MARCEL CIOLACU: "Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 10 august 2022

Marcel Ciolacu: "Avem trei soluţii pe care le vom detalia în şedinţa de coaliţie de săptămâna aceasta. Cea mai mare urgenţă este să găsim soluţii pe zona de energie, predictibile pe o perioada mai lungă de timp, minimum până în anul 2025. Mai putem veni pe zona casnică cu o reglementare pe un an, pentru că în acest moment preţul la energie este suportabil". (Sursa foto: Facebook.com / Marcel Ciolacu)

Marcel Ciolacu: "Avem trei soluţii pe care le vom detalia în şedinţa de coaliţie de săptămâna aceasta. Cea mai mare urgenţă este să găsim soluţii pe zona de energie, predictibile pe o perioada mai lungă de timp, minimum până în anul 2025. Mai putem veni pe zona casnică cu o reglementare pe un an, pentru că în acest moment preţul la energie este suportabil". (Sursa foto: Facebook.com / Marcel Ciolacu)

Coaliţia guvernamentală PSD-PNL-UDMR pregăteşte un nou pachet legislativ în domeniul reglementării situaţiei din piaţa de energie, a afirmat, ieri, Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, în cadrul unei mini-conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Palatul Parlamentului.

"Avem trei soluţii pe care le vom detalia în şedinţa de coaliţie de săptămâna aceasta. Cea mai mare urgenţă este să găsim soluţii pe zona de energie, predictibile pe o perioada mai lungă de timp, minimum până în anul 2025. Mai putem veni pe zona casnică cu o reglementare pe un an, pentru că în acest moment preţul la energie este suportabil. Vom veni cu abordări punctuale pe fiecare sector - consumatori casnici, IMM-uri, industria alimentară, etc.. Ne dorim combaterea inflaţiei şi vedem ca unrlr din componentele inflaţiei sunt preţurile la energie şi preţurile la alimente, iar statul trebuie să acţioneze prioritar pentru reglementarea acestor zone. (...) Până în 1 septembrie trebuie adoptate trei acte normative pe fiecare domeniu în parte, cu modificări la ANRE pe legislaţie secundară", a precizat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a criticat liberalizarea pieţei la energie făcută de guvernele Orban şi Ciucă şi a susţinut că în acest moment asistăm la o speculă din partea furnizorilor, în dauna consumatorilor şi a producătorilor de energie.

"Acea liberalizare a preţurilor în energie a fost o tâmpenie. Nu că nu ar fi fost necesar, dar trebuia să fie gândiţi anumiţi paşi, pentru că noi suntem aproape acoperiţi cu consumul la gaze naturale, dar la energie electrictă producem cu 15% mai puţin decât consumăm. Suntem interconectaţi cu întreaga Europă, nu se pune problema că rămânem fără energie. Însă nu se mai poate continua o perioadă lungă cu actuala ordonanţă de urgenţă privind compensarea şi plafonarea preţurilor, pentru că nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie. Nu putem aloca bugetul de la sănătate sau de la educaţie pentru a susţine specula din energie. () Am mai făcut o mare tâmpenie: s-a vândut energia pe anul acesta. Am vândut energia cu 300-400 lei şi acum se vinde în piaţa liberă cu 2000-3000 lei. În acest timp, pe producătorii de energie, care au produs cu 100 lei, i-am supraimpozitat cu 80-85%, în timp ce pentru cei care vând pe PZU nu există nicio reglementare. Nu sunt adeptul unei supraimpozitări, dar trebuie găsită rapid o soluţie până la rectificarea bugetară", a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat s-a referit şi la discuţiile din ultimele zile privind o eventuală remaniere guvernamentală, dar a refuzat să precizeze dacă Vasile Dîncu va fi schimbat din funcţia de ministru al Apărării Naţionale.

"Remanierea este un instrument politic şi administrativ. Nu este o sperietoare către cineva. Pentru o eficienţă mai bună a Guvernului se fac remanieri. În acest moment nu este luată o decizie cu prim-ministrul privind remanierea. Eu am spus încă de la început, de la constituirea actualei coaliţii de guvernare, că aceste lucruri vin în primul rând din partea prim-ministrului, după o evaluare a activităţii fiecărui ministru. Presupun că premierul are o grilă de evaluare. Sunt convins că se va face o remaniere, după ce vom avea o discuţie mai aplicată în interiorul coaliţiei. (...) Cred că un guvern funcţionează şi cu remanieri; este ceva normal", a menţionat Marcel Ciolacu.

În privinţa numirii sale ca premier în mai 2023, preşedintele PSD a arătat: E o onoare să fii prim-ministru; nu este pe dorinţe. Dacă colegii mei vor considera că eu sunt cea mai potrivită persoană din PSD să fiu prim-ministru, voi accepta cu onoare, a spus Marcel Ciolacu, care a avertizat că, dacă anul viitor nu se va face rotativa guvernamentală, nu există altă variantă decât organizarea unor alegeri anticipate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor s-a referit şi la priorităţile legislative pentru sesiunea parlamentară care va debuta la 1 septembrie.

"Ne pregătim pentru modificarea legilor justiţiei. Cred că o să avem abordarea cu o comisie comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, astfel încât procedura să decurgă foarte bine, să avem şi transparenţa necesară şi avizul de la Consiliul Superior al Magistraturii. Va fi o comisie specială ce va avea atribuţii şi care va înlocui comisiile juridice actuale de la Senat şi Camera Deputaţilor, dacă vrem să fim eficienţi pentru a scăpa de MCV şi pentru a intra în zona Schengen. În cadrul coaliţiei guvernamentale avem acest obiectiv şi sunt semnale că în acest an putem scăpa de MCV", a spus Marcel Ciolacu.

Cert este că, în afara legilor justiţiei, pentru a scăpa de MCV, Parlamentul ar trebui să amendeze - în sensul directivei europene în materie - legea privind protecţia avertizorilor publici de integritate, act normativ declarat constituţional de Curtea Constituţională a României, dar retrimis Legislativului de preşedintele Iohannis, după ce procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, şi mai multe organizaţii neguvernamentale, precum şi liderii USR au arătat că legea nu corespunde normelor europene.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Nu voi ati permis specula din domeniul energiei, combustibililor, alimentelor? Nu sunteti voi la putere impreuna cu PNL? Nu s-au luat toate deciziile impreuna? Vii acum si te dezici? Vrei sa te credem ca tu habar nu ai avut, acum ai aflat si esti consternat: asa ceva nu este posibil! Este o specula generalizata de care PSD nu stia si cu care nu este de acord. Pai cat de prosti sa ne crezi si cat de perfid sa fii?

    1. Ai într-un fel dreptate însă dacă e să fim sinceri catastrofa liberalizării prețului la energie a fost generată exclusiv de prostia și ticăloșia Plăvanului, a PNL, a USR și a influencerilor #rezistenți din presă. Ăștia măcăneau despre cât de "puțin" vom plăti după liberalizare. Puțin, adică de 3-4 ori mai mult și toată industria e pe butuci.

      Ăia de mai sus au eliminat plafonarea prețului la energie/gaz introdusă de Dragnea. PSD-ul, după eliminarea lui Dragnea, n-a mârâit dar nici n-a împins liberalizarea. CUmva a băgat capul în pământ ca struțul.  

      Domnule CIOLACU. Daca nu ati citit in codul penal despre TRADARE,iata ce spune acel articol.1 -Provocarea de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine. -Doamne fereste ca TERORISTUL de la Moscova sa invinga Ucraina..--2-Subminarea economiei,politica sau de aparare a statului,aservirea fata de o putere sau organizatie straina.-Ce ziceti,Romania mai este un STAT SUVERAN,sau este aservita unei ORGANIZATII STRAINE,recte UE.-3 Ajutorarea unei puteri sau organizatii straine pentru desfasurarea unei activitati ostile impotriva securitatii nationale. Vizitele si activitatile subversive desfasurate pe teritoriul tarii de catre conducerea UNGARIEI,se incadreaza in acest text de LAGE.? Cred ca actuala PUTERE POLITICA din ROMANIA,se incadreaza in toate cele trei articole,incepand dela varful statului,trecand la PARLAMENT,PARTIDE POLITICE si cei care ar trebui sa vegheze la SUVERANITATEA si INDEPENDENTA ROMANIEI. Ce ziceti,dumneavoastra personal va incadrati in textul legii despre TRADARE.?

      ce mai vorbesti de dragnea la pozitiv din moment ce ciolacu si ai lui l-au dat jos ? unde era ciolacu cand pnl a facut si a dres ? prosteste-te singur dar nu incerca si pe altii . toti sint vinovati si imbarligati la distrugerea Romaniei . psd-ului ii convine ca pnl -ul a facut ce-i mai murdar si se poate victimiza in voie de parca nu guverneaza impreuna .

    Nu mai platiti cele 30 de miliarde. Ce o sa se intample. Justitia poate stabilii specula si anula datoriile.

    1. Faliment furnizori... populatia fara gaz in timp de iarna.

      da sa vezi bancile ce au dat credite peste notele promisiuni de incasari nominale exagerate plasate in viitor... sa vezi atunci teapa tepelor...

      s c cret 

    > Acea liberalizare a preţurilor în energie a fost o tâmpenie.

    Mda, si toata lumea zicea ca e o tampenie in afara de Popescu care si acum e bine mersi pe pozitie si ne ofera tot el solutii. Restul partidelor nu s-au opus prea tare ca era ordin de la UE (bau bau cu infringement). 

    S-a vazut patriotismul elitei daca in mijloc de pandemie nu au putut amana ordinul UE ba chiar au taiat in carne vie. Tradatori e putin spun. 

    Voi ati permis specula asta imensa.... Cel mai bine este sa nu mai plateasca nimeni facturile umflate.... Impozitarea cu 90 la suta a facturilor de cartre stat.. Omul sa plateasca 10 la suta din factura..

    Furați cu toții pe rupte pentru că puteți,legile sunt la voi.Cine vreți să vă mai creadă?DNA va ține de 6 dar nu are cine să vina peste voi.Spor!

    1. A spus cineva unde merg imediat cele 31 mliarde lei(adica 6 miliarde dolari) pentru compensarea energiei????? Se arunca cu miliardedele de lei ca la Poker. Cu acesti bani cumparam armament si ii bateam mar pe rusi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb