Marcel Vulpoi: Băncile - ping-pong cu clienţii

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 decembrie 2013

Marcel Vulpoi: Băncile - ping-pong cu clienţii

"Abia după o lună de schimbat documente cu ofiţerul de credit din sucursală începe «moartea pasiunii» pentru cel care vrea un împrumut"

Băncile sunt "un stup fără matcă", iar clienţii care vor finanţare se găsesc în faţa unui paradox, fiind primiţi cu braţele deschise în sucursale sau de către directorii pe corporate, dar în cel mai fericit caz refuzaţi de Departamentul Risc la al doilea răspuns, este de părere Marcel Vulpoi, partener V&TM.

Domnia sa a precizat: "Prima reacţie a băncilor: sigur că da! Sunt oameni care sună săptămânal din bănci, relationship manageri care cer să le aducem clienţi, să facem ceva. Vine clientul şi-l duc la întâlnirea cu managerul din bancă, iar acesta spune din start că finanţarea se va aproba cu siguranţă. Abia la finalul unei discuţii călduroase aminteşte ceva de cei de la Risc, dar ne asigură că nu va fi o problemă. După care începe ping-pong-ul. Dă-mi aia, dă-mi aia, cum e aia, de ce ai făcut aia acum 14 ani. Ping-pong-ul din prima lună este cu cel care întocmeşte dosarul, nu cu Riscul".

Consultantul spune că abia după o lună de schimbat documente cu ofiţerul de credit din sucursală începe "moartea pasiunii" pentru cel care vrea un credit: "Dosarul ajunge la Risc şi trei săptămâni - o lună nu mai auzi nimic. Nimeni nu-ţi dă vreun contact de la Risc. Dacă suni în sucursală, invariabil primeşti răspunsul: «Nu mai depinde de mine sau de noi». La Risc stă şi o lună fără să te sune nimeni. Ce-or face acolo, Dumnezeu ştie".

În cazurile fericite întâlnite de consultant, primele interpelări la o lună după ce dosarul a ajuns la Departamentul de Risc sunt solicitări de suplimentare documentaţie, clarificări sau explicaţii.

"Din experienţa ultimilor doi ani, fie primul răspuns de la Risc este negativ, fie al doilea. După ce trimiţi toate documentele şi termini de dat toate explicaţiile, ţi se spune că ai risc pe nu ştiu ce, pe care banca nu-l poate trece cu vederea", a afirmat Vulpoi, citat de Mediafax. El susţine că este vorba de proiecte bine fundamentate, cu studiu de fezabilitate riguros, şi unde garanţiile depăşesc semnificativ valoarea finanţată.

"Sunt o grămadă de proiecte finanţabile de către orice finanţator rezonabil. Dar dacă ai creditat prost înainte de criză şi acum ai de ales între titluri de stat şi a mă finanţa pe mine, ce ai alege?", a adăugat Vulpoi. Consultantul este de părere că băncile au ajuns în situaţia unor "muşuroaie sau stupi fără matcă".

"Şpaga a ajuns foarte scumpă"

Să dai şpagă a devenit foarte scump în ţara noastră, a mai declarat, ieri, Marcel Vulpoi, unul dintre fondatorii Vulpoi&Toader Management, cea mai mare companie independentă de contabilitate din ţara noastră. Domnia sa a declarat: "Organele de control au început să îşi facă treaba. Cred că va fi mai bine din punct de vedere al colectării. Şpaga a ajuns foarte scumpă în România, nu mai merge aşa. Lumea a început să conştientizeze importanţa ca actele să fie în regulă. Controlul operativ a fost mutat la antifraudă. Nu se mai pot face mici înţelegeri precum erau înainte cele cu Garda Financiară. Multe societăţi dau bon fiscal numai pentru că le este frică să nu le fure angajaţii, nicidecum pentru că doresc să fie în regulă cu documentele".

Marcel Vulpoi a continuat: "În doi, trei ani se vor regla lucrurile la Fisc. Începe să-şi facă treaba. Lumea s-a speriat, nu mai merge cu plicul. Dacă Fiscul ar controla toate restaurantele din Bucureşti, 90% ar fi închise în secunda doi".

În ceea ce priveşte evoluţia companiei pe care o conduce, Vulpoi a spus: "Am înregistrat creşteri în aproape toate segmentele, mai puţin în cel al finanţărilor, care au stagnat din cauza condiţiilor pieţei. Litigiile au crescut fabulos de mult (insolvenţe, falimente, lichidări etc.). S-a triplat cifra de afaceri pe acest domeniu, avem tot mai mulţi clienţi pe partea fiscală".

V&TM estimează anul acesta o creştere a cifrei de afaceri cu 10%, comparativ cu 2012, ajungând la 2,7 milioane de euro. Potrivit companiei, evoluţia pozitivă a cifrei de afaceri se datorează creşterii cu 20-30% a serviciilor de consultanţă şi revizuire contabilă, în contextul în care din ce în ce mai multe companii mari îşi optimizează afacerile din punct de vedere financiar-contabil. Cifra de afaceri V&TM este realizată din serviciile de contabilitate, în proporţie de 60%, consultanţă - 20%, revizuiri - 10% şi expertiză - 10%.

În această toamnă compania a dezvoltat şi două noi divizii: Retail&Horeca şi Infrastructură. Divizia de Retail&Horeca, alcătuită din 14 experţi, reprezintă 30% din afacerile V&TM în 2013 şi asigură servicii pentru peste 70 de clienţi din industrie. Divizia de Infrastructură asigură servicii pentru companii precum Astaldi sau F.C.C.

"Piaţa de contabilitate, audit şi consultanţă a fost de 500 de milioane de euro anul trecut. Anul acesta a scăzut cu 10%. Asta înseamnă că multe societăţi caută contabili mai slab pregătiţi, din păcate", a mai declarat Marcel Vulpoi, adăugând: "Avem în jur de 400 de firme în portofoliu, dintre care 70%-80% sunt societăţi străine din Grecia, Israel, Spania, Turcia sau nordul Europei. Nordicii sunt cei mai serioşi clienţi din lume".

V&TM are o echipă de aproximativ 70 de experţi care lucrează pentru 400 de clienţi din domenii precum retail, logistică şi transporturi, comerţ, infrastructură, imobiliare, marketing sau industria petrolieră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb