Maria Zakharova: "Mişcările din Africa - parte din procesul de decolonizare

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2023

Sursa foto: facebook / Maria Zakharova.

Sursa foto: facebook / Maria Zakharova.

Autorităţile de la Kremlin susţin că evenimentele actuale din Africa şi din alte zone ale lumii reprezintă ultima bătălie dusă pentru decolonizare. Aceasta este poziţia exprimată de Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, într-un editorial publicat de site-ul cotidianului Izvestia.

Zakharova se referă la articolele 73 şi 74 ale Cartei ONU care vorbeşte despre teritorii neautonome, teritorii ce sunt denumite în documentul respective drept acele zone "ale căror popoare nu au atins înca un grad deplin de autoguvernare".

Reprezentanta Ministerului de Externe de la Kremlin susţine că "de fapt, vorbim despre colonii", acest lucru fiind confirmat în opinia sa de lista preliminară a teritoriilor aprobată de Comitetul Special al ONU pentru Situaţia cu Implementarea Declaraţiei privind acordarea independenţei ţărilor şi popoarelor coloniale ("Comitetul Special 24").

Maria Zakharova afirmă: "ONU este autorizată să actualizeze şi să publice în mod regulat o listă de «teritorii neautonome» ale căror popoare sunt încă în dependenţă colonială de ţările mamă. Ultima actualizare a fost în urmă cu trei luni, pe 10 mai, când comitetul special a numărat 17 colonii. Atenţie: 17 colonii în secolul XXI, în anul 2023:

- trei care ţin de Statele Unite (Insulele Virgine americane, Samoa Americană, Guam);

- două ce aparţin Franţei (Polinezia Franceză, Noua Caledonie);

- zece ce ţin de Marea Britanie (Anguilla, Bermuda, Insulele Virgine britanice, Insulele Cayman, Malvine, Montserrat, Saint Helena, Insulele Turks şi Caicos, Gibraltar, Pitcairn)".

Ea precizează că puterile coloniale nu pot suprima la nesfârşit independenţa şi suveranitatea popoarelor şi dă exemplul Franţei, care este bulversată atunci când în Africa se întâmplă ceva ce nu corespunde scenariilor întocmite în prealabil de autorităţile centrale de la Paris.

Maria Zakharova mai notează că "procesul de decolonizare, odată început, nu se va finaliza până când ultimul dintre teritoriile neautonome nu va dobândi independenţa".

Ce uită să menţioneze reprezentanta Ministerului de Externe de la Kremlin este că Federaţia Rusă se comportă din februarie 2022 - sau mai bine spus din 2014 (de la anexarea ilegală a Crimeei) - încoace cu Ucraina ca şi cum aceasta a fost o colonie a marelui Imperiu pravoslavnic rus.

Ucrainenii nu au niciun drept, numai ruşii sunt stăpâni peste tot pare a fi politica dusă de Kremlin, dar despre care Maria Zakharova nu spune nicio vorbă.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Africa n-a fost decolonizata niciodată!

    1. Acum se incearca colonizarea ei prin wagneri. Unii africani nu au inteles nimic din ceea ce inseamna Belarus si Cecenia, adica cizma ruseasca. Ar trebui sa ii intrebe pe cei din restul Europei care au avut de-a face cu "prietena" rusilor si nu o mai doresc vreodata.

      O decolonizeaza Rusia cu bomba atomica ca asa a zis Zaharova ca da cu bimbele ca sa ne distruga pe toti. Astia sunt bolnavi irecuperabili si au adepti si pe la noi care le pupa dosul periodic, ca slugile atat pot.

    Exact, buna observatie. tocmai rusii vorbesc de decolonizare dar nu se uiota la ce incearca sa faca ei

    1. daca colonizarea inseamna construirea a 20 reactoare de 1100mw,fabrici de ingrasaminte fara numar,fabrici de avioane si elicoptere,otelarii ,si eu as vrea colonizarea Romaniei,ca la noi au taiat totul si la fier vechi la export!

      Colonizarea cat este de buna sau rea ,

      este data de NIVELUL DE TRAI a populatiei respective 

    da, sub rusi, Ceausescu, ala cu 4 clase, dar patriot, a scos tara din bezna si analfabetism, a electrificat-o, a tehnologizat-o, a construit milioane de blocuri, canal Dunare_Marea Neagra, zeci de hidrocentrale, Casa Poporului, etc si etc .... a platit si toata datoria externa si voi pupati in dos capitalismul care nu v-a adus decat saracie, indatorare, ierburi de tras pe nas, lgbtei si concerte cu Gheboasa! ,,Bravo popor ingrat!"

    1. Pai am vazut ce ne-a adus 45 de ani de Comunism...am pierdut Basarabia, Bucovina si tezaurul, am platit 20 de ani datorii la mujici, saracie, interzis la calatorit in lumea libera, cenzura, defilari, planuri cincinale, Moskviciuri si culmea, biciclete "Ucraina":-)

      Bravo! Mai sunt unii care fac propaganda asupritorilor occidentali. Romania este o colonie. Toate resursele sunt date pe gratis la straini.

      Prietene,.ai citeste!

      Basarabia si Bucovina le am pierdut ca am fost in tabara nemtilor,asa au ales capetele luminate de atunci pe care ii proslavim! 

      Daca nu pornem insurectia,sa moara sute de mii de romani,transilvania era la Ungaria,pt ca era si ea natiune perdanta! 

      Am platit datorie ca am fost pana la Stalingrad,care era pe teritoriul Rusiei,si nu ne am dus la plimbare ci sa i cucerim pe rusi! 

      Ce a urmat,poate ai reusit sa citesti,dar ,cand pierzi razboiul,nu tu spui ce vrei sa platesti,ci invingatorul iti spune ,corect sau incorect cat ai de plata! 

      Vai invinsilor,spuneau latinii!

    Ce uita sa spuna I GHE e ca si Ucraina detine, ,fara drept teritorii ,care ,spre deosebire de cele enumerate de Zah... au deplina capacitat de auto guvernare sau pot fi guvernate mult ma bine e guvernele tarilor de la care au fost deslipite.Sa reamntesc ce zicea un fostsecretar de statin gvernul Conventei demcrate :Atentie! Ucraina e singura tara in care ieiu bataie daca vorbesti romanese !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb