Parlamentarii Consiliului Europei au avertizat la începutul acestei săptămâni ţările riverane Mării Negre că riscă un dezastru ecologic şi au cerut mobilizare generală pentru a-l preveni, transmite AFP, potrivit Newsin.
"Marea Neagră este în prezent aproape de un dezastru ecologic" din cauza supraexploatării resurselor, eutrofizării (proces natural sau artificial de îmbogăţire cu materii organice şi cu substanţe nutritive - n.red.) şi deversării de substanţe toxice", avertizează autorii unui raport prezentat în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunită luni în sesiune la Strasbourg.
Potrivit documentului, industrializarea oraşelor de coastă, activitatea porturilor şi deversarea de substanţe toxice şi radioactive în Marea Neagră au dus la o "poluare fără precedent".
Parlamentarii au adoptat un text care încurajează statele riverane - Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina - să îşi intensifice cooperarea.
În fiecare an, Dunărea deversează în Marea Neagră 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom şi 50.000 de tone de hidrocarburi.
Alte ape care se varsă în Marea Neagră - Nipru, Nistru, Don, Kuban şi altele - deversează mii de tone de cadmiu, cupru, plumb, zinc, nitraţi şi fosfor.
Congresul puterilor locale şi regionale ale Consiliului Europei vrea să instituie din septembrie o Euroregiune a Mării Negre, ceea ce ar trebui să favorizeze dezvoltarea durabilă a regiunii.