MANFRED WEBER: "UE trebuie să-şi accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacităţi militare"

G.B
Internaţional / 13 septembrie 2021

Manfred Weber (Sursă foto: Twitter)

Manfred Weber (Sursă foto: Twitter)

Uniunea Europeană trebuie să-şi accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacităţi militare şi să se bazeze mai puţin pe America, susţine liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, relatează politico.eu, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat grupului media Funke, Weber a explicat că, deşi ţările membre UE au sute de mii de trupe, ele nu sunt în poziţia de a securiza aeroportul din capitala afgană Kabul.

'Armatele naţionale, evident, rămân principalii piloni ai apărării. Dar, pas cu pas, trebuie să construim capacităţi europene, precum o forţă europeană de reacţie rapidă, compusă din câteva mii de oameni. Avem nevoie, de asemenea, de o brigadă de apărare cibernetică'', a spus Manfred Weber.

Uniunea Europeană a făcut deja mai mulţi paşi către o abordare militară comună. În 2017, blocul comunitar a lansat un pact pentru dezvoltarea unor proiecte militare comune, printre care supraveghere maritimă şi apărare cu drone. În acest an, 14 state membre au propus crearea unei unităţi de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari.

Însă dependenţa de SUA pentru misiunea de evacuare din Afganistan a amplificat apelurile pentru o cooperare militară europeană mai intensă.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a subliniat, săptămâna trecută, că dezvoltarea capacităţilor militare ale UE este ''de importanţă capitală pentru viitorul Europei''.

Totuşi, ţările membre UE sunt divizate pe acest subiect. Multe dintre ele, în special ţările baltice, se tem că eforturile UE s-ar putea suprapune cu cele al NATO şi le-ar putea dilua. Unele guverne sunt îngrijorate şi că asemenea măsuri ar putea afecta relaţiile cu SUA.

În ultimele săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat de mai multe ori că iniţiativele UE în domeniul apărării ar putea slăbi Alianţa Nord-Atlantică.

Referitor la acest aspect, Weber a argumentat că o cooperare militară europeană mai strânsă ar economisi miliarde de euro şi ar spori autonomia blocului comunitar. ''Belarus, Ucraina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu - americanii nu vor rezolva aceste probleme pentru noi'', a explicat el.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Problema e ca nici ue nu le va rezolva, doar va organiza discutii cu mustrari.

    Lasa ca vi le accelereaza SUA ca pleaca si din Irak.

    1. Ce este sigur ca se gasesc pretutindeni COZI DE TOPOR ce se fac pres in fata rusnacilor, de la gerhard schroeder cu afacerea gazprom pana la mascariciul orban din Ungaria. La noi, sa arunci rublele pe circarii sosoaca sau simion dovedeste cat de mult au scazut in evolutii "balerinii"rusnaci... Pasol, idti siuda !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb