Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a afirmat, ieri că exclude depăşirea unui deficit de 5% din PIB, în condiţiile în care coaliţia de guvernare PSD-PNL pregăteşte mai multe măsuri fiscale pentru a încerca să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilită cu Comisia Europeană pentru anul 2023.
Referitor la veniturile bugetare necesare pentru a ne încadra în ţinta de deficit, fără să pierdem fondurile europene, Marcel Boloş a precizat că fiecare dintre măsurile fiscale discutate de membrii coaliţiei de guvernare poate fi o sursă de venit.
"Cota de 10%, care este cea mai mică din UE şi pentru care PNL s-a luptat să supravieţuiască nu poate să meargă pe termen lung cu peste 70 de facilităţi fiscale care sunt. O ţintă de deficit până în 5% cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene. Sunt mai multe etape de discuţie pe care le avem pe zona de cheltuieli, pe zona de combatere a evaziunii fiscale, pe zona de facilităţi fiscale, pe zona de valorificare a resurselor statului", a spus ministrul Marcel Boloş, care a adăugat că este exclus ca deficitul să depăşească 5% din PIB, în condiţiile în care în buget este prevăzută o ţintă de 4,4%.
Una dintre măsurile discutate şi care ar reduce presiunea asupra bugetului de stat este desfiinţarea posturilor bugetare neocupate. În speţă este vorba despre aproximativ 200.000 de posturi, care nu vor mai fi bugetate.
"Prin eliminarea posturilor vacante se va produce o reorganizare masivă a instituţiilor pentru că multe din posturile vacante serveau ca instituţia să aibă în organigramă birouri (5 angajaţi +1 şef), servicii (7 angajaţi +1 şef), direcţii(15 angajaţi+1 director) sau direcţii generale (25 angajaţi+1 director general). În multe cazuri organigramele au fost construite doar cu şefi şi cu posturi vacante sau mare parte din posturile din subordine vacante", au precizat surse politice citate de Digi 24.
Desfiinţarea posturilor neocupate ar duce la o economie directă şi indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde lei pe an, potrivit calculelor făcute de PSD.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 12:49)
Nesimtitii astia ne considera prosti de-a binelea. Vin cu propunerea de a desfiinta niste functii neocupate, cu impact zero asupra bugetului, ca sa ne abureasca ca de fapt ei vor sa reduca cateva posturi de conducere.
Pai, bai geniilor, daca chiar vreti sa reduceti niste posturi de conducere (si nu sa va faceti ca ganditi si munciti, ca acum), majorati numarul minim de persoane la care poate fi numit un sef. Numiti un sef de birou la 10 persoane, unul de compartiment la 15, seful de sectie la 40, cel de directie la 100 si asa mai departe. In plus, comasati structuri si mai ales desfiintati structuri (aveti cate o agentie inutila pentru fiecare "firea" din partide). De exemplu, comasati Biroul de idioti cu 5 persoane si un sef cu Biroul de prosti care are tot 5 oameni si un sef si formati Biroul de prosti si idioti cu 10 persoane si un singur sef. Ati taiat o functie de conducere si 2 de lucratori (in conditiile in care oricum cele 2 birouri, ca multe alte structuri din sistemul bugetar, sunt redundante pentru ca au cam aceleasi atributii.