Marea Britanie a iniţiat un plan radical pentru economisirea energiei

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2007

Marea Britanie a iniţiat un plan radical pentru economisirea energiei

Marea Britanie a fixat ieri un plan radical pentru securizarea resurselor energetice şi combaterea încălzirii globale, a solicitat construcţia unor noi uzine nucleare, mai multă energie regenerabilă şi a subliniat care sunt rolurile companiilor şi ale oamenilor. Resursele de petrol şi de gaze naturale din Marea Nordului ale Marii Britanii sunt în scădere, iar Marea Britanie ştie foarte bine că Rusia, care furnizează 40% din gazele naturale ale Europei, a întrerupt furnizarea anul trecut. Marea Britanie intenţionează şi să reducă emisiile de dioxid de carbon.

"Dacă excludem energia nucleară, avem toate şansele ca locul acesteia să fie luat de gaze naturale şi de cărbune, care evident generează emisii de dioxid de carbon", a spus secretarul britanic pentru comerţ şi industrie, Alistair Darling, cu ocazia prezentării unui document numit Cartea Albă pentru Energie.

"Pentru mine este foarte clar că este important să avem surse diferite de energie, ca să nu devenim prea dependenţi de importul de gaze naturale. Acest lucru este foarte dăunător pentru mediu, dar este şi îngrijorător cu privire la sursele de energie din viitor", a adăugat Darling, citat de NewsIn.

Darling a spus că noile măsuri vor permite economisirea a până la 33 milioane de tone de carbon până în 2020, echivalentul emisiilor degajate pe şosele de fiecare vehicol din ţară.

Guvernul britanic vrea să tripleze cantitatea de electricitate obţinută din surse regenerabile şi să crească eficienţa energetică.

Uniunea Europeană intenţionează să obţină 20% din necesarul său energetic din surse regenerabile până în 2020, iar schiţa unei legi care circulă în parlamentul britanic cere acestei ţări să reducă emisiile de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală cu 60% până în 2050.

Premierul britanic Tony Blair şi mulţi dintre miniştrii acestuia insis­tă ca Marea Britanie să aibă o nouă generaţie de uzine nucleare ca să înlocuiască 20% din energia electrică pe care o furnizează reţelele sale îmbătrânite.

Cartea Albă acoperă toate opţiunile energetice şi arată clar că guvernul britanic vrea uzine nucleare, fapt care enervează mulţi ecologişti.

Guvernul britanic însă a lansat şi o consultare publică referitoare la reforma sectorului energetic care se va sfârşi la începutul lui octombrie, deoarece nu a consultat adecvat opinia publică în ceea ce priveşte chestiunea nucleară.

Fabricile nucleare existente în Marea Britanie se vor închide, cu o singură excepţie, până în 2023 şi chiar şi cei mai optimişti susţinători ai programului nuclear admit că este nevoie de minim zece ani pentru construcţia unei fabrici noi.

Darling a spus că decizia privitoare la noile fabrici nucleare trebuie luată anul acesta. Darling a spus că în noile uzine nucleare nu vor fi investiţi bani publici. Nu există însă nicio dovadă clară că va fi oferită vreo finanţare din sectorul privat pentru o industrie care aspiră sume mari, dar nu garantează şi câştiguri.

EDF Energy, a cărei companie-mamă deţine reactoarele care furnizează 80% din energia electrică a Franţei, a propus "o siguranţă pentru carbon", în care guvernul subscrie practic preţul carbonului.

Uzinele nucleare au fost de departe cel mai controversat subiect de miercuri, dar nu a fost singurul.

Cartea Albă pentru Energie susţine captarea şi stocarea de carbon, o sursă imensă de bani în exporturi către ţări cum ar fi China şi India, cu oferte mari de carbon şi cerere energetică în creştere.

Cartea Albă mai propune şi economisirea de energie de către companii, efectuarea mai multor investiţii în tehnologiile regenerabile, cum ar fi cea eoliană şi puterea valurilor, susţine prelungirea permiselor pentru tranzacţionarea emisiilor de carbon, solicită mai multă eficienţă energetică şi susţine generarea de energie cu ajutorul acoperişurilor cu panouri solare şi a turbinelor eoliene.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb