MARIAN PETRACHE: "Ţara noastră nu mai funcţionează după un proiect coerent"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 11 august 2015

"Ţara noastră nu mai funcţionează după un proiect coerent"

"Victor Ponta va fi pus în situaţia să-şi dea demisia"

"Este momentul să ieşim din logica confruntărilor"

"Până la alegerile parlamentare, ar fi bine să avem un guvern cu majoritate parlamentară condus de PNL"

(Interviu cu domnul Marian Petrache, secretar general al PNL)

PNL propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări pe tema macrostabilităţii economice, echipa desemnată de liberali ca să demareze negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache. Discuţiile se vor axa pe Codul fiscal şi sustenabilitatea acestuia, legea salarizării în sectorul de stat şi acordul cu instituţiile financiare internaţionale.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus aseară că invitaţia PNL la consultări a primit răspuns favorabil din partea liderilor UDMR, UNPR, PSD şi ALDE şi că este de acord cu propunerile UNPR şi PSD ca discuţiile să fie mai întâi pe Codul Fiscal şi cu specialiştii, arătând că acestea trebuie să fie publice.

Domnul Marian Petrache, secretar general al PNL, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre situaţia actuală a politicii autohtone, cu implicaţii asupra mediului de afaceri.

Reporter: Faceţi parte din grupul PNL care va demara negocieri cu partidele pe tema macrostabilităţii economice a ţării noastre. Înţeleg că principalele teme de discuţie vor fi Codul fiscal, legea salarizării în sectorul de stat şi acordul cu FMI, CE, BM. Care credeţi că va fi reacţia partidelor în ceea ce priveşte adoptarea Codului Fiscal?

Marian Petrache: Toate aceste trei teme au legătură între ele.

La data apariţiei, Codul Fiscal, propus de PSD, era aproape acelaşi Cod Fiscal din programul nostru de guvernare.

Rămânem la părerea că el a fost copiat.

Dar Codul nostru Fiscal avea un acompaniament. Noi spuneam că toate măsurile de relaxare fiscală vor fi luate după ce rezolvăm problemele cu ANAF, cu firmele de stat şi cu fondurile europene.

Apariţia Codului Fiscal ne-a condus la dezbatere în Parlament şi la votul legii. După care a urmat legea salarizării bugetarilor şi impasul cu instituţiile financiare internaţionale.

Aduceţi-vă aminte de afirmaţiile lui Victor Ponta la momentul în care, în Parlament, a trecut legea privind creşterea alocaţiilor: "Voi votaţi în Parlament, dar să-mi spuneţi de unde facem rost de bani ca să plătim alocaţiile duble la copii?".

Pot să vă spun că suma pentru alocaţia copiilor este o picătură într-un ocean, în comparaţie cu legea salarizării bugetarilor.

Apariţia acestei legi, dar şi dezacordul cu FMI fac inoperabil, din punctul nostru de vedere, Codul Fiscal, aşa cum a fost el votat în Parlament.

Datorită relaţiei noastre cu FMI, pe care PSD-ul o ignoră acum, dincolo de faptul că am obţinut dobânzi mai mici la împrumuturile care susţin datoria publică, ţara noastră are şi o imagine bună în faţa investitorilor, care sunt liniştiţi că cineva ne veghează şi că nu se vor întâmpla turbulenţe financiare, care să le pună în pericol afacerile.

Acesta este motivul pentru care credem că putem discuta cu PSD despre Codul Fiscal, astfel încât acest document, care a fost foarte bine primit de publicul financiar, să fie sustenabil şi pe termen lung.

Reporter: Luna trecută, aţi declarat că, prin nesustenabilitatea Codului Fiscal, premierul Victor Ponta urmăreşte să lase "un cartof fierbinte" viitorului guvern.

Marian Petrache: În luna februarie, acestui an, domnul Ponta ne anunţa de creşterile veniturilor la bugetul de stat şi de majorarea încasărilor, dar nu spunea nimic de investiţii, nu anunţa vreo licitaţie, pentru că, de fapt, nu avea niciun gând să dezvolte investiţiile.

Atunci am vorbit cu prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu şi i-am spus că am impresia că Victor Ponta urmăreşte ceva, că are planuri făcute: dacă rămâne la guvernare are un plan, dacă pleacă de la guvernare, un altul.

Aveam o informaţie că în PSD se discuta ori de mărirea salariilor bugetarilor, ori de o acţiune în favoarea primarilor, în condiţiile în care PSD are aproape 2000 de primari, faţă de 500 ai PNL, ceea ce i-ar fi pus într-o poziţie favorabilă la alegerile locale, având în vedere că, prin modificarea legii, există acum doar un singur tur de scrutin pentru alegerile primarilor.

Atunci, i-am propus lui Cătălin Predoiu să lansăm un pachet de acţiuni noi, astfel încât să-l forţăm pe premier să nu-şi bată joc de bani. Dar el a mers mai repede ca noi, anunţând Codul Fiscal.

Pot să vă spun că am observat că PSD are două comportamente: în opoziţie se comportă ca un partid socialist şi vorbeşte numai despre cei săraci, dar când ajunge la guvernare se comportă ca un partid liberal, care, însă, nu duce măsurile până la capăt.

De fapt, PSD semnalizează stânga şi se duce mereu spre dreapta.

Mi-am dat seama că Victor Ponta ne lasă un "cartof fierbinte" atunci când era presat de problemele pe care el le are şi am zis că va pleca din fruntea guvernului, după aprobarea acestor două legi.

Dar nu poţi, în acelaşi timp, să reduci nivelul taxelor (n.r. Codul Fiscal) şi să măreşti cheltuielile (n.r. legea salarizării bugetarilor).

Reporter: Gradul de colectare rămâne încă mic...

Marian Petrache: Vă rog să-mi spuneţi cine are, de fapt, imaginea clară a colectării. Cred că facem doar presupuneri.

Nu avem sistemul informatizat, astfel încât să ştim câte firme sunt, câte sunt în viaţă, ce business fac, ce taxe trebuie să plătească.

Din această cauză, am spus, în preambulul Codului Fiscal, că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să rezolvăm problemele cu ANAF, astfel încât să avem o imagine cât mai fidelă a economiei româneşti, să ştim exact cât putem să încasăm şi cât încasăm de fapt, ca să vedem ce măsuri putem să luăm şi pe ce ne putem baza.

Pentru ANAF, este foarte uşor să crească astăzi încasările pe o scurtă perioadă de timp cu 18-20%. Neavând sistemul informatizat, oamenii din teren, având informaţii, oricând, la o comandă, pot să facă o colectare subită, dar care nu este sănătoasă, nu are continuitate.

Reporter: Cum credeţi că vor primi partidele negocierile care vor începe săptămâna viitoare?

Marian Petrache: Trebuie să recunosc că cererea noastră a fost, din punctul meu de vedere, o mutare politică inteligentă, dar, dincolo de aceasta, opinia mea este că acum este momentul când trebuie să ieşim din logica confruntărilor.

Ne aflăm într-un punct de inflexiune şi rostogolirea aceasta nu mai poate continua.

Este momentul în care trebuie să luăm decizii, iar un document de genul Codului Fiscal, care să dea un mesaj către investitori, trebuie să primească aprobarea întregii societăţi - asociaţii profesionale, partide politice etc.

Un Cod Fiscal aprobat, aşa cum vor unii din PSD - pentru că ar fi păcat să spun toţi - n-ar aduce avantaje, pentru că lumea ar sta în expectativă. Nu ar creşte numărul celor care vin să investească în România pentru că ţara are un Cod Fiscal bun, ci ei ar sta să se gândească când ar putea fi modificat, având în vedere că documentul nu este asumat de întreaga clasă politică şi de întreaga societate. Din acest motiv, consider că noul Cod Fiscal trebuie asumat de toată lumea, întrucât dialogul şi ajungerea la un consens pe Codul Fiscal ar face bine întregii societăţi.

Reporter: Dacă nu veţi adopta noul Cod Fiscal, electoratul vă va penaliza, pentru că, cel puţin mediatic, această iniţiativă legislativă este bună.

Marian Petrache: S-a vorbit atât de mult despre Codul Fiscal, încât a devenit panaceul rezolvării tuturor problemelor societăţii, ceea ce este fals.

Dacă mă întrebaţi pe mine, cele mai importante lucruri pentru mediul de afaceri sunt predictibilitatea măsurilor şi debirocratizarea administraţiei publice locale şi centrale.

Dincolo de asta, omul de afaceri îşi adaptează business-ul la Codul Fiscal existent, care, însă, trebuie să fie pe termen lung, să nu-i joace feste.

Dar este la fel de adevărat că noul Cod Fiscal, prin măsurile cuprinse acolo, ar genera dezvoltare, în condiţiile în care ne-am respecta angajamentul cu acel deficit structural de 1%.

Reporter: Oamenii de afaceri se plâng că autorităţile nu fac investiţii...

Marian Petrache: Am ajuns în situaţia în care investiţiile private să fie mai mari decât investiţiile guvernamentale, ceea ce nu este în regulă.

În momente de criză, statul trebuie să-şi asume rolul de regulator şi să introducă bani în economie, astfel încât să repornească motoarele stagnate.

Am auzit spunându-se că deficitul de 1% nu ne permite dezvoltarea, că e prea mic, dacă stăm să ne gândim la câte nevoi are România.

Dar acest deficit ne obligă să ne stabilim priorităţi, ceea ce pentru noi, românii, care lucrăm mai dezordonat, este un lucru foarte bun.

Pe de altă parte, cred că avem nevoie de bani pentru salarii, pentru că nu ne mai permitem să ne plece doctorii din ţară.

În trecut, am lucrat la Avicola Crevedia şi acolo se vorbea de matcă. Noi, ca societate, suntem acum într-un moment foarte delicat, pentru că am sentimentul că ne dispare matca, adică oamenii care pregătesc profesori pentru elevi, ceea ce este un lucru foarte grav, în opinia mea. Vom ajunge să predea la facultate oamenii care au terminat liceul.

Cred că sănătatea şi educaţia sunt două priorităţi, dar, la fel ca şi la Codul Fiscal, trebuie să existe o asumare.

De aceea am spus că suntem acum într-un punct de inflexiune şi nu mai putem să trăim într-o politică a confruntărilor, trebuie să schimbăm paradigma şi să intrăm în cea a dialogului.

România are nevoie, mai mult ca oricând, de dialog.

Avantajul nostru major este că, pentru prima dată după 1990, România are un preşedinte cu puternice accente civice, pe care trebuie să-l implicăm.

Cel puţin poziţionarea preşedintelui faţă de noul Cod Fiscal ne-a arătat că are propriul lui sistem de raportare, care nu este legat neapărat de PNL.

Sunt convins că preşedintele Iohannis ar fi un judecător corect, are puterea să dea garanţia tuturor părţilor că poate să fie un om echilibrat, care să contrabalanseze jocurile între partide şi în societate.

Reporter: Guvernatorul Mugur Isărescu a spus că, anul acesta, s-ar putea naşte sâmburele unei crize care ar continua în 2016-2017, atunci când veniţi dumneavoastră la guvernare.

Marian Petrache: Guvernatorul a spus că acest Cod Fiscal aplicat odată cu mărirea cheltuielilor ar crea riscul unor derapaje, unor deficite bugetare peste 3%. Nu înţeleg ce e rău să discutăm, de ce să nu măsurăm de zece ori şi să tăiem o dată?

Am sentimentul că vom depăşi momentul şi că ne vom aşeza la masa negocierilor. Discuţiile cu partidele vor avea loc, dar dacă, după prima reuniune, vom ieşi de acolo şi vom spune care a fost mai deştept şi care mai fraier şi nu ne vom raporta la obiectivul stabilit, adică la finalizarea Codului Fiscal, atunci am greşit.

Reporter: Cum credeţi că vor fi discuţiile cu Liviu Dragnea, actualul preşedinte PSD, comparativ cu Victor Ponta?

Marian Petrache: Pot să spun un singur lucru. Contează foarte mult lângă cine stai, lângă cine creşti. Poţi să culegi de la omul de lângă care te dezvolţi, dar s-ar putea să nu iei totul. Am sentimentul că domnul Ponta a luat aroganţa domnului Năstase, dar nu a luat totul, pentru că nu avea cum.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre relaţia cu UNPR, domnul Oprea este pe cai mari...

Marian Petrache: Noi, ceilalţi, facem caii mari...

Mi se pare ceva ciudat să intri în Parlament, să fii ales de popor cu 15 parlamentari, să ajungi la 60 şi lumea să vadă asta ca o realizare....

Nu vreau să comentez, nu pentru că mâine PNL s-ar putea să aibă nevoie de voturile UNPR. Aici sunt jocuri politice, indiferent de vorbele din piaţa publică.

Dar sunt lucruri pe care nu le înţeleg perfect acum, vreau să mai meditez la ele şi pe urmă le spun.

Reporter: Credeţi că avem nevoie în continuare de un acord cu FMI?

Marian Petrache: 100% da.

Reporter: Actuala guvernare a spus, în câteva rânduri, că nu mai avem nevoie de acord...

Marian Petrache: Când vorbeşti de economia Germaniei, te referi la o economie matură, unde nu sunt probleme. Niciun investitor nu îşi face probleme că acolo ar putea avea surprize peste noapte. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci ar fi mult mai mici pentru o economie aşa cum este cea a Germaniei.

Noi avem nevoie de Fondul Monetar Internaţional ca să devenim mai credibili în faţa investitorilor.

Reporter: Fondul Monetar Internaţional este nemulţumit că autorităţile române nu prea s-au ţinut de cuvânt în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite.

Marian Petrache: Am sentimentul că atunci când instituţiile financiare internaţionale vin în România, iar noi avem nevoie de ele, le spunem ceea ce vor să audă, după care nu se mai întâmplă nimic sau aproape nimic.

Sunt convins că, dacă am fi mai duri în negocieri - evident motivat - am rezolva mai multe lucruri.

Am văzut că s-au lansat în ţara noastră două idei foarte periculoase, una dintre aceastea fiind "lovitura de stat" pe care o dă SRI împreună cu DNA. Dacă lansezi în viaţa publică o astfel de chestie este ca şi cum ai vorbi că statul nu mai are nicio legătură cu democraţia.

O a doua idee este că forţe oculte, străine de noi, din afara ţării, printre care şi FMI, doresc ca România să nu se dezvolte.

Nu cred că te obligă cineva să iei bani de la Fond - accesezi bani de la ei dacă ai nevoie.

De asemenea, nu te obligă cineva să iei bani de la bancă, îi iei pentru că ai nevoie. Dar dacă, după aceea, mergi, stai în chefuri, categoric că nu mai poţi înapoia banii şi apoi ţipi că banca e de vină?

Este şi banca de vină, dar nu în totalitate.

Reporter: Îşi va da Victor Ponta demisia din funcţia de premier?

Marian Petrache: Din momentul în care şi-a anunţat intenţia să candideze la preşedinţie, Victor Ponta trebuia să ştie că, dacă pierde alegerile, trebuie să-şi dea demisia, aceasta trebuind să fie o chestie asumată.

Victor Ponta a pierdut alegerile în mod democratic, el trebuia să-şi prezinte demisia pentru că votul din noiembrie poate fi considerat şi unul de blam asupra guvernării sale, nu numai asupra lui, ca posibil preşedinte.

Din momentul pierderii alegerilor, Victor Ponta nu a mai avut credibilitate, nu a mai avut ascendentul dat de funcţia de premier, motiv pentru care trebuia să plece.

Ce s-a întâmplat ulterior dovedeşte acest lucru.

Faptul că el nu a mai avut putere a condus la cedarea funcţiei de preşedinte în PSD.

Opinia mea este că Victor Ponta va pleca. Va fi pus în situaţia de a-şi da demisia.

Reporter: Care sunt scenariile pe care PNL-ul le are în vedere?

Marian Petrache: Sunt secretarul general al unui partid şi trebuie să vorbesc mai mult decât despre scenarii.

Este clar că, dacă i se va înmâna mandatul de premier PNL-ului, atunci acela va fi Cătălin Predoiu.

Avem două variante: să facem un Guvern cu o majoritate parlamentară sau să facem un Guvern minoritar, având în vedere că niciun parlamentar nu va dori să termine mandatul mai devreme, adică să ajungem în situaţia alegerilor anticipate. Eu mi-am dorit acest lucru în noiembrie pentru că alegerea unui nou preşedinte al ţării, în mod normal, trebuia să reprezinte şi resetarea întregii scene politice.

Dar acum, până la alegerile parlamentare, ar fi bine, din mai multe puncte de vedere, să avem un guvern cu majoritate parlamentară condus de PNL.

Reporter: Ar putea PSD să facă jocurile în aşa fel încât să-şi continue mandatul până în 2016?

Marian Petrache: Nu cred în guvernele care nu au opoziţie.

Am putea avea un guvern de uniune naţională, timp de două-trei luni - care să pregătească alegerile -, dar nu cred în guvernul de uniune naţională pe termen lung.

Reporter: De când au apărut problemele cu legea ale premierului, activitatea în ministere e foarte slabă.

Marian Petrache: Ştiu acest lucru pentru că am lucrat în Guvern.

Atunci când partidul aflat la guvernare este foarte puternic, după alegeri de exemplu, niciodată nu se vorbeşte pe holurile ministerelor despre posibile plecări. Toată lumea se gândeşte cum să se poziţioneze faţă de şefi, ca să fie văzuţi bine, şi chiar se munceşte.

În momente în care apar probleme de genul acesta, precum situaţia premierului, funcţionarii se întreabă cine va fi dat afară de guvernarea următoare şi atunci se blochează activitatea.

Reporter: Este un blocaj, iar oamenii de afaceri se plâng de acest lucru.

Marian Petrache: Se vede acest lucru, mai ales prin faptul că nu se fac investiţii.

Din păcate, România, de cel puţin un an şi jumătate - aş zice de la 1 ianuarie 2014, de când au început pregătirile pentru campania europarlamentară şi prezidenţială - nu mai este guvernată, ci este doar administrată, nu mai funcţionează după un proiect coerent.

Reporter: Este pregătit PNL-ul pentru ceea ce îi va lăsa PSD-ul? În primul rând lipsa investiţiilor publice...

Marian Petrache: Asta nu este un lucru rău. Faptul că ai o poartă mare deschisă spre o multitudine de investiţii îţi dă posibilitatea să te manifeşti mai uşor.

Partea proastă ar fi să ne lase cu aşteptări pe care noi să nu le putem duce la îndeplinire.

Este evident că, aşa cum este nevoie de un Cod Fiscal, la fel există şi nevoia legii salarizării, dar, în această lege a salarizării propusă de PSD, avem măriri de 200-300%.

De exemplu, la preşedinţii de consilii judeţene, de la 6000 de lei, salariul brut se va duce undeva la 15.000 de lei. Directorii, de asemenea, au salarii mult mai mari decât acum.

Sună foarte frumos, dar...

Numai dacă am pune 1000 euro mărire medie, având în vedere că suntem un milion şi ceva de funcţionari publici, ar însemna un miliard de euro, ori 12 luni, înseamnă 12 miliarde de euro.

Noi, în anii foarte buni, am investit 10 miliarde de euro.

E ca şi cum ăluia care plimbă vaca îi dai salariu astfel încât vacii să nu-i mai dai de mâncare şi aştepţi să facă lapte.

Acesta ar fi pericolul.

Reporter: Vă mulţumesc!

Predoiu: "Creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import"

Creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import, iar Victor Ponta şi Guvernul încep "să pună focul în pădure", afirmă prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, arătând că adoptarea Codului Fiscal fără măsuri de reformă duce la deznodământul din 2008-deficite bugetare imense şi sărăcie.

"Exporturile României în primul semestru au ajuns la 27 de miliarde de euro. Prilej pentru turistul din Miami şi Caraibe să se laude cu o creştere de 5,9%. Ce uită să ne spună Ponta este că importurile au avut o creştere abruptă la 30,3 miliarde de euro. Deficitul balanţei comerciale a crescut, aşadar, cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut", scrie Predoiu pe Facebook, potrivit Mediafax.

El a adăugat că adoptarea Codului Fiscal fără măsurile de reformă şi dublate de cheltuieli neproductive duce la un deznodământ binecunoscut din 2008, şi anume deficite bugetare imense şi sărăcie:

"Se confirmă îngrijorările: creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import. Cu alte cuvinte, Victor Ponta şi guvernul lui tocmai încep să pună focul în pădure. În aceste condiţii, adoptarea Codului Fiscal fără măsuri de acompaniere (reforma companiilor de stat, reforma colectării şi reforma administraţiei), însă dublată de cheltuieli neproductive, duce la un deznodământ binecunoscut, pe care l-am trăit recent, în 2008: deficite bugetare imense şi sărăcie".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bine ca functiona dupa un proiect coerent pe vremea lui Boc. Daca nu putem sa il aducem din nou pe Boc de la Cluj, daca nu il putem clona, atunci panaceul universal va fi Predoiu. Sper sa mai fi ramas ceva de retrocedat, niste motoare de exportat, o marje de marit TVA-ul eventual spre 30%. Isi scoate PNL derbedeii din umbra spre lumina reflectoarelor?

    1. tinetiva bine ! dupa desfintarea flotei lui ceausescu ,marinarii intra in politica.

    la economie este "tufa", la finante "tufis", la manareli (abatoru' din crevedia i-a fost tata!) este "abitir", ce mai tura vura, inca un oportunist care da din coate ca sa-si faca loc "la moara".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb