Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, luni, la sediul partidului, despre o supraimpozitare a pensiilor militarilor, că din punctul lui de vedere, sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale, informează news.ro.
Vom vedea şi în funcţie de decizile CCR ce soluţie vom găsi, a spus liderul social-democrat, el precizând că există un jalon, prins de fostul ministru Cristian Ghinea în PNRR, până la sfârşitul anului, în ceea ce priveşte legea pensiilor.
Preşedintele PSD a afirmat că "este un jalon, prins de domnul Ghinea, până la sfârşitul anului, în ceea ce priveşte legea pensiilor".
"Mai mult ca sigur se va negocia şi se va discuta. Vedeţi ce diferenţă mare, când eram în opoziţie şi spuneam că e o catastrofă tot ce s-a negociat pe această zonă, în PNRR, în zona de agricultură, toate lumea ridica din umeri şi părea că este perfect. Uitaţi că, după numai un an de zile, ni s-a dat dreptate la absolut toate capitolele. În zona de pensii speciale, în acest moment, cred că am picat cu toţii de acord, este aproape inexplicabil cum să ai o pensie mai mare decât ai avut în activitate", a spus liderul PSD.
Ciolacu a precizat: "Aici, categoric vom veni cu o impozitare foarte mare. Restul, rămâne să avem o discuţie şi o decizie în coaliţie".
Liderul PSD a spus că nu a acut o discuţie cu ministrul Vasile Dîncu privind o majorare a pensiilor militarilor. "Nu am avut această discuţie cu domnul Dîncu, am avut altă discuţie, punctuală, pentru anumite venituri suplimentare la cei care asigură permanenţa, unde are perfectă dreptate, mai ales în contextul actual, cu Ucraina. Nu am avut o discuţie aplicată, în ceea ce priveşte pensiile", a afirmat el.
Despre o supraimpozitrare a pensiilor militarilor, Ciolacu a spus: "Din punctul meu de vedere, sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale"."Acelaşi lucru am văzut că este şi la Ministerul de Interne. Din punctul meu de vedere (..) şi nu l-am avut numai acum, sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale", a afirmat el.
"Vom vedea şi în funcţie de decizile CCR-ului ce soluţie vom găsi, pentru a îndeplini jalonul impus de către domnul Ghinea", a completat Ciolacu.
1. Sunt speciale.
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2022, 17:00)
Atata timp cat nu au platit taxe la fondul de pensii , sunt pensii speciale. De la un absolvent de drept la facultate particulara nu ne asteptam la altceva dar pensiile militarilor si politistilor, asa cum a spus si comisia europeana, sunt pensii speciale, nebazate pe contributivitate. Ca lui Ciolacu si PSD-ului sau PNL-ului lui Ciuca nu ii convine este adevarat. Ca se vor lupta cu comisia pentru pensiile speciale chiar daca vor trebui sa renunte la irigatii este deasemenea adevarat.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2022, 17:41)
Domnule,
Pensiile incasate de fostii militari sunt conform legii "pensii militare" . Ele nu sunt nici speciale nici ocupationate. Sunt pensii militare si punct. Aceste pensii sunt (au fost) acordate cetatenilor romani care au activat in Armata Romana, la implinirea conditiilor de vechime si varsta, in conformitate cu legea. Este insa de neinteles cum, in Romania legea privind aceste drepturi se tot schimba cu prevederi retroactive tot mai defavorabile celor care si-au facur datoria fata de Romania.
In realitate Justitia din Romania, CCR, sunt vinovate de aceasta situatie. Pensionarii militari au obtinut dreptul la pensie militara fiecare in baza legii care a fost in vigoare in momentul respectiv. Este de neinteles cum, un drept castigat in baza unei legi este modificat de alta lege ulterioara si afectat pentru viitor. Nu cred ca justitia vestica sau din America permit asemenea dracovenii.
Apoi domnule,
PIB-ul Romaniei a fost in 2019 de 250 miliarde USD, adica 1.047 miliarde lei. In 2022 este in mod cert mai mare.
Dar procentul de 9,4 din acest PIB, cat este precizat in PNRR ca poate fi fondul de pensii, reprezinta 23.500. 000.000 USD.
Numarul de pensionari din Romaniaeste de aprox. 5 , 050 milioane.
De aici rezulta ca din procentul de 9,4 din PIB, cat poate fi fondul de la pensii, conform PNRR, de 23.5 miliarde USD, Romania ar trebui sa asigure celor 5,050 milioane de pensionari o pensie medie de 4. 653 USD
Insa, conform legii, fondul sistemului de pensii publice, se constituie din sumele cotizate de participantii la sistemul de pensii publice, plus, in caz ca este necesar, o subventie de la stat. Iar acum, interventia statului la fondul de pensii nu este nici pe departe de 23 de miliarde USD.
Asadar, ce ne- a dat UE este indeajuns, insa problema la pensii este ca voi nu ne dati. Oare unde se duc cele 23 de miliarde USD?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2022, 21:32)
Legea este stramba atat timp cat incalca legea contibutivitatii ; punct.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2022, 21:50)
Domnule, undeva, cineva ne spune:
"'''Stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 35 ani. Contributia angajatilor la pensie s-a infiintat de abia in 2001, prin legea 19/2000.
Din 2001 pana acum sunt 21 de ani. Deci nimeni in tara asta nu are pensie “contributiva”, pentru ca nimeni nu a cotizat 35 de ani."""