Mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont

S.A.
Internaţional / 4 noiembrie 2017

Carles Puigdemont (Sursa foto: Facebook)

Carles Puigdemont (Sursa foto: Facebook)

Liderul separatist afirmă că este dispus să candideze, inclusiv din străinătate, la alegerile anticipate din Catalonia

Curtea Naţională a Spaniei a emis ieri un mandat european de arestare pe numele premierului destituit al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, informează DPA. Aceeaşi instanţă a emis mandate similare şi pentru patru foşti miniştri din guvernul regional catalan. Toţi cei cinci se află în Belgia. Foştii lor colegi de cabinet, cu excepţia unuia singur eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro, au fost deja arestaţi preventiv în Spania, scrie Agerpres.

Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont şi a celor patru foşti miniştri după ce aceştia nu au dat curs citaţiei de a se prezenta joi în faţa instanţei din Madrid, pentru a răspunde acuzaţiilor legate de proclamarea independenţei Cataloniei.

Înaintea emiterii mandatelor de arestare, Comisia Europeană a apreciat că procesul separatiştilor catalani este exclusiv o problemă a justiţiei. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Annika Breidthardt, a declarat, citată de AFP, că "acesta este un dosar destinat în întregime autorităţilor judiciare, a căror independenţă o respectăm pe deplin". Annika Breidthardt a dat acelaşi răspuns şi cu alte ocazii când a fost întrebată care este poziţia Comisiei Europene faţă de procedurile judiciare începute de autorităţile spaniole după referendumul privind independenţa faţă de Spania, organizat pe 1 octombrie de guvernul provinciei Catalonia.

Carles Puigdemont a anunţat ieri că este pregătit să candideze la alegerile regionale anticipate convocate de guvernul de la Madrid în 21 decembrie, relatează agenţia Reuters şi publicaţia "La Vanguardia".

''Sunt pregătit să candidez. (...) O campanie poate fi condusă de oriunde, inclusiv din străinătate'', a spus Puigdemont într-un interviu acordat la Bruxelles postului belgian de televiziune RTBF.

Fostul premier catalan a subliniat: ''Ne considerăm un guvern legitim. Trebuie să existe o continuitate în a spune lumii ce se întâmplă în Spania. (...) Cu un guvern în închisoare nu pot fi alegeri normale, independente, libere''.

După ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă în urma declaraţiei de independenţă votată de parlamentul catalan, el a venit în Belgia împreună cu patru dintre foştii săi miniştri, sperând astfel să nu ajungă pe mâna justiţiei spaniole, care i-a arestat deja pe vicepremierul Oriol Junqueras şi pe ceilalţi membri ai fostului executiv catalan rămaşi în Spania, cu excepţia unuia singur, eliberat pe cauţiune după o noapte de arest.

Puigdemont a negat în interviu că ar fi fugit din Spania şi a susţinut că a venit în Belgia pentru a evita un val de violenţe în Catalonia şi pentru a-şi pregăti apărarea în instanţă, afirmând apoi că ar dori să se predea ''adevăratei justiţii (cea belgiană, n.r.), nu justiţiei spaniole''.

Anterior, Parchetul spaniol a emis pe numele său şi al celorlalţi patru foşti miniştri un mandat european de arestare ce va fi remis autorităţilor belgiene cu solicitarea de a-i reţine şi extrăda către Spania.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Parca e modelul Ceausescu de proces.

    E condamnare pe fata. Unul deja a fost condamnat si si-a cumparat libertatea cu 50 k. 

    Cred ca trebue/trebuia sa il judece Cjue sau alta instanta neutra, externa de Europa. 

    A bagat frica in oameni ca nu mai ies in strada. Madridul conduce cu pumnu-n gura?!? 

    De ce nu asteapta pana in dec sa vada rezultatul? 

    Daca castiga ce se intampla? 

    Ideea este ca daca il condamna nu poate candida? 

    Halal democratie! 

    .

    Pentru Ghita al nostru Iccj nu s-a gandit la mandat european? Oare de ce? 

    1. Amice, ești cam nătâng!

      In primul rând, Ghiță este în Serbia, care nu este parte din UE. 

      In al doilea rând, Carles Puigdemont a încălcat grav legile si Constituția Spaniei si este pasibil de o pedeapsa foarte mare.

      Guvernul de la Madrid s-a câcâit mult si i-a tratat cu mănuși până acum pe toți separatiștii. 

      Nu ca este natang, e cretin din nastere !

      Avocati lui Ghita sunt mai buni !

    Puidgemont trebuie linsat in piata pulica (metaforic vorbind) pentru ca alti idioti ca el sa inteleaga consecintele. Pedepsele disproportionate dau martiri iar martiri fara pedepasa sund doar smecheri de duzina. Maine poimaine, alti idioti o sa cera ale independente pe criterii etnice sau doar din nemernicie iar tara prejudiciata va asista neputincioasa. Acum se creeaza un precedent in cazul uniunii europene iar Belgia va arata daca este membru egal in fata legii si daca respecta unitatea UE sau vor sa se afunde in mocirla judecatii suprastatale. Puidgemnot pe orice sistem de drept trebuie sa se duca la puscarie, iar Belgia nu are de ce sa se bage impotriva Spaniei in favoarea unui infractor. Vom vedea ce va iesi.

    1. lipsa "b-ului" este doar o eroare a tastaturii desi lui Puidgemont i se potriveste.

      La Crimeea nu erau asa vitezi ca tine.

      Crimeea nu este in UE nici in NATO. Cazul Spaniei difera. Puidgemont si gasca lui trebuie sa se duca la zdup cateva jdeani amice anonim. La ce sa platesti justitie, armata, apartenenta la NATO daca orice derbedeu face ce vrea el cu tara ta? Puidgemont si catalanii nu sunt Spania si daca nu respecta legile, sa plateasca pretul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb