Investiţiile în energia verde s-au transformat într-un cazinou, a spus, ieri, premierul Victor Ponta, în urma declaraţiilor făcute, recent, de directorului E.ON România Frank Hajdinjak, potrivit căruia compania pe care o reprezintă va renunţa la proiectele de producţie a electricităţii din surse eoliene dacă Guvernul va modifica legislaţia.
"Nici la cazinou nu poţi câştiga atât de mult ca din investiţiile în energie", a apreciat, ieri, Victor Ponta.
Oficialul a precizat că Legea pentru modificarea schemei de sprijin din domeniul energiei regenerabile urmează să fie adoptată săptămâna viitoare.
"Am informat Comisia Europeană. Noi păstrăm o schemă de stimulare a investiţiilor în energia regenerabilă, însă această schemă trebuie să fie sustenabilă pentru industrie şi pentru populaţie", a mai subliniat primul-ministru.
Guvernul intenţionează să modifice legislaţia care vizează acest sector, principala prevedere fiind amâ-narea încasării de către producătorii de energie regenerabilă a unei părţi din certificatele verzi care li se cuvin.
Companiile din domeniu au protestat faţă de intenţia Guvernului, susţinând că România va pierde investiţii de 3-4 miliarde euro.
Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, strict pe ajutor de stat, nu se poate spune că această prevedere este o încălcare a Legii Concurenţei, ea putând fi o încălcare a principiului stabilităţii şi predictibilităţii mediului de afaceri.
"Dacă statul spune < înainte am dat un ajutor, acum dăm mai puţin >, din punct de vedere al concurenţei, nu am de-a face cu un ajutor de stat excesiv. Problema la această ordonanţă o reprezintă ajutorul de stat pentru marii consumatori", a menţionat domnul Chiriţoiu.
Domnia sa a precizat că scutirea marilor consumatori de energie de la plata a jumătate din certificatele verzi ar putea fi considerată ajutor de stat, iar Guvernul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea acestei facilităţi.
Potrivit unui proiect de Ordonanţă, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016 va fi amânată acordarea unor certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile, iar marii consumatori ar urma să cumpere certificate doar pentru jumătate din energia furnizată.
Bogdan Chiriţoiu a explicat: "Problema pe care o avem la acest proiect de Ordonanţă este legată de măsurile de sprijin pentru marii consumatori. Guvernul vrea să scutească marii consumatori de costul certificatelor verzi. Obiectivul este foarte legitim. Toţi în Româ-nia am vrea ca firme precum ArcelorMittal, Alro sau alţi mari consumatori să se dezvolte la noi în ţară. Nu vrea nimeni să-i vadă plecând. (...) E legitim ca ei să aibă o energie cât mai ieftină. Toţi ne dorim treaba asta, dar metoda care a fost aleasă, deci o exceptare de la plata certificatelor verzi, credem noi că ridică probleme de ajutor de stat".
Potrivit şefului CC, autorităţile noas-tre s-au consultat cu Comisia Europeană, care a cerut notificarea acestei măsuri.
Bogdan Chiriţoiu a menţionat că niciun stat membru nu a primit aviz favorabil la o astfel de solicitare, precizând: "Austria a încercat şi a fost respinsă, Germania este în inves-tigaţie pentru ceva similar. (...) Ce am discutat cu Guvernul este să introducă aşa-numita clauză suspensivă, să spună < asta este legea >, dar o parte din ea, în speţă această măsură, nu va fi pusă în practică decât după ce avem OK-ul Comisiei Europene".
Preşedintele Consiliului Concurenţei a specificat că buna practică a CE este să rezolve un astfel de caz maxim într-un an şi jumătate.
Ziarul BURSA a anunţat, recent, în exclusivitate, că această măsură ar putea fi considerată ajutor de stat de către Comisia Europeană.
Bogdan Chiriţoiu: "Săptămâna viitoare aşteptăm primele decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în acheta pe carburanţi şi pe telecom, finalizate anul trecut, unde am aplicat amenzi totale de circa 300 de milioane de euro, marea majoritate a banilor fiind intraţi, deja, la bugetul de stat".
•
Consiliul Concurenţei urmează să lanseze o analiză a pieţei de electricitate şi o anchetă în industria construcţiilor de drumuri, unde există mai multe investigaţii, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu. Consiliul ar putea încheia verificările pe segmentul agenţiilor de publicitate şi pe cel al jocurilor de noroc.