Treizeci de primari din capitale şi metropole ale Europei (inclusiv Sorin Oprescu) s-au reunit, ieri, la Paris, unde au semnat o Declaraţie şi o Tribună prin care se angajează să lupte împotriva schimbărilor climatice, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
La eveniment au participat, de asemenea, preşedintele Franţei, François Hollande, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, şi comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Cañete.
Preşedintele Francois Hollande a subliniat responsabilitatea pe care statele europene o au în lupta împotriva schimbărilor climatice: "Nu Europa este cea care face presiuni asupra lumii; Europa este cea care trebuie să fie cu un pas înainte. Nu putem rămâne indiferenţi în faţa schimbărilor climatice".
Oraşele semnatare ale celor două documente au fost: Amsterdam, Atena, Berlin, Bordeaux, Bruxelles Bucureşti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Florenţa, Geneva, Helsinki, La Valletta, Lisabona, Ljubljana, Londra, Luxembourg, Lyon, Madrid, Milano, Nantes, Nicosia, Paris, Roma, Sofia, Stockholm, Strasbourg, Tallinn, Viena şi Vilnius.
Reuniunea fost organizată de Anne Hidalgo, primarul Parisului, în contextul Conferinţei Naţiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice "Paris Climat 2015/ COP 21", care va avea loc în capitala Franţei între 30 noiembrie şi 11 decembrie. Cele 196 de state participante la COP 21 trebuie să ajungă la un acord care să asigure că toate ţările semnatare vor răspunde angajamentelor luate în vederea reducerii emisiilor de carbon şi luptei împotriva încălzirii globale.
François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, a afirmat: "Este nevoie de o implicare europeană şi de soluţii locale în faţa provocărilor climatice mondiale. Majoritatea marilor oraşe europene trebuie să găsească soluţii privind protejarea mediului şi trebuie să lucrăm împreună pentru punerea lor în aplicare. Participarea capitalei României la reuniunea găzduită de doamna Hidalgo înseamnă că Bucureştiul îşi ia angajamente faţă de protejarea mediului".
Ambiţia comună, exprimată prin Declaraţie şi Tribună, este de a identifica şi de a lupta împotriva principalelor cauze ale emisiilor de gaze cu efect de seră, reprezentate de transportul poluant, clădiri vechi şi prost izolate şi aprovizionarea cu energie. Crearea de locuri de muncă şi căutarea de parteneriate cu mediul rural vecin sunt tot atâtea soluţii esenţiale pentru reuşita acestor proiecte, se mai arată în comunicat.
Declaraţia evidenţiază şi colaborarea la nivel european: capitalele şi metropolele europene trebuie să-şi unească forţele ca să lupte împotriva schimbărilor climatice, printr-un dialog mai strâns între oraşe sau prin schimburi mai susţinute de expertize şi bune practici. În UE, diplomaţia oraşelor trebuie să fie susţinută şi mai mult de Parlamentul European şi chiar de Comisia Europeană, şi să beneficieze direct de finanţări europene.
Printre angajamentele asumate de participanţii la această reuniune, se numără: prezentarea pentru demnitarii locali a unor rapoarte despre iniţiativele pentru combaterea schimbărilor climatice; dezvoltarea actualelor politici privind mediul, astfel încât până în 2030 să se ajungă la o reducere semnificativă a gazelor cu efect de seră, cu cel puţin 40%, în conformitate cu linia Uniunii Europene; cooperarea transparentă cu sectorul privat pentru achiziţia de bunuri şi servicii cu impact redus asupra mediului etc.