Marcel Boloş, de acord cu amânarea e-TVA până la 1 ianuarie 2025

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2024

Sursa foto: facebook / Marcel Bolos

Sursa foto: facebook / Marcel Bolos

English Version

Termenele prevăzute în OUG 70/2024 privind implementarea mecanismului e-TVA ar putea fi amânate, mâine, de Guvern până la 1 ianuarie 2025, a afirmat, ieri Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, confruntat în ultimele zile cu revolta mediului de afaceri faţă de noile obligaţii impuse antreprenorilor.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor a declarat pentru Economedia, citată de G4Media: "Suntem dispuşi să mai amânăm cu 6 luni termenul pentru transmiterea datelor. Adaptarea la reformă e mai grea. Nu vorbim de amânarea intrării în vigoare, ci de prorogarea termenelor pentru notele de diferenţă TVA şi notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie 2025. E o perioadă în care analizăm diferenţele între situaţia noastră de evidenţă fiscală şi situaţia pe care o are contribuabilul şi ne lămurim de unde apar aceste diferenţe. Dar nu vom renunţa la mecanism, e absolut necesar".

El a mai spus că mâine e ultima şedinţă în care guvernul poate da ordonanţă de urgenţă privind prorogarea termenelor pentru notele de diferenţă TVA şi notele justificative.

Declaraţia lui Marcel Boloş vine după ce mai multe asociaţii profesionale ale contabililor, consultanţilor, dar şi mari organizaţii de afaceri au reclamat lipsa de transparenţă a modului în care a fost adoptată noua legislaţie, dar şi pentru că ar introduce o birocraţie împovărătoare pentru firme. Este vorba despre OUG 70/2024, aprobată în 21 iunie, fără consultare publică prealabilă, act normativ prin care se introduce de la 1 august 2024 decontul precompletat de TVA.

Firmele vor primi de la ANAF acest decont precompletat cu date şi informaţii conţinute în sistemele informatice ale Ministerului Finanţelor. Ele trebuie să verifice datele şi informaţiile precompletate şi să stabilească dacă sunt în concordanţă cu operaţiunile impozabile realizate şi starea de fapt fiscală. Ulterior, firmele vor fi obligate să transmită acest document în fiecare lună, până la data de 25 a lunii, prin Spaţiul Privat Virtual. Scopul acestei măsuri este de combatere a fraudei prin prevenirea situaţiilor de completare eronată a decontului.

Patronii de firme micro, mici şi mijlocii, membri ai Consiliului Naţional al IMM (CNIPMMR), au solicitat Guvernului amânarea obligaţiilor privind eTVA.

Într-un comunicat de presă, CNIPMMR atrage atenţia că "în forma adoptată, ordonanţa va bloca activitatea antreprenorilor, fără a-şi atinge scopul de reducere a evaziunii fiscale, îngreunând activitatea societăţilor, conducând la creşterea costurilor cu actualizarea softurilor şi cu forţa de muncă sau cu serviciile externalizate de contabilitate".

OUG 70/2024 a fost criticată şi de CECAR şi OFA-UGIR, experţii contabili şi antreprenoarele susţinând că noul act normativ le va bloca activitatea.

Menţionăm că Marcel Boloş a declarat că noua măsură a fost introdusă în interesul statului român, ca instrument principal de reducere a GAP-ului de TVA, care se ridică în acest moment la 35 miliarde lei neîncasaţi anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb