Marian Vanghelie, reţinut de DNA

F.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 13 martie 2015

Marian Vanghelie, reţinut de DNA

DNA: Vanghelie, acuzat de luare de mită şi spălare de bani

DNA: Edilul lua 20% "comision" din contractele dintre primărie şi instituţiile subordonate

Primarul Sectorului 5: "E România denunţurilor"

---

Actualizare 19:33 Vanghelie, la intrarea în ICCJ: "Am un loc în celulă pentru Ponta şi Oprea"

Primarul Marian Vanghelie a fost dus, în această seară, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), cu propunere de arestare preventivă, edilul declarând, la intrarea în sediul instanţei supreme, că are "un loc în celulă pentru Ponta şi Oprea", scriu surse din presă.

Marian Vanghelie le-a mai spus jurnaliştilor că nu are emoţii.

Alături de Marian Vanghelie, au fost duşi, la ICCJ, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, vărul primarului, Mircea-Sorin Niculae (asociat şi administrator al mai multor firme), şoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, şi soţul ei, Sorin Ciocan, toţi reţinuţi în acelaşi dosar.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 17:46 Procesul privind arestarea lui Vanghelie va începe la 18:30

---

Actualizare 15:40 DNA: Vanghelie, acuzat de luare de mită şi spălare de bani

DNA: Vanghelie lua 20% "comision" din contractele dintre primărie şi instituţiile subordonate

Marian - Daniel Vanghelie, primarul Sectorului 5 Bucureşti, este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Mircea - Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost reţinut pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Totodată, potrivit sursei, Adrian Murgoci, Laura Ciocan şi Sorin Ciocan au fost reţinuţi pentru favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

"În perioada 2007 - prezent, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi).

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un «comision» de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte.

«Comisionul» respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin şi a unei alte persoane apropiate lor.

Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de către omul de afaceri) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) şi Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura).

O parte a «comisionului» a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.

De asemenea, pentru garantarea plăţii «comisionului» de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.

Altă modalitate de plată a «comisionului de 20%» a constat în achitarea de către societăţile controlate de către aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin).

În aceeaşi perioadă, inculpaţii Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 Bucureşti) şi Niculae Mircea-Sorin (acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăţi comerciale.

De asemenea, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a disimulat adevărata natură a provenienţei a părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părţi sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri.

La data de 12 martie 2015, inculpaţii Murgoci Adrian, Ciocan Laura şi Ciocan Sorin au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior", arată ordonanţele de reţinere întocmite de procurorii DNA.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a Grupului de Lucru pentru Combaterea şi Documentarea Infracţiunilor de Evaziune Fiscală şi Spălarea Banilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Inculpaţii vor fi prezentaţi, azi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(A.C.)

--------------

Actualizare 07:31

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost scos aseară din sediul Direcţiei Naţională Anticorupţie şi dus în arestul Poliţiei Capitalei după ce a fost reţinut de procurori în dosarul privind atribuirea ilegală de lucrări publice, potrivit surselor din presă.

La ieşire din sediul DNA, Vanghelie a declarat : "E România denunţurilor".

În dosar, au fost reţinute alte patru persoane - apropiaţi ai edilului şi rude ale acestuia.

(Alexandru Costea)

---------------

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a fost scos ieri cu mascaţii din locuinţa sa, după aproximativ cinci ore de percheziţii, şi a fost dus la sediul Primăriei, unde, de asemenea, au avut loc percheziţii, iar de acolo urma aseară să fie dus la DNA pentru audieri. Până la închiderea ediţiei, Marian Vanghelie nu ieşise din Primăria Sectorului 5.

Procurorii anticorupţie au ridicat din locuinţa primarului Marian Vanghelie şase ceasuri, precum şi documentele pentru un teren care îi aparţine fostei soacre a edilului, a afirmat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru.

Apărătorul edilului a spus: "Sunt câteva înscrisuri, care nu au nicio legătură cu firma Calex. Sunt înscrisuri ale fostei soţii a domnului Vanghelie, cu un teren al mamei fostei soţii al domnului Vanghelie. (...) Documentele erau într-o mapă. S-au uitat pe acte şi au văzut că privesc un teren. Terenul este pe numele mamei doamnei. Proprietatea a fost dobândită în 1993, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Cred că este în afara Bucureştiului".

Anterior, Bivolaru afirma că primarul Sectorului 5 al Capitalei este suspectat de abuz în serviciu.

Pe lângă locuinţa lui Vanghelie, au mai fost percheziţionate şi Primăria Sectorului 5 a Capitalei, Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5 şi sediul firmei Calex Business, pentru fapte care s-au petrecut din 2007 şi până în prezent, dosarul vizând lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal, conform unor surse apropiate anchetei.

Potrivit surselor citate de Mediafax, valoarea contractelor se ridică la două miliarde de lei, iar primarul Marian Vanghelie ar fi perceput comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea şi plata anumitor lucrări.

Într-un comunicat de presă transmis ieri dimineaţă, DNA precizează că procurorii fac cercercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2007 - 2015.

În paralel cu percheziţiile desfăşurate la locuinţa lui Marian Vanghelie, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a fost dusă la DNA, în baza unui mandat de aducere, aceasta fiind implicată într-un dosar privind operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia de parlamentar.

Sursele judiciare citate au declarat că Oana Mizil a ajuns în atenţia anchetatorilor pentru că era administrator de fapt al SC Fashion Brand Management şi la patru magazine din Bucureşti.

Oana Mizil: "Îmi depun demisia din Parlament, nu vreau să fie un impediment în calea justiţiei"

Oana Niculescu Mizil a declarat, ieri, după ce a fost audiată la DNA, că îşi va depune demisia din calitatea de deputat, menţionând că nu vrea ca acesta să fie "un impediment în calea justiţiei".

Deputatul PSD a adăugat: "Sunt total nevinovată. Am calitatea de suspect. Nu am administrat niciun magazin, din contră, am consiliat. Pur şi simplu mă consider nevinovată pentru că îmi place moda, nu am putut să stau departe de modă. Este primul meu hobby. Nu am avut niciun câştig".

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu, a anunţat, ieri, că Oana Mizil va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului ca ea apare pe listele de susţinători ai Partidului Social Românesc pe care îl înfiinţează Micea Geaonă.

"Faptul că Oana Mizil apare în tabelul de iniţiativă a noului partid creat de Geoană şi Vanghelie şi are depuse hârtiile la Tribunalul Bucureşti - Partidul Social Românesc, nu poţi să fii în două partide, în PSD şi în alt partid şi de drept îţi încetează statutul de membru al PSD", a spus Ştefănescu.

El a arătat că decizia de excludere a Oanei Mizil va fi discutată la PSD Sector 5 şi în Biroul Politic al PSD Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb