MApN: Dronele ruseşti au pătruns pe teritoriul României

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 26 iulie

Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis un mesaj prin care arată că ţara noastră condamnă atacurile iresponsabile ale Federaţiei Ruse asupra infrastructurii din Ucraina. (Sursa foto: facebook / Ministerul Afecerilor Externe)

Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis un mesaj prin care arată că ţara noastră condamnă atacurile iresponsabile ale Federaţiei Ruse asupra infrastructurii din Ucraina. (Sursa foto: facebook / Ministerul Afecerilor Externe)

English Version

Actualizare - MApN: Dronele de la Plauru nu au fost doborâte de sistemele Gepard

Cele trei drone ruseşti Shahed care au căzut zilele trecute la Plauru, judeţul Tulcea, nu au fost doborâte de sistemele Gepard deţinute de Forţele Terestre Române, a transmis, astăzi, Ministerul Apărării Naţionale, prin intermediul unui comunicat de presă. Reacţia MApN a venit în urma unei ştiri publicată pe reţelele de socializare de site-ul Visegrad 24 - specializat în problem de război, ştire în care se afirma că România ar fi doborât, prin intermediul sistemului Gepard, dronele ruseşti care au pătruns sau se apropiau periculos de mult de teritoriul ţării noastre.

În comunicatul MApN se arată: "Vă semnalăm o serie de informaţii false vehiculate în platforma X (fostă Twitter), dar şi în alte reţele sociale, care pretind că România ar fost vizată de atacurile cu drone ale Federaţiei Ruse executate în ultimele zile şi că mijloacele de apărare antiaeriană ale Armatei României dislocate la frontieră ar fi executat foc asupra acestora. Aceste aşa-zise «informaţii» nu au niciun fundament real. Atacurile executate de Federaţia Rusă au vizat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre şi nu obiective de pe teritoriul României, iar forţele şi mijloacele Ministerului Apărării Naţionale dispuse în zona frontierei cu Ucraina nu au executat, în nicio astfel de situaţie, foc asupra mijloacelor de atac ale Federaţiei Ruse. (...) În fiecare dintre situaţiile în care dronele Federaţiei Ruse au atacat obiectivele de pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale a intensificat măsurile de monitorizare şi supraveghere a spaţiului aerian naţional cu forţele şi mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană".

MApN precizează că informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea şi menţionează privitor la evenimentele recente că un purtător de cuvânt al NATO a declarat că nu există niciun indiciu privind un atac intenţionat asupra teritoriului Alianţei.

---

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a confirmat, ieri, că o parte din dronele lansate de Federaţia Rusă în noaptea de marţi spre miercuri către portul ucrainean Ismail, aflat la Dunăre, au căzut pe teritoriul ţării noastre. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii MApN arată: "Menţionăm că, în ceea ce priveşte investigaţiile începute ieri, 24 iulie, de către specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locaţii identificate ca posibile zone de incidenţă, din proximitatea localităţii Plauru, judeţul Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2 (Shahed). Cercetările vor continua şi astăzi (n.r. ieri), pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură".

MApN mai susţine că, în nopţile trecute, odată cu declanşarea alarmei pentru cetăţenii români din zona respectivă, a ridicat de la sol şi câte două aeronave F16 pentru a monitoriza atent situaţia. Mai mult, reprezentanţii MApN au informat în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, în cele două nopţi (marţi spre miercuri şi miercuri spre joi) a fost emis mesajul Ro-Alert privind atacul cu drone de deasupra Ucrainei pentru cetăţenii din localităţile Jijila, Grindu, Văcăreni, Luncaviţa, Isaccea, Niculiţel, Somova, Tulcea, Ceatalchioi, Nufăru, Frecăţei, Hamcearca, Maliuc, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti şi Sulina.

După comunicatul de presă al MApN, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis un mesaj prin care arată că ţara noastră condamnă atacurile iresponsabile ale Federaţiei Ruse asupra infrastructurii din Ucraina.

În mesajul său, Luminiţa Odobescu afirmă: "Rusia a comis alte atacuri atroce împotriva infrastructurii civile ucrainene. Resturi de drone au fost găsite pe teritoriul României. I-am informat pe aliaţi şi ne coordonăm cu ei pe această temă. România condamnă cu fermitate aceste acţiuni iresponsabile".

Forţele aeriene ucrainene confirmă informaţiile MApN şi susţine că 61 de drone au fost lansate în ultimele zile de pe teritoriul Rusiei şi din Crimeea către mai multe zone din Ucraina, iar o parte dintre acestea au ajuns şi în oraşul Ismail, aflat la 15 kilometri în linie dreaptă de municipiul Tulcea din ţara noastră. Aceleaşi forţe spun că, în noaptea de marţi spre miercuri, au fost lansate de ruşi 23 de drone, din care 17 au fost doborâte, iar din restul unele au atins ţintele din portul Ismail. Se pare că din cele 17 drone distruse de antiaeriana ucraineană, o parte au căzut pe teritoriul românesc. În noaptea următoare, miercuri spre joi, forţele ruse au lansat 38 de drone de atac de tip Shahed-131/136, dintre care 25 au fost distruse, iar trei dintre acestea au căzut în ţara noastră, potrivit forţelor aeriene ucrainene.

Din păcate, nici ISU, nici MApN şi nici Luminiţa Odobescu nu clarifică cum de este posibil ca dronele ruseşti să zboare libere, nestingherite, nedectate de nimeni prin Delta Dunării, pe o distanţă cuprinsă între 66 şi 71 kilometri, la care ar trebui adăugată distanţa pe care dronele o parcurg în zbor deasupra apelor teritoriale ucrainene sau româneşti de la Marea Neagră.

Potrivit informaţiilor de pe mai multe site-uri militare de specialitate, o dronă Shahed 2/Geran 2 poate zbura cu o viteză de maximum 185 kilometri pe oră. Ţinând cont că între Sulina şi Tulcea/Ismail sunt 71 de kilometri, iar între Chilia Veche şi Tulcea/Ismail sunt 66 kilometri, o dronă Shahed ar parcurge aceste distanţe în maximum 25 de minute. Cum se face că din momentul intrării în Deltă până la destinaţie ele nu sunt depistate şi doborâte? Nu mai vorbim despre momentul în care intră în apele teritoriale ucrainene sau în apele teritoriale româneşti, ceea ce înseamnă un timp mult mai mare de zbor de la lansare până la atingerea ţintelor din Ismail, adică un timp mult mai mare pentru intervenţie.

Situaţia din acest moment este similară cu aceea de anul trecut, mai precis din luna august, când porturile ucrainene de la Dunăre, Ismail şi Reni, au fost supuse unui amplu bombardament cu drone de către forţele ruse. Şi atunci o parte dintre dronele doborâte de apărarea antiaerienă ucraineană au ajuns pe teritoriul României, în zona Plauru, la fel ca acum. La acel moment, senatorul Nicu Fălcoi (USR), vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a statelor membre NATO, fost pilot de vânătoare în Forţele Aeriene Române, ne semnala faptul că ar trebui ca MApN să aibă în deltă radare mobile pentru detectarea acestor drone, radare ce există pe vehiculele Gepard aflate în dotarea Forţelor Terestre Române. El solicita MApN să trimită vehiculele Gepard în zona de graniţă cu porturile ucrainene de la Dunăre pentru a localiza şi doborî orice dronă sau fragment de dronă ce ar urma să cadă pe teritoriul naţional.

În replică, reprezentanţii MApN susţineau pentru ziarul BURSA că "radarele mobile amplasate pe vehiculele Gepard ar putea intercepta dronele respective, dacă sunt amplasate în zonă" şi că o eventuală dislocare a acestor vehicule în Delta Dunării va fi comunicată din timp, pentru că ele vor fi vizibile.

De atunci a trecut aproape un an şi dronele Shahed continuă să zboare nestingherite prin Delta Dunării şi bucăţi din cele lovite de apărarea ucraineană să cadă pe teritoriul românesc. Probabil că nici acum vehiculele Gepard nu sunt unde ar trebui să fie. Iar la acest lucru contribuie şi faptul că Parlamentului, timp de un an, nu a reuşit să modifice legislaţia în vigoare pentru ca echipamentele aflate pe vehiculele Gepard să poată doborî dronele ruseşti care intră pe teritoriul naţional, deşi proiectul de act normativ a fost iniţiat de MApN şi a primit avizul necesar din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu treziti parlamentarii,sunt foarte obositi.Sunt in concediu,dupa munci obositoare.

    raful de pe drone a patruns in spatiul romanesc !

    1. praful

    Adica sub plafon radar, sunt detectate tarziu dar pot fi doborate usor.

    Foarte bine,sa recupereze puradeii materiale care se pot vinde ,.....trimite ma Putin ceva mai multe

    Pierdut comentariu la articol! Il declar nul!

    Ati jefuit tara, ati bagat-o in datorii, mariti taxele in timp ce din taxele romanilor faceti donatii Ucrainei de miliarde de Euro si acum vrei sa ne bagati si in razboi pentru Ucraina!

    Mergeti voi si luptati. Iar daca faceti donatii faceti-o din banii vostrii personali. 

    Au cazut resturi de drone, doborate de apararea Ucrainei, nu au venit catre tinte din Romania. Asa ca lasati escaladarea si faceti si referendum sa intrebati romanii daca doresc sa moara pentru Ucraina. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb