Marea Britanie, SUA şi Australia vor coopera în domeniul cercetării armelor hipersonice

S.B.
Internaţional / 5 aprilie 2022

Marea Britanie, SUA şi Australia vor coopera în domeniul cercetării armelor hipersonice

Marea Britanie, Statele Unite şi Australia vor începe să coopereze în domeniul cercetării armelor hipersonice şi a modului de apărare împotriva acestora, ca parte a programului de securitate trilateral AUKUS, a anunţat guvernul britanic, informează news.ro.

Programul va face parte din parteneriatul AUKUS, un pact de securitate anunţat de cele trei ţări anul trecut.

Anunţul a venit după ce China şi Rusia au dezvoltat rachete hipersonice şi după presupusa utilizare a acestora de către Rusia în Ucraina luna trecută.

Armele hipersonice depăşesc de cinci ori viteza sunetului şi apărarea împotriva lor este mai dificilă din cauza vitezei, precum şi a faptului că zboară la altitudini joase - dincolo de linia vizuală a radarelor de la sol - şi pot executa manevre în timpul zborului.

Marea Britanie nu deţine în prezent rachete hipersonice.

SUA şi Australia au un program comun existent de dezvoltare a armelor, dar potrivit guvernului Marii Britanii, noua direcţie a programului se va concentra pe apărare.

Marea Britanie nu are în plan să îşi dezvolte propriile arme hipersonice, dar noul program o va ajuta să evalueze dacă va trebui să facă acest pas în viitor.

Guvernul britanic a comunicat că decizia nu are legătură cu utilizarea armelor de către Rusia în Ucraina, însă faptul că alte naţiuni investesc în rachete hipersonice înseamnă că Marea Britanie trebuie să se gândească la modalităţi de apărare împotriva lor.

Pe 19 martie, Rusia a anunţat că ar fi folosit o rachetă hipersonică pentru a distruge un depozit de armament din vestul Ucrainei, iar serviciile de informaţii militare americane au sugerat că forţele ruse le-au folosit în mod repetat de atunci.

Atacurile ar marca prima utilizare a rachetelor hipersonice în luptă.

Parteneriatul AUKUS, anunţat în septembrie 2021, este un pact de securitate trilateral din zona Indo-Pacific. Scopul principal al acordului este ca SUA şi Marea Britanie să ajute Australia să achiziţioneze submarine cu propulsie nucleară.

Acordul urmăreşte, de asemenea, să aprofundeze cooperarea cu privire la capabilităţile cibernetice, inteligenţa artificială, tehnologiile cuantice şi capacităţile submarine suplimentare.

După anunţul de marţi, consilierul pe probleme de securitate naţională al Regatului Unit, Stephen Lovegrove, a declarat: "Când aducem laolaltă cunoştinţele tehnice şi capacităţile celor trei ţări, putem obţine o cantitate uriaşă pentru a ne menţine în siguranţă pe noi înşine şi pe aliaţii şi partenerii noştri.

"În contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, este mai important acum ca niciodată ca aliaţii să lucreze împreună pentru a apăra democraţia, dreptul internaţional şi libertatea în întreaga lume", a mai subliniat oficialul britanic.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb