Sărăcia extremă a cuprins peste 6% din populaţia României, conform datelor furnizate, ieri, de Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Aflat în vizită la depozitul de la Urlaţi, unde se împachetează alimentele cumpărate prin fonduri europene pentru persoanele aflate în stare de sărăcie extremă, Marcel Boloş a spus:
"La nivel de România, avem 1.188.000 de cazuri, deci oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie şi pe care criza i-a afectat nu numai din punctul de vedere al preţului la utilităţi şi la bunurile de consum, iar pentru ei acest pachet de alimente este binevenit, întrucât le compensează o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic".
Raportând cei 1.188.000 de oameni la cei 19,02 milioane de cetăţeni, atâţi cât au reieşit în urma recensământului populaţiei efectuat anul acesta de Institutul Naţional de Statistică, reiese că 6,24% din populaţia României se află în sărăcie extremă şi că nici actualul guvern PSD-PNL-UDMR nu respectă obligaţia din articolul 47 aliniat 1 din Constituţia României care prevede că "statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent". Când peste 6% din cetăţenii ţării sunt în sărăcie extremă nu se poate vorbi în niciun caz despre un trai decent.
În aceste condiţii, autorităţile centrale se limitează la asigurarea asistenţei sociale, din bugetul naţional sau din fonduri europene. Aşa că ieri Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a demarat distribuţia celor 1.188.000 de pachete de alimente pentru persoanele şi familiile care se află în situaţii de dificultate.
"Discutăm despre acele persoane şi familii care au venitul minim pe membru de familie sub venitul minim social garantat în plată, de cei care beneficiază de alocaţia pentru sprijin de familie, de persoanele care se află în situaţii de criză, sunt singure, sunt considerate vulnerabile din punctul de vedere al regulamentului Comisiei Europene, fiind tranşa a cincea care are acest pachet de alimente. (...) Valoarea pe care o avem pentru un pachet şi pe care am achitat-o este cu preţul ajustat de 190 lei. Dacă aceste alimente ar trebui cumpărate de la raft astăzi, ar trebui să plătească 260 de lei, deci iată ce înseamnă o achiziţie de alimente în regim centralizat. (...) Dacă ar fi să luăm în calcul impactul celor şase tranşe pe care le asigurăm, de pachete alimentare, discutăm de 32.000 de tone de făină, 28.000 de tone de făină de mălai, 28 de milioane de borcane de compot, deci una peste alta, pentru industria alimentară din România este un ajutor deosebit. Valoarea unei tranşe este de aproximativ 220 de milioane de lei şi avem această finanţare asigurată din Programul Operaţional Sprijin pentru Persoane Defavorizate", a precizat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Din datele domniei sale, un astfel de pachet ajunge timp de trei luni pentru o familie cu cinci copii, ceea ce arată că este nevoie de o astfel de intervenţie din partea statutului de patru ori pe an.
1. Romania e o tara bogata in resurse si acum 30 de a
(mesaj trimis de Popa L în data de 10.11.2022, 08:59)
Romania e o tara bogata in resurse si acum 30 de ani avea de toate ,dar Ceausescu si clica lui voiau sa economisesca ,sa investeasca ,sa arate lumii victoria socialismului ! Evident ca poporulera revoltat si si a varsat mania pe ei . Peste 30 de ani dupa ,se distribuie pomeni ,activele valoroase inclusiv terenurile sunt majoritar detinute de altii . Pe toate canalele ,mesajul este : stati cuminti ca veti primi ceva sa supravietuiti ,clasa politica e la lucru . Macar sa nu ne si taraie in razboi ,ar fi un castig ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2022, 13:05)
Ceausescu si clica lui voiau multe dar au risipit si multe resurse cu proiecte inutile sau nerentabile. Prea multa politica duneaza economiei, indiferent de vemuri.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2022, 18:20)
Problema e ca noi nu mai avem politicieni
care sa reprezinte interesele Romaniei