Centrele medicale ambulatorii din Marea Britanie au început astăzi administrarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel al AstraZeneca-Oxford, cu obiectivul de a atinge ţinta de 13 milioane de persoane din principalele grupe de risc vaccinate până la jumătatea lunii februarie, în timp ce spitalele se plâng că au ajuns la limita capacităţii şi personalul sanitar este epuizat, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.
De la începutul campaniei de vaccinare, cu vaccinul Pfizer-BioNtech, pe 8 decembrie, Marea Britanie a vaccinat până în prezent peste 1,3 milioane de persoane.
Însă tot mai multe spitale avertizează că sunt depăşite de numărul mare de internări, după ce apariţia unei noi tulpini mai contagioase a coronavirusului SARS-CoV-2 a crescut semnificativ numărul infectărilor, cu recorduri zilnice succesive în ultima săptămână, miercuri fiind înregistrate 62.322 de noi cazuri de COVID-19 şi 1.041 de decese asociate acestei boli.
Potrivit Ministerului britanic al Sănătăţii, în total 30.451 de bolnavi de COVID-19 sunt internaţi în toată ţara, mult peste vârful de 21.684 de internări înregistrat în aprilie.
Medicii britanici avertizează de asemenea că pandemia afectează şi capacitatea sistemului sanitar de a gestiona alte afecţiuni grave, precum cancerul, iar personalul medical este epuizat, stresat şi demoralizat. Ei au cerut măsuri de sprijin şi populaţiei să respecte izolarea, altfel în circa două săptămâni Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) va fi copleşit.
Parlamentul de la Londra a aprobat miercuri noul lockdown decis de premierul Boris Johnson, care a avertizat că, dată fiind gravitatea situaţiei, restricţiile antiepidemice ar putea fi menţinute până în martie.