Marginalii la puterea presei

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 28 aprilie 2023

Cornel Codiţă

Este adevărat, cutremurul a fost tocmai peste ocean. În America. De aceea, poate, unda lui de şoc nu s-a resimţit aproape deloc la Bucureşti. Sau poate, nu doar şi nici în principal, de aceea! Poate nu doar distanţa să fie de vină! Cutremur? Care cutremur? Acela de pe tarlaua "Celei de a patra puteri" în orice democraţie care aduce cît de cît a democraţie. Presa! Reţeaua de televiziune prin cablu "Fox News" cu o audienţă de vreo zece ori mai mare decît celebrul pe la noi CNN tocmai "şi-a aruncat sub autobuz" vedeta principală. Un "nene" care la emisiunea lui din prim-time aduna în faţa televizoarelor vre-o trei milioane şi ceva de cetăţeni americani. Aproape zi de zi!! Băiatul ăla care rupea audienţele şi care l-a făcut pe Trump Preşedintele Americii. L-au dat afară. L-au pus pe liber! Păi, cum nenică? O fi intrat Necuratul în Consiliul de Administraţie de la Fox, ori te pomeneşti că o fi mîncat Murdoch bureţi din ăia halucinogeni? Ori l-au posedat brusc niscai impulsuri suicidale? Nu i-o fi mers deloc după cea de-a opta nuntă şi nu se mai înţelege cu juna aia pe care s-a hotărît recent să o facă fericită? Nici vorbă, nimic din toate astea! Ne găsim, ferm, în perimetrul deciziilor raţionale!!!

Buboiul s-a spart cu doar cîteva zile înainte "de cutremur", cînd Murdoch şi Fox News au fost puşi în faţa dilemei: ori să meargă cu procesul pînă la capăt şi să piardă sigur, ori să cadă la învoială cu partea reclamantă şi, ca urmare, să scoată din buzunar nişte daune. Mai bine de trei sferturi dintr-un miliard de dolari (787,5 de milioane)!!! Procesul este civil, iar partea reclamantă este firma care produce maşinăriile de vot folosite în mai toată America, nu de ieri de azi.

După ce Trump a pierdut alegerile, iar echipa sa de "luminaţi" a hotărît să facă totul, dar absolut totul, pentru a împiedica declararea oficială a victoriei lui Biden şi de a-l menţine la Casa Albă pe cel care tocmai "înfrînsese cu succes în alegeri", Fox şi, desigur, vedeta Tucker Carlson, s-au transformat în amplificatoare de mare putere pentru toate susţinerile "avocaţilor" lui Trump, cum că s-a umblat la greu cu şurubelniţa pe dedesub în alegeri. Una din mişculaţii: maşinăriile automate de vot produse de firma Dominion care, după cum au repetat pînă la saţietate şi Trump şi toată echipa lui de Campanie, ar fi fost "trucate" puţintel, din fabricaţie, să mute automat voturi de la Republicani la Democraţi! La vremea respectivă, cei de la Dominion au reacţionat destul de elegant, deşi ferm, declarînd că afirmaţiile echipei Trump sunt minciuni în formă pură. Reprezentanţii firmei au avertizat, de asemenea, că dacă nu sunt retrase afirmaţiile cu pricina, vor urma repercusiuni în justiţie. Evident, doar grija Justiţiei nu o avea Trump, la ora aceea, ocupat cum era, pînă peste cap, să organizeze în grabă "puciul din ianuarie". Aşa s-a ajuns la proces. Ceea ce nu ştia echipa lui Trump este faptul că cei de la Dominion au avut grijă să afle cam ce se vorbea la Fox, cînd microfoanele erau închise şi emisia oprită, despre aberaţiile susţinute de Trump şi reluate cu sîrg de lacheii lui Murdoch, la orele de maximă audienţă. Inclusiv Carlson!! Cînd au aflat şi au pus mîna şi pe dovezi, emailuri, twitere şi alte "comunicaţii sociale" au avut materialul necesar pentru a convinge orice curte de justiţie că cei de la Fox nu doar au minţit, ci au minţit cu bună ştiinţă şi deplină cunoştinţă asupra a ceea ce reprezenta, de fapt, adevărul! Pus în faţa unei înfrîngeri singure în justiţie, Murdoch a cedat, a scos carnetul de cecuri şi a completat suma de 787,5 milioane în favoarea celor de la Dominion, cu titlul de despăgubiri civile. După care l-a dat afară pe Carlson!!! Foarte probabil nu pentru discursul său, ci pentru că fusese, probabil, principalul pion al echipei care l-a convis pe Murdoch, la vremea respectivă, că minciuna este cea mai puternică armă politică şi chiar dacă Trump pierde partida pînă la urmă, tot muntele de dejecţii şi minciuni sfruntate, debitate pe posturile Fox News, va putea fi ascuns în spatele prevederilor constituţionale în materie de "Libertate a Presei şi a Cuvîntului". Cu Libertatea cuvîntului s-au descurcat cum s-au descurcat, cu daunele provocate cu bună ştiinţă unei firme, prin defăimare, au dat-o rău de tot în bară!

Ca să întrevedem morala "fabulei" trebuie să răspundem la întrebarea dacă întîmplarea cu pricina este o mare victorie a Adevărului asupra Minciunii, în materie de presă, şi dacă după ce se vor fi consumat toate consecinţele ei juridice şi instituţionale, presa din America şi mai larg din lume, va căpăta alt profil, se va reîntoarce, cumva, la matca Adevărului! Nu este deloc imposibil, dar nici prea sigur! Sigur este însă faptul că toate marile trusturi de presă vor introduce de acum încolo o cenzură totală asupra personalului lor, interzicînd cu desăvîrşire oricui să folosească "reţelele sociale" pentru a mai comunica ceea ce crede fiecare despre culoarea şi mirosul materiei prime din haznalele care pozează în Altare ale Presei Libere şi Schituri muceniceşti ale slujitorilor Democraţiei şi ale Măriei Sale Cetăţeanul! Marea Presă Liberă, cel puţin în varianta comercială, a murit de mult, iar cutremurul Tucker Carlson nu o mai poate întoarce de la groapă!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb