Marcel Boloş: "Toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală în 2024"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 ianuarie 2024

Marcel Boloş: "Toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală în 2024"

English Version

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală vor avea toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală în acest an, a declarat, ieri, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost prezentat modul în care va funcţiona generalizarea sistemului Ro e-Transport.

Marcel Boloş a precizat: "Din studiile Uniunii Europene, suntem pe un loc fruntaş, din păcate, la GAP-ul de TVA. Este vorba despre 9 miliarde euro, din care 40% sunt reprezentaţi de nefiscalizarea corespunzătoare a achiziţiilor intracomunitare. De aceea, pentru noi este o prioritate ca aceste module şi proiecte de digitalizare pe care le implementăm să fie operaţionalizate pentru că anul 2024 este anul cu toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală, cu toleranţă zero pentru risipa de bani din fondurile publice şi cu zero creşteri ale impozitelor şi taxelor. (...) Avem o veste proastă pentru cei care credeau că ne va pica sistemul Ro e-Factura: de la începutul anului şi până în momentul de faţă au fost preluate în sistem 2.775.421 milioane de facturi cu o valoare totală de 16 miliarde lei, maximul fiind atins vinerea trecută când au fost introduse în sistem 675.000 facturi. Ne aşteptăm ca să creştem la un milion de facturi pe zi introduse în sistem. Reamintesc că în acest moment funcţionăm în paralel cu cele două sisteme, respectiv raportarea în modulul nostru de factură electronică şi opţiunea clasică de emitere a facturii şi apoi raportarea ei. Raportarea se face în termen de cinci zile de la emiterea facturii. Dacă se întrerupe sistemul după ce se reia partea de factură electronică, termenul rămâne acelaşi, de cinci zile în vederea raportării. Până la data de 1 iulie avem regimul acesta opţional pe care vi l-am amintit, iar neraportarea în sistemul nostru electronic, în modulul e-Factura constituie contravenţie. Pentru microîntreprinderi avem faptă contravenţională sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 2.500 lei, la întreprinderile mijlocii amenda este cuprinsă între 2.500 lei şi 5.000 lei, iar la întreprinderile mari, amenda este între 5.000 lei şi 10.000 lei".

Ministrul Finanţelor a mai prezentat pe scurt bilanţul verificărilor efectuate de ANAF şi DGAF, arătând că anul 2023 s-a încheiat cu un număr total de 87.000 inspecţii fiscale şi antifraudă, cu o valoare totală a constatărilor suplimentare de 11 miliarde lei.

Marcel Boloş a declarat: "Din punct de vedere al numărului de inspecţii fiscale derulate anul trecut, au fost 20.813, cu o valoare a veniturilor constatată suplimentar de 2,6 miliarde lei. Numai în luna decembrie au fost desfăşurate 1.789 de inspecţii fiscale cu o valoare a constatărilor suplimentare de 500 milioane lei. Cea mai importantă constatare de pe luna decembrie este în industria prelucrătoare, de 160 milioane lei, în domeniul Taxei pe Valoare Adăugată. De asemenea, tot pe zona de inspecţie fiscală, s-au realizat verificări documentare, practic o formă de inspecţie fiscală care nu constă în deplasarea la sediul contribuabilului. Au fost 20.059 astfel de verificări documentare, cu o valoare a veniturilor suplimentare de un miliard de lei. În luna decembrie, au fost 908 verificări documentare şi constatări suplimentare de 57 milioane lei. Mai avem notele de conformare, aşa-zisele atenţionări pentru contribuabili. În cursul anului trecut, am avut 12.600 astfel de sesizări în valoare tot de un miliard de lei. Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a avut 33.826 de inspecţii şi valoarea constatărilor a fost de aproape 6 miliarde lei. În anul 2024, obiectivul pe zona fiscală şi antifraudă este ca valoarea medie a încasărilor lunare să ajungă la 40 miliarde lei".

În ceea ce priveşte generalizarea de la 1 ianuarie 2024 a sistemului Ro e-Transport, ministrul Finanţelor Publice a arătat că sistemul a funcţionat anul trecut, când au fost înregistrate 19 milioane de declaraţii, iar extinderea de anul acesta priveşte toate bunurile ce trebuie declarate în punctele vamale, declaraţiile urmând a fi preluate în sistemul online, după care îşi urmează cursul de monitorizare a transporturilor cu riscuri, sistemul funcţionând pe model semafor: roşu - cu risc ridicat, galben cu risc, aflat în verificare, şi verde - fără risc fiscal. Tirurile care vor fi marcate cu roşu pe harta electronică de către sistemul de monitorizare vor fi oprite obligatoriu în trafic de către echipele antifraudă fiscală şi vor fi verificate.

Ministrul Marcel Boloş a menţionat: "De la începutul anului 2024 şi până acum, pe declararea obligatorie a e-Transport la punctele de trecere a frontierei pentru achiziţiile intracomunitare, am primit 152.000 de declaraţii. Sistemul funcţionează fără amendă contravenţională până la 1 iulie 2024, dar declaraţia este obligatorie. Încercăm ca prin mijloacele noastre de publicitate, inclusiv la punctele de trecere a frontierei să distribuim pliante transportatorilor pentru a face cunoscută obligaţia respectivă. După generalizarea acestui sistem, vom monitoriza printr-un alt sistem, care va fi operaţionalizat în cursul acestui an - Ro e-Sigiliu -, trasabilitatea acestor bunuri. Sistemul respectiv va urmări transporturile de la momentul declarării până la momentul valorificării prin vânzare-cumpărare a acestor bunuri".

Potrivit datelor oferite în cadrul conferinţei de presă de Teodor Georgescu, director general al DGAF, din cele 19 milioane de coduri UIT generate în anul 2023 de către cele 10.000 de companii din ţara noastră care au efectuat transport de marfă, 96,5% au reprezentat tranzacţii efectuate pe teritoriul naţional.

Şeful DGAF a precizat că riscul fiscal ridicat nu reiese din declaraţiile depuse anul trecut, dar a arătat că multe probleme au fost la frontieră, unde transportatorii au declarat un traseu şi în realitate au efectuat altul, sau au declarat că bunurile respective sunt în tranzit, dar de fapt ele au rămas ulterior pe teritoriul României.

Teodor Georgescu a spus: "De aceea, pentru a monitoriza cu atenţie aceste situaţii şi pentru a le combate, va fi introdus sistemul Ro e-Sigiliu, pentru ca transporturile respective să nu mai fie deturnate. Toate modulele pe care le vom folosi - e-Factura, e-Transport, e-TVA şi e-Sigiliu -, ne vor asigura o bază de date completă pentru a şti exact tranzacţia transporturilor intracomunitare şi a bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, iar după ce vom avea aceste date vom face valorificarea lor prin analize de risc automate".

Ministrul Marcel Boloş a concluzionat spunând că în curând va fi operaţionalizat şi proiectul privind scannerele din punctele de trecere a frontierei, care va contribui şi el la colectarea datelor necesare pentru interoperabilitatea celor patru sisteme care vor configura controlul fiscal din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Acelasi discurs il avea Catzu cu "legarea caselor de marcat la ANAF" vazuta drept panaceu pentru bugetul Romaniei. A incasat o carutza de bani statul roman dupa legarea caselor de marcat la ANAF

    Avem legi proaste, dar nici pe acelea nu le aplica nimeni. vezi ultimele legi "mai aszpre pentru petarzi de revelion". Si ? n-am observat vreo diferenta.

    1. de ce nu i-a inhatat pe vanzatorii de petarzi din piete? sau de ce nu-i inhata pe vanzatorii de tigari fara timbru din toate pietele din Romania??

      de manjiti ce sunt , de-aia. asa ca lasa gargara cu ne luptam cu evaziunea. si arata fapte. daca poti.  

      Toleranta zero fata de cei care fac evaziune fiscala si nu sunt prietenii nostri!

    si la falimente!

    s c c r e t 

    Cine a facut facturi false pana acum va face si de acum incolo. Tot "prietenii" vostri. Aia de care nu aveti voie sa va atingeti. E-factura nu te impiedica cu nimic sa emiti facturi false. Deja au aparut facturi false. Culmea ca le identifica contribuabilii. Trebuie apoi sa faci plangere la ANAF. Nici nu va mai spun cum ca dau idei si la altii.

    E-factura e pentru evazionistii neautorizati, adica plevusca. 

    1. ASa au zis si cu SEAP. ca nu se vor mai putea truca licitatii. si? merge spaguta in continuare.

      numai ce i-au prins pe vreo 2 psd isti cu porbagajele cu valize cu spagi.

    Impresia este ca directia a ramas gresita.

    Divizia de petrochimie al RRC, la noua luni, are cifra de afaceri 98 milioane USD, din care pierdere 65 milioane USD. Statul este actionar cu 45 %.

    Explicati-mi, cum se poate asa ceva ? Ce o sa fie diferit pt. 2024 ? 

    Romania este un stat feudal. Cei cu "acces la buget" sunt nobilimea daco-romana, restul suntem iobagi.

    Nu-i de mirare, ca importam forta de munca extracomunitara(100000 doar in 2024). Prea putini vrem sa fim iobagi. 

    1. Asa a fost si in epoca feudala. Romanii fugeau de pe mosie in munti sau in alte tari iar boierii aduceau indieni. Si atunci era gunernare responsabila ca si acum. (rezilienta, durabilitate si alte vrajeli)

      Pai hai sa vedem:

      -se importa motorina prin 4 intermediari, fiecare cu comisionul lui? Toți sunt filiale omv 

      - se lucrează cu expati, angajați pe alte societăți în afara UE? 

      - s-a făcut colecta de bani din statii, care ajung la vârf ln Schengen? 

      - a existat taxa management în tara, venita din Schengen?

      Ăștia înseamnă furt! 

    Aoleu,dar pentru traficul de droguri nu puneti impozit ca e plina tara de drogati,mai avem.putin si ii ajungem din urma pe canadieni!Nu de alta dar din banii colectati sa-i tratam cat de cat pe astia care se drogheaza,in limita posibilitatilor ca de obicei sunt o cauza pierduta.Nici acum nu a aflat poporul nostru cine s-a aflat in spatele drogurilor , pierdute,,pe drum,pe apa,pe bratul Sfantul Gheorghe!Nu se face nimic in acest sens,bine ca nu-ti poti lua o fiola de Algocalmin fara reteta dar de drogat,se drogheaza tinerii la greu!Carte nu,munca nu,alcool,droguri,nu stiu unde o sa ajungem!

    Si ce faceti cu banii incasati din taxe ii furati voi prin firmele de partid ?

    Daca se va reusi o colectare apropiata de 40 de miliarde va fi o mare realizare pentru Romania. O gramada de mascarici cu masini scumpe si vacante in strainatate vor trebui sa-si caute de lucru ca sa-si poata intretine palatele si sa-si continuie vacantele in strainatate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb