Manfred Weber nu mai vrea reducerea fondurilor europene pentru România

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 11 iulie 2007

Întreveder între Manfred Weber-Monica Iacob Ridzi

Întreveder între Manfred Weber-Monica Iacob Ridzi

Manfred Weber, eurodeputatul german care a cerut reducerea fondurilor UE pentru România, insistă ca guvernul de la Bucureşti să intensifice eforturile de îmbunătăţire a capacităţii administrative pentru absorbţia fondurilor europene, dar susţine că Germania şi PPE sprijină integrarea României în UE. "Toţi cetăţenii Uniunii Europene sunt contribuabili la bugetul global, de aceea trebuie să avem grijă ca fiecare bănuţ să fie corect gestionat în fiecare stat membru. Insist ca actualul guvern să intensifice eforturile pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă pentru absorbţia fondurilor europene", a declarat Weber în urma unei întâlniri cu eurodeputatul Monica Iacob-Ridzi (PD).

Totuşi, a adăugat germanul, "nu se pune problema ca Germania sau grupul PPE-DE să nu sprijine România în procesul său de integrare".

"Încercăm să scoatem în evidenţă deficienţele actuale - care au fost relevate şi în ultimul raport al Comisiei Europene - pentru ca autorităţile române să le corecteze la timp", susţine Weber.

Europarlamentarul german a avut ieri o întâlnire cu colega sa din grupul PPE-DE, românca Monica Iacob-Ridzi, în timpul căreia aceasta i-a explicat situaţia din România în privinţa administrării fondurilor europene şi l-a convins să renunţe la demersul anunţat de el de a determina Germania să ceară Bruxelles-ului reducerea fondurilor pentru România şi Bulgaria din cauza proastei capacităţi de administrare. "Europarlamentarul german a fost de acord să stopeze acţiunea de blocare a fondurilor europene pentru România", a fost concluzia întâlnirii, potrivit comunicatului.

Monica Iacob-Ridzi a arătat preocupare pentru fondurile europene destinate României şi luni, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Ea a solicitat în cadrul unei intervenţii în plenul Parlamentului European urgentarea deblocării fondurilor structurale şi de coeziune pentru România. În plus, europarlamentarul a adresat o interpelare Comisiei Europene pentru a cere explicaţii cu privire la stadiul aprobării programelor operaţionale, condiţie de care depinde depunerea proiectelor pentru obţinerea de finanţări europene.

Monica Iacob-Ridzi s-a arătat nemulţumită de nerespectarea termenului de patru luni prevăzut de legislaţia europeană pentru aprobarea Programelor Operaţionale Sectoriale (POS). "Deşi România a fost printre primele ţări care au depus aceste documente - în ianuarie 2007 - până în prezent ele nu au fost aprobate, în ciuda termenului de patru luni fixat de legislaţia europeană. Întârzierea aprobării POS reduce cu aproape un an perioada în care se pot depune proiecte pentru finanţare. Astfel, numeroase proiecte planificate pentru 2007 vor fi întârziate, ceea ce va antrena costuri economice considerabile", a afirmat europarlamentarul român.

Monica Iacob-Ridzi consideră ca inacceptabilă ideea discutată în Consiliul European de a reduce nivelul fondurilor structurale începând cu 2008, din cauza ratei de absorbţie scăzute din 2007. Nivelul acesteia este redus în majoritatea statelor UE în primul an de la începerea unei noi perspective financiare pe şapte ani, explică eurodeputatul român, iar statele membre depind de termenul în care Comisia Europeană soluţionează dosarele depuse (Cadrul Strategic Naţional de Referinţă şi Programele Operaţionale Sectoriale şi Regionale).

"Limitarea fondurilor structurale ar afecta într-o proporţie mai mare ultimele state care au aderat la Uniunea Europeană, România şi Bulgaria, care au deja alocate sume mai mici; cele două ţări beneficiază împreună de un nivel al fondurilor egal cu cel al Ungariei", arată Ridzi, aducând ca argument nivelul de absorbţie al fondurilor de preaderare din România, de 97%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb