Forţele ucrainene ar fi omorât mai mulţi civili în anul 2014 pe care i-au înmormântat în gropi comune, care au fost descoperite în a doua jumătate a anului 2021 în câteva localităţi situate în apropierea zonelor de demarcaţie dintre Ucraina şi republicile separatiste Lugansk şi Doneţk, se arată într-un comunicat straniu de presă trimis de pe o adresă de e-mail care ar corespunde Ambasadei Rusiei la Bucureşti. În comunicatul respectiv, nesemnat de nimeni, care este însoţit de poze terifiante ale unor victime civile, se menţionează la final că presa este invitată să meargă în Donbass, pentru a se convinge de ororile comise de armata ucraineană în Doneţk şi Lugansk în ultimii opt ani.
Am încercat să aflăm de la Ambasada Federaţiei Ruse dacă ne-au trimis un astfel de comunicat şi dacă adresa de e-mail le aparţine, dar ne-am lovit de un zid de comunicare. Deşi mesajul adiacent comunicatului redactat în limba engleză, era scris în limba română, persoana din cadrul Ambasadei Rusiei nu ştia limba română, ci dorea să comunicăm în engleză, dar şi aici a fost dificil să ne înţelegem. Într-un final, când s-a dumirit despre ce este vorba, funcţionara ambasadei a vorbit în rusă cu un coleg, care i-a transmis să îmi ceară numărul de telefon şi numele, cu menţiunea că voi fi căutat ulterior pentru a mi se răspunde la o simplă întrebare şi anume dacă mail-ul a fost sau nu trimis de Ambasada Federaţiei Ruse.
Până la ora întocmirii acestui articol nu am primit niciun răspuns şi nici nu am fost apelat de vreun reprezentant al Federaţiei Ruse.
Din analiza comunicatului primit pe adresa Redacţiei, reţinem că liderii politici şi militari ai Ucrainei sunt acuzaţi de cei din Donbass de crime de război şi crime împotriva umanităţii. Este exact tipul de discurs al oficialilor de la Kremlin, care în ultimele zile au prezentat mai multe imagini în care îi acuză pe ucraineni de uciderea unor civili.
"În vara-toamna anului 2014, loviturile masive de artilerie fără ale armatei ucrainene pe întreg teritoriul Republicii Populare Lugansk au ucis civili" se spune în comunicatul primit şi se afirmă că în acel an, când tot mapamondul a văzut cum Rusia a invadat Crimeea, ucrainenii ar fi omorât peste 2000 de civili, inclusiv 35 de copii, în localităţile Pervomaisk, Kirovsk, Slavyanoserbsk, asupra cărora au tras cu lansatoare de rachete, mortiere de calibru mare şi avioane.
Oraşul Pervomaisk, unde ar fi fost găsită o groapă comună a rămas atunci fără comunicaţii şi fără utilităţi. Mai mult se susţine că au fost bombardate şi cimitirele şi de aceea, civilii căzuţi în luptă ar fi fost înmormântaţi în gropi comune.
În continuarea comunicatului ni se mai spune că în decembrie 2021 au fost descoperite peste 16 gropi comune. Ni se mai spune că în perioada 10 august - 10 noiembrie 2021, au fost descoperite 4 gropi comune şi 2 individuale, într-una dintre acestea din urmă fiind găsite rămăşiţele unui copil în vârstă de 4 luni. Autorii comunicatului susţin că în gropile comune au fost îngropate 292 de persoane, majoritatea femei şi vârstnici, care ar fi murit din cauza proiectilelor sau a unor răni grave provocate de acestea.
"Mai mult, în prezent situaţia umanitară rămâne dificilă. Multor aşezări de-a lungul liniei frontului le-a fost tăiată alimentarea cu apă de la conductele aflate pe partea ucraineană. Viaţa din majoritatea oraşelor aminteşte de supravieţuirea în condiţii de război total, când nimeni nu distingea între civili şi combatanţi. Mai mult, în toţi aceşti ani republicile Lugansk şi Doneţk şi-au retras toate forţele armate departe de linia de demarcaţie în dorinţa lor de reglementare paşnică a acestei confruntări civile, îndeplinind acordurile de la Minsk. Astfel,în aşezările menţionate mai sus nu există reprezentanţi înarmaţi ai Miliţiei Populare. Prin acţiunile sale, Occidentul urmăreşte nu numai genocidul, ci şi o politică de discriminare a dreptului la apărare şi dreptului de a fi audiat. Doar partea ucraineană are dreptul de a fi ascultată. Conform Occidentului, locuitorii din Donbass sunt oameni care mint şi defăimează constant guvernul ucrainean. Unde sunt democraţia şi drepturile omului? V-am invitat în mod repetat să veniţi în Donbass. Veniţi şi vedeţi totul cu ochii voştri!" se spune în finalul comunicatului pe care nimeni nu îl semnează şi pe care, până la ora finalizării articolului, nimeni din Ambasada Rusiei la Bucureşti nu şi l-a asumat şi nici nu ne-a comunicat dacă adresa de e-mail le aparţine sau nu.
În final sunt ataşate fotografii ale unor victime din localitatea Pervomaisk, realizate în iulie-septembrie 2014, fotografii de la deschiderea gropilor comune din satul Sokogorovka în anul 2021 şi din satul Verkhneshevyryovka, precum şi gropi unice cu câte un singur cadavru din satul Slavyanoserbsk, tot de anul trecut.
Întrebarea care se ridică este de ce partea rusă nu a publicat aceste fotografii până acum şi a aşteptat aproape trei luni din noul an şi, mai ales, trecerea a 20 de zile de la invadarea Ucrainei pentru a trimite presei astfel de comunicate?
Se poate presupune că încercarea de manipulare a opiniei publice, fie că aparţine Amasadei Federaţiei Ruse, fie că aparţine unui simplu angajat al acesteia, nu este decât una care se alătură mesajului din 11 martie postat pe pagina oficială de Facebook al aceleiaşi reprezentanţe diplomatice prin care îi îndemna pe cetăţenii ruşi sau cetăţenii români de naţionalitate rusă care se simt discriminaţi în ţara noastră şi care au fost victime ale discriminării să le scrie pentru ca probabil autorităţile de la Kremlin să aibă o poziţie mai fermă faţă de autorităţile de la Bucureşti.
Se pare că reprezentanţii regimului de la Moscova se alătură trup şi suflet propagandei impusă de Kremlin în ciuda evidenţei imaginilor care sunt prezentate zilnic de toţi corespondenţii televiziunilor din statele Uniunii Europene şi SUA cu bombardamentele Federaţiei Ruse asupra zonelor rezidenţiale civile din Ucraina şi cu victimele civile ale acestor acte lipsite de logică.
Poate ar fi cazul ca Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti să ia măsuri cu privire la încercările de dezinformare a opiniei publice practicate sub umbrela Ambasadei Federaţiei Ruse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2022, 18:36)
Si daca "dezinformarea ' e doar "informare " ?
1.1. Informare tardiva (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Bimba în data de 15.03.2022, 18:53)
Cred ca nu ai inteles articolul de mai sus. Informare sa fie, dar de ce abia acum si nu in urma cu jumatate de an cand au fost descoperite gropile comune? Nu crezi ca e tardiv? Apoi la inceputul invaziei Putin nu s-a referit deloc la asa ceva - gropi comune, etc..- ceea ce este un alt semn de intrebare. Sunt prea multe semne de intrbare privind informarea respectiva. Daca e asa cum spui o dai atunci, nu dupa sase luni sau cand iti convine.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2022, 18:54)
cand strigi lupu de atatea ori eronat nu te mai crede nimeni cand chiar va veni lupu , rusi culeg ce au semanat
1.3. Plimba ursul! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2022, 20:01)
Cat de greu poate sa-i fie ambasadei Rusiei sa raspunda daca a trimis sau nu a trimis comunicatul?
1.4. Aspecte caraghioase ale centralismului rusesc (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2022, 06:27)
Pai astia cu PR-ul ambasadei, trebuie sa ceara in scris, in doua exemplare, audienta la ambasador, iar ambasadorul, la fel, la ministrul rus de externe, care trebuie sa astepte o luna aprobarea lui Putin.
In total, un an, in anii buni, altfel, doi ani.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2022, 07:20)
Nici detasamentul Azov Battalion nu exista? Apara si pe Wikipedia, sunt si poze pe net. Pe langa propaganda rusa, vad si propaganda occidentului si cenzura din Romania. Te crucesti ce stiri apar in ziare, unele fake news ca cea de la Antena 3 cu cu jocul video. Au amendat Gold FM fara motiv, dar Antena 3 cu fake news a primit doar avertisment.