Guvernul britanic va menţine restricţiile referitoare la accesul pe piaţa muncii a emigranţilor din România şi Bulgaria cel puţin până la finele lui 2008, a anunţat ieri ministrul adjunct de interne, responsabil cu imigraţia, Liam Byrne. Anul trecut, Marea Britanie a decis să-şi deschidă doar treptat piaţa muncii pentru cetăţenii din România şi Bulgaria. Guvernul britanic a impus restricţii celor două state după ce a început să practice o politică a uşilor deschise faţă de opt state care au aderat la Uniunea Europeană în mai 2004, acest din urmă fapt conducând la un aflux de aproximativ 600.000 de muncitori străini în Regat.
"În urmă cu două săptămâni, am spus că trebuie să stabilim un echilibru în politica de imigraţie - dacă să ţinem cont de beneficiile asupra economiei sau de impactul mai larg pe care îl are imigraţia. Astăzi, echilibrul corect arată spre continuarea restricţionării accesului pentru muncitorii slab calificaţi din România şi Bulgaria, cel puţin până la sfârşitul anului 2008", a precizat ministrul Byrne, într-un comunicat.
El a subliniat că, deşi imigraţia a contribuit pozitiv la creşterea economică, există informaţii că fenomenul a determinat presiuni asupra serviciilor publice. Anunţul guvernului britanic survine după ce acesta a fost nevoit să recunoască faptul că a subestimat cu 300.000 numărul angajaţilor străini în ultimii 10 ani.
Potrivit Ministerului de Interne de la Londra, numărul muncitorilor necalificaţi din România şi Bulgaria este limitat la circa 20.000, angajaţi exclusiv în agricultură şi industria alimentară. Muncitorilor calificaţi li se cere să obţină permise de muncă, iar studenţilor li se permite să muncească sezonier. În afară de muncitorii calificaţi, doar puţin peste 6.000 de muncitori din cele două ţări au muncit în Marea Britanie sub actuala politică de emigraţie. Personalul cu înaltă calificare va avea acces pe piaţa muncii din Marea Britanie în măsura în care posturile nu pot fi acoperite de rezidenţi britanici.