Marian Năstase, Alro: "Marii consumatori de energie trebuie exceptaţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi de la 1 ianuarie 2015"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2016

Marii consumatori de energie trebuie exceptaţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi de la 1 ianuarie 2015, aşa cum se specifică în legislaţia românească şi în cea europeană, a declarat, luni, Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a spus: "Nu există nicio bază legală să se ia în calcul altă dată de aplicare decât 1 ianuarie 2015. Legea este foarte clară, iar ea trebuie aplicată. Este vorba de HG 495/2014 şi de directiva europeană din octombrie 2014, potrivit cărora excepţia se aplică la cota anuală".

La mijlocul lunii ianuarie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că marii consumatori de energie vor fi scutiţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi numai după ce le-au fost emise acordurile de exceptare, nu începând cu 1 ianuarie 2015.

Marian Năstase a mai adăugat: "Suntem confuzi de poziţia ANRE. Nu există asemenea termene în lege. Noi am depus dosarul din 2014, iar procesarea administrativă a dosarelor nu are nimic de-a face cu acest lucru. ANRE nu poate spune ceva ce nu are legatură cu realitatea şi cu legalitatea".

Năstase: "Populaţia nu ar trebui să plătească certificatele verzi de la care au fost exceptaţi marii consumatori industriali"

Populaţia nu ar trebui să plătească certificatele verzi de la care au fost exceptaţi marii consumatori industriali, ci producătorii de energie regenerabilă ar trebui să primească mai puţine subvenţii, consideră Marian Năstase: "Noi ne-am opus sindicalizării certificatelor verzi de la care sunt exceptaţi marii consumatori. Uniunea Europeană a spus clar că, dacă respectivul stat şi-a atins ţinta de regenerabile sau este pe cale să-şi atingă ţinta, atunci acel stat membru poate să reducă subvenţia pentru producătorii de energie verde. Ţara noastră şi-a atins deja ţinta de energie regenerabilă".

Potrivit ANRE, legislaţia din domeniu precizează că "exceptarea [...] se aplica la cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi pentru furnizorii de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obţinut acordul de exceptare", fără a fi indicată o dată precisă de la care aceste acorduri intră în aplicabilitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb