din Cartierul EUROPA! Angajați IMPACT(sau rude ale acestora)au fost scoși în față în procesele aflate pe rolul Instanțelor bihorene. Toate acțiunile din dosarele 12580/271/2011, 7823/111/2012, 12321/271/2011, 12582/271/2011, 13036/271/2011, 11941/271/2011, 12581/271/2011, 12322/271/2011, 11945/271/2011, 8026/111/2011, 3540/111/2008, 9661/111/2011, 3883/111//2013, 8299/111/2011, 8301/111/2011, 8783/271/2012, 10502/271/2008, 10503/271/2008 16955/271/2011 5659/271/2012*, 17439/271/2010, 10504/271/2008, 17767/271/2010, 17367/271/2010, 17515/271/2010 sunt întemeiate pe falsuri! Putea jurista IMPACT-ului SĂ ACHITE CONTRAVALOAREA A ȘASE(!!!!!!!)CASE? Nicidecum! Tocmai de aceea aceste contracte sunt fictive pentru că PREȚUL(element esențial al oricărui contract de v/c imobiliar)NU A FOST ACHITAT NICIODATĂ! Uni spun CĂ NU AU EXISTAT CONTRACTE DE V/C PE NUMELE ACESTORA CI DOAR CONTRACTE DE EXECUȚIE! Dar ce te faci că PENTRU ACHIZIȚIA TERENULUI AFERENT CASELOR DE LA LA CON SILIUL LOCAL ORADEA CUMPĂRĂTORUL TREBUIA SĂ PREZINTE UN TITLU VALABIL DE PROPRIETATE! Acesta nu poate fi decât CONTRACTUL DE VÂNZARE CUMPĂRARE, NICIDECUM UN CONTRACT DE EXECUȚIE! Noroc că IMPACT-ul s-a pupat la timp în Piața Publică cu Primăria Oradea ( se spune că pe filieră LIBERALĂ! ), astfel că într-un fel lucrurile s-au aplanat! Acum singura șansă a rămas ca Biroul de Investigarea Fraudelor Oradea SĂ VREA SĂ VADĂ...FRAUDA! IMPACT-ul a mai obținut eventual profit și din FRAUDAREA statului prin practicarea la ORADEA a unui TVA redus de 5% pentru case care NU SE CALIFICAU la acest TVA cfm. Codului Fiscal. Codul fiscal în vigoare în 2013-2014 prescrie obligativitatea ca TVA-ul de 5% să se practice DOAR pentru unitățile imobiliare finalizate în sensul descrierii din Legea locuinței (adica să poată fi locuite ca atare DEÎNDATĂ )dar și amplasate pe ternuri cu o suprafață mai mică de 250 mp. Tot ce a vândut la Oradea IMPACT-ul cu TVA de 5% este reprezentat DE CASE NEFINISATE (pe toate mash-urile din cartier se scria în clar FĂRĂ FINISAJE! Există în acest sens fotografii făcute în anii 2013-2014 care probează cele scrise! Mai există și contractele de v/c la care au acces doar organele de cercetare! Neoficial au fost văzute câteva și de către subsemnatul! ) și în unele cazuri situate pe ternuri mai mari de 250 mp ( și această afirmație se poate proba cu aceleași fotografii și cu aceleași contracte ).

    1. Dupa ce a anuntat cu mare tam-tam lansarea unui fond de 300 mil Eur impreuna cu HSBC -Infrared Iaciu recurge la formula disperata...emiterea de obligatiuni NEGARANTATE pt Impact...Dupa scandalul Doraly HSBC s-a lepadat de Iaciu....Cine sa investeasca in obligatiuni in pragul crizei din China pe 5 ani????

      Au cam trecut trei luni de cand AGA a aprobat chestiunea cu obligatiunile! Macar formal ar fi trebuit sa se intample ceva! Evident ca PRUDENTA este mama intelepciunii ( vorbal lui Nea Mugur! )dar cand vorbim despre IMPACT este mai mult decat PRUDENTA! Dar poate cumpara obligatiuni Iaciu, Andrici, Mateescu, Geanta, Stan, Tassoulas, Vasile si cu voia Dvs. ultima pe lista, Doamna Urda! Cat priveste fondul de 300 milioane EURO asa e! Wow, valva si in final un mare FAS! Poate presa germana sa fi contribuit la asta? Si inca o chestie! Eu am postat primul comentariu ieri 01.09.2015 ora 9,33! PREMONITIE PURA! Sa vorbesc despre SIMU iar peste cateva ore sa se vorbeasca despre SIMU toata seara la TVA! Unii zic ca Dosarul nou Bica/Simu/Pop ar avea unele conexiuni si cu firmele de constructii ale lui SIMU! Si aici ajungem din nou la Oradea! Si la liberali! Eh, sa vedem care va fi cursul!

      In text se va citi TV ( televiziune! ). Mi-a ramas gandul la TVA-ul ILEGAL de 5% al IMPACT-ului! Piei, Satana!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb