Marea Britanie ar putea amâna cu cinci ani privatizarea RBS

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 august 2013

Statul britanic a injectat 45 de miliarde lire sterline în RBS, în 2008 şi 2009. În prezent, deţinerea controlată de stat la RBS valorează aproape 30 de miliarde lire.

Statul britanic a injectat 45 de miliarde lire sterline în RBS, în 2008 şi 2009. În prezent, deţinerea controlată de stat la RBS valorează aproape 30 de miliarde lire.

Privatizarea "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat după ce a fost salvată de la colaps, ar putea fi amânată încă cinci ani, potrivit ministrului pentru afaceri de la Londra, Vice Cable.

Guvernul britanic deţine 81% din RBS, fiind totodată acţionarul majoritar al creditorului ipotecar "Lloyds Banking Group", din care controlează 41%. Dacă în cazul "Lloyds" sunt pe cale să înceapă procedurile de privatizare, situaţia mai dificilă a RBS va întârzia ieşirea statului din acţionariatul acesteia. Potrivit afirmaţiilor lui Cable, RBS va rămâne o bancă de stat cel puţin până la alegerile din mai 2015, poate chiar încă cinci ani de acum înainte.

Ministrul britanic al finanţelor, George Osborne, a cerut efectuarea unei evaluări care să stabilească dacă RBS ar trebui separată în două entităţi distincte, una care să preia activele viabile ale grupului, iar cealaltă ("banca rea") - activele neperformante. Evaluarea, care este realizată de compania "Rothschild" şi urmează să fie finalizată în toamnă, a întârziat orice tentativă de vânzare a participaţiei statului la RBS.

"Nu cred că ar fi de bun-simţ pentru guvern să stabilească termene rigide, însă având în vedere punctul de plecare, consider că este nerealist să credem că RBS va trece în proprietate privată în acest mandat parlamentar, sau poate chiar în următorii cinci ani", a afirmat Cable, citat de Sunday Telegraph.

RBS trebuie să vândă 315 dintre sucursalele sale, potrivit condiţiilor impuse de Comisia Europeană la aprobarea ajutorului de stat.

Amintim că, la începutul lunii curente, Ross McEwan a fost confirmat în funcţia de director general al RBS, la mai puţin de un an după ce a preluat conducerea diviziei de retail a băncii britanice. McEwan are ca principal obiectiv restructurarea şi privatizarea băncii.

În primele şase luni din 2013, RBS a înregistrat un profit înainte de taxe de 1,4 miliarde lire sterline, comparativ cu pierderile de 1,7 miliarde lire sterline din perioada similară din 2012.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb