Manfred Weber, propunerea PPE pentru şefia Comisiei Europene

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 9 noiembrie 2018

Congresul Partidului Popularilor Europeni l-a ales, ieri, pe germanul Manfred Weber drept candidatul formaţiunii politice pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. La congresul PPE care se desfăşoară la Helsinki (Finlanda), Manfred Weber a fost susţinut şi de membrii delegaţiilor Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Democrate Maghiare din România, ambele formaţiuni politice fiind membre ale grupului popularilor europeni.

Contracandidatul lui Weber a fost finlandezul Alex Stubb, fost ministru de externe, de finanţe şi ex-premier, care a făcut o pledoarie pentru modelul democraţiei liberale.

Manfred Weber a primit din partea popularilor europeni 492 de voturi, iar contracandidatul Alex Stubb a fost votat de 127 de delegaţi PPE.

În discursul său, Manfred Weber a pus accentul pe problema imigraţiei ilegale susţinând: "Imigraţia ilegală trebuie oprită. Europa mea este o Europă care nu face nici un compromis în ce priveşte controlul la frontiere". Weber a mai spus că doreşte o Europă a naţiunilor puternice, dar s-a pronunţat împotriva naţionalismului. Candidatul CSU a menţionat că este încrezător într-o Europă care este gata să lucreze cu vecinii săi, dar este de asemena gata să definească limitele geografice ale Uniunii Europene "şi din acest motiv Turcia nu poate deveni un membru al Uniunii Europene".

Manfred Weber este în prezent liderul grupului PPE din Parlamentul European.

Referitor la candidatura lui Manfred Weber pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, deputatul european Marian-Jean Marinescu (PNL), vicepreşedinte al PPE, a menţionat, în urmă cu o lună: "Dacă Manfred Weber va ajunge preşedintele Comisiei Europene, ar fi un lucru foarte bun pentru Uniunea Europeană. Weber vine din Parlamentul European, are 10 ani de activitate legislativă şi nu a fost niciodată ministru şi nici cancelar al Germaniei. Din această perspectivă, putem spune că el este un pro-european, care cunoaşte foarte bine mecanismele şi instituţiile de la Bruxelles".

Dacă alegerile pentru Parlamentul European din luna mai 2019 vor fi câştigate de PPE şi Manfred Weber va ajunge preşedintele Comisiei de la Bruxelles, guvernul de la Bucureşti şi coaliţia parlamentar majoritară PSD-ALDE vor avea mari probleme. Manfred Weber este un apărător al statului de drept şi l-au îngrijorat profund modificările pe care social-democraţii şi colegii lor de la ALDE le-au făcut la legile justiţiei şi la legislaţia penală. Totodată, el a combătut şi intervenţia violentă a jandarmilor la mitingul Diasporei din 10 august, din Piaţa Victoriei.

La sfârşitul lunii septembrie, după întrevederea cu premierul Viorica Dăncilă, Manfred Weber a scris pe pagina sa de Twitter: "Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România. Am întrebat-o pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei. Ţara face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei. Am văzut în această vară în Bucureşti oameni bătuţi de forţele de ordine şi, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, ci o necesitate absolută pentru a ne proteja cetăţenii şi afacerile împotriva abuzurilor din partea statului. De aceea, cerem de urgenţă guvernului român să se oprească. Suntem de partea cetăţenilor europeni şi nu vom negocia niciodată în ceea ce priveşte statul de drept".

În actuala componenţă a Parlamentului European, Partidul Popular European deţine cel mai mare grup politic. Conform unor estimări, la alegerile europene din mai 2019 PPE ar putea obţine aproximativ 180 de mandate, socialiştii europeni 137 mandate, iar liberalii europeni 71 de mandate în viitorul Parlament European. Restul mandatelor, până la totalul de 705 ar urma să fie ocupate de formaţiuni politice mai mici: ecologiştii (verzii), forţele naţionale, diferite partide regionale, etc..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb