Marile bănci avertizează: Risc de exod din Marea Britanie, în 2017

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 octombrie 2016

Băncile de top au avertizat, săptămâna aceasta, că ar putea începe să-şi transfere angajaţii din Marea Britanie, la începutul anului viitor, dacă nu se vor clarifica rapid aspectele legate de posibilitatea ca Regatul Unit să-şi păstreze accesul la piaţa unică europeană la momentul ieşirii din UE (Brexit), potrivit Reuters.

Agenţia notează că directori ai diviziilor europene ale unora dintre cele mai mari instituţii financiare din lume au atras atenţia asupra acestui aspect în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Londra.

James Bardrick, şeful diviziei britanice a "Citigroup" Inc. din SUA, a afirmat că principala dilemă privind industria financiară este următoarea: cât de rapid trebuie să acţioneze guvernul de la Londra în privinţa măsurilor de urgenţă menite să protejeze afacerile băncilor, după votul pentru Brexit (exprimat în 23 iunie)?

"Cum vom face şi când vom începe să luăm decizii? (...) Posibil în primul trimestru din 2017", a menţionat James Bardrick, referindu-se la posibila mutare a angajaţilor.

Amintim că, la începutul lunii curente, Theresa May a anunţat, la Congresul anual al Partidului Conservator, că Marea Britanie va activa în primul trimestru din 2017 articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabileşte o perioadă de doi ani de negocieri privind retragerea unei ţări din blocul comunitar. În aceste condiţii, Regatul Unit va părăsi UE până în 2019.

Viitorul Londrei ca centru financiar european este aşteptat să fie un punct major de negociere în discuţiile pe care le va avea May cu partenerii din UE.

Instituţiile financiare cu sediul în Marea Britanie vor pierde dreptul să opereze în Uniunea Europeană dacă, în urma Brexitului, Regatul Unit nu rămâne cel puţin membru în Spaţiul Economic European.

Rob Rooney, directorul executiv al "Morgan Stanley" pe probleme internaţionale, şi-a exprimat temerile în acest sens, menţionând că banca sa va fi nevoită să-şi mute o parte din operaţiunile din Londra, dacă va fi închis accesul la piaţa unică. Rob Rooney a subliniat: "Chiar nu este foarte complicat. Dacă suntem în afara UE şi nu avem un angajament stabil, pe termen lung, pentru accesul la piaţa unică, atunci multe dintre operaţiunile pe care le derulăm astăzi în Londra le vom muta în UE".

Potrivit unor surse guvernamentale din Marea Britanie, citate de BBC, Regatul Unit va fi nevoit, probabil, să aibă contribuţii semnificative la bugetul UE, de până la cinci miliarde de lire (5,5 miliarde de euro), după Brexit, ca să-şi menţină accesul la piaţa unică.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb