Un studiu publicat ieri de către Guvernul Austriei indică probleme serioase de sănătate generate de organismele modificate genetic. Unul dintre puţinele studii efectuate pe termen lung pe tema organismelor modificate genetic, indică faptul că fertilitatea şoarecilor de laborator hrăniţi cu porumb modificat genetic a fost serios afectată, aceştia putând procrea doar într-o mică măsură, comparativ cu cei hrăniţi cu mâncare naturală. Având în vedere ameninţarea care există la adresa sănătăţii şi capacităţii de reproducere a populaţiei, Greenpeace solicită retragerea de pe piaţă a alimentelor şi recoltelor modificate genetic, la nivel mondial.
Studiul, sponsorizat de către Ministerul Austriac al Agriculturii şi Sănătăţii, a fost prezentat ieri în cadrul unui seminar ştiinţific ce a avut loc în Viena, Austria. Prof. Dr. Jürgen Zentek, Profesor al Universităţii de Medicină Veterinară din Viena şi coordonatorul studiului, a subliniat rezultatele acestuia: cobaii hrăniţi cu porumb modificat genetic au avut mai puţini urmaşi la nivelul celei de-a treia şi a patra generaţii şi aceste diferenţe sunt semnificative din punct de vedere statistic. Şoarecii de laborator hrăniţi cu mâncare ce nu conţinea organisme modificate genetic s-au reprodus mult mai eficient. Acest efect poate fi atribuit diferenţelor surselor de hrană.
"Se pare că alimentele modificate genetic acţionează ca un agent de control la nivelul natalităţii, generând infertilitate - dacă acesta nu este un motiv suficient de a pune capăt o dată pentru totdeauna industriei biotehnologiei, nu ştiu ce alt dezastru mai aşteptăm", a declarat Dr. Jan van Aken, expert în organisme modificate genetic al Greenpeace International. "Jucând la ruleta genetică cu alimentele, este ca şi cum am juca la ruleta rusească cu consumatorii şi sănătatea publică".
Oamenii de ştiinţă austrieci au efectuat mai multe teste pe termen lung cu şoareci de laborator, pe parcursul a 20 de săptămâni. Unul dintre studii a fost "Evaluarea reproducerii prin hrănirea continuă (RACB)", în cadrul căruia, aceeaşi generaţie de părinţi dădea naştere la câţiva urmaşi. Părinţii au fost hrăniţi fie cu hrană ce conţinea în proporţie de 33% diferite tipuri de porumb modificat genetic (NK 603 x MON 810), fie cu porumb care nu a fost modificat genetic. În cazul şoarecilor de laborator, cărora li s-a administrat hrană modificată genetic s-a observat o scădere a numărului puilor şi greutăţii lor, la nivelul celei de a treia şi a patra generaţii, comparativ cu grupul de referinţă. Această scădere este semnificativă din punct de vedere statistic.
Tipul de porumb modificat genetic folosit în acest studiu - proprietate Monsanto - este rezistent la anumite ierbicide şi dăunători. Acesta a fost aprobat spre cultivare şi folosire în alimentaţie în diferite ţări, incluzând: SUA, Argentina, Japonia, Filipine şi Africa de Sud. În Mexic şi în Uniunea Europeană (1) este aprobat pentru alimente şi pentru hrana animalelor.
"Acest studiu este încă un exemplu că siguranţa alimentelor şi a hranei provenite din recolte modificate genetic nu poate fi garantată. Aceste rezultate ale studiului au fost total neaşteptate şi mulţi considerau că această variantă de porumb modificat genetic este la fel de sigură ca celelalte tipuri, nemodificate - o eroare devastatoare", a declarat Dr. van Aken.