Marile puteri ale lumii - de la arbitri la jucători

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2023

Marile puteri ale lumii - de la arbitri la jucători

Africa de Vest - un nou punct fierbinte pe harta conflictelor din lume

După izbucnirea răz­boiului din Ucraina, se poate observa că marile puteri ale lumii au început să-şi asume rolul de jucători în conflictele cu care se confrunta lumea, depăşind atribuţiile de arbitri, dar fără a avea o mână puternică, decisivă, un exemplu în acest sens fiind şi întâlnirea de la Riad, de sâmbăta trecută, privind un plan de pace între Ucraina şi Rusia, care s-a încheiat fără niciun rezultat.

De asemenea, evenimentele petrecute în ultimele două săptămâni în Niger, unde o grupare militară a reuşit să îl îndepărteze cu forţa de la putere pe preşedintele pro-occidental Mohamed Bazoum, demonstrează afirmaţiile anterioare.

Luptătorii grupului paramilitar rus Wagner au fost surprinşi în Niger în timp ce îi antrenează pe membrii forţelor armate care au declanşat lovitura de stat la finalul lunii iulie.

Junta militară a cerut ajutorul mercenarilor în contextul ameninţării cu o intervenţie militară lansată de blocul vest-african, conform Euronews.

Din dorinţa de a controla economic fostele zone coloniale din Africa de vest, în contextul loviturii de stat din Niger, Franţa a decis suspendarea ajutorului economic acordat statului Burkina Faso, ţară ai cărei reprezentanţi au declarat că sprijină schimbarea de putere din Niger. Este vorba despre suspendarea proiectelor de dezvoltare de 482 milioane euro, la care se adăuga un sprijin bugetar de 13 milioane euro pentru autorităţile de la Ouagadougou. Franţa sprijină ţările membre ale Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest (ECOWAS) în eforturile lor de repunere în funcţie a preşedintelui Mohamed Bazoum, care este ţinut prizonier de aproape două săptămâni, din 26 iulie, data la care militarii au preluat puterea în Niger.

În acelaşi timp, Marea Britanie îşi trimite reprezentanţii în vizită în zona fierbinte africană. În aceste zile, James Cleverly, ministrul britanic de externe se află în vizită în Ghana, Nigeria şi Zambia, unde va discuta cu autorităţile situaţia din Niger.

Printre temele în discuţie se vor afla cooperarea în domeniul securităţii şi introducerea unor programe de pregătire britanice pentru personalul militar.

Pe continentul african se va afla în zilele următoare şi subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, Victoria Nuland, care va discuta cu reprezentanţii autorităţilor centrale din Coasta de Fildeş şi Republica Democrată Congo despre securitate şi cooperare economică, precum şi despre "alegeri libere şi corecte şi instituţii democratice de guvernare".

Statele Unite suspendă programele de ajutor pentru guvernul din Niger, unde puciştii au preluat puterea, dar vor continua ajutorul umanitar vital la faţa locului, după a anunţat vineri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Editorialistul Serghei Strokan notează pentru cotidianul rus Kommersant că misiunile diplomaţilor occidentali "trebuie privite ca o continuare a unei noi bătălii geopolitice pentru Africa", mai ales că într-un interviu acordat pentru Financial Times, James Cleverly, ministrul britanic de externe a afirmat că Occidentul trebuie să ofere continentului african o opţiune alternativă de dezvoltare, diferită faţă de abordările Rusiei şi Chinei.

"Între timp, în condiţiile Războiului Rece 2.0, bătălia pentru Africa este încă diferită de ceea ce era în epoca confruntării blocurilor politice existente în primul război rece. Atunci era suficient ca o ţară africană să îşi declare aderarea la idealurile lumii libere sau dorinţa de a adera la ideologia socialistă - şi începea să primească asistenţă financiară generoasă din partea Occidentului sau a URSS. Astăzi, bătălia pentru Africa izbucneşte cu o vigoare reînnoită, în lipsa vreunei ideologii. De la sfârşitul primului Război Rece, Africa a parcurs un anumit drum în dezvoltarea sa socio-economică, iar acum cooperarea cu aliaţii săi externi poate fi reciproc avantajoasă, întrucât investiţiile aduc dividende. Cel mai bun exemplu în acest sens este reprezentat de activităţile economice derulate de China pe continentul african, ştiut fiind faptul că regimul de la Beijing nu face nimic cu titlu gratuit. Cu toate acestea, scopul principal al bătăliei pentru Africa rămâne acelaşi: este în primul rând o luptă pentru influenţă", susţine Serghei Strokan.

După cum se poate observa, marile puteri şi-au găsit un nou loc în care să îşi etaleze forţa economică sau forţa militară: Africa. Până acum, bătălia privind cucerirea investiţională a Africii este dominată de China, chiar dacă Occidentul - mai ales Uniunea Europeană - nu doreşte să renunţe la zonele sale de influenţă. În bătălia dusă la nivel global pentru materii prime şi pământuri rare, Africa reprezintă cel mai fertil continent şi cine va câştiga bătălia privind zonele de influenţă va domina economic lumea. (George Marinescu)

Demonstraţii cu zeci de mii de susţinători ai loviturii de stat din Niger

Aproape 30.000 de susţinători ai loviturii de stat din Niger s-au strâns duminică, la Niamey, într-o demonstraţie de forţă, cu câteva ore înainte să se încheie ultimatumul dat de Africa de Vest militarilor care au preluat puterea, respectiv să-l repună în funcţie pe preşedintele înlăturat Mohamed Bazoum, conform AFP.

Manifestanţii, prezenţi pe cel mai mare stadion din Niger (Seini Kountche), au purtat drapele ale ţării lor, dar şi ale Rusiei şi Burkina Faso. Aceştia au strigat: "Astăzi este ziua adevăratei noastre independenţe! Jos Franţa! Jos ECOWAS!". (n.r. ECOWAS - Comunitatea economică a statelor din Africa de Vest, care a ameninţat să intervină militar în cazul în care nu va fi repus în funcţie preşedintele Bazoum).

Lovitura de stat a fost condamnată de partenerii occidentali şi africani ai Nigerului, dar militarii nigerieni sunt susţinuţi de omologii lor din Mali şi Burkina Faso, care, de asemenea, au ajuns la putere prin puciuri în 2020 şi 2022.

Nigerul aştepta, ieri, un răspuns din partea blocului vest-african, în condiţiile în care liderii loviturii de stat au ignorat termenul limită pentru repunerea în funcţie a preşedintelui demis, potrivit Reuters.

Nigerul şi-a închis spaţiul aerian

Nigerul a decis să îşi închidă spaţiului aerian, ca urmare a ameninţării crescute privind o intervenţie din partea ţărilor vecine, conform anunţului făcut duminică de militarii care au preluat puterea la Niamey, informează AFP.

Aceştia au precizat: "În faţa ameninţării unei intervenţii care devine din ce în ce mai clară din partea ţărilor vecine, spaţiul aerian nigerian este închis începând de duminică, până la noi ordine. Orice tentativă de încălcare a spaţiului aerian va conduce la un răspuns puternic şi instantaneu".

Totodată, Consiliul Naţional pentru Salvarea Patriei (CNSP, care a preluat puterea prin lovitură de stat) a informat că o "pre-desfăşurare pentru pregătirea intervenţiei a fost făcută în două ţări din Africa Centrală". CNSP nu a precizat care sunt aceste ţări, dar a menţionat: "Orice stat implicat va fi considerat cobeligerant".

Graniţele terestre şi aeriene ale Nigerului cu cinci ţări vecine (Algeria, Burkina Faso, Libia, Mali şi Ciad) au fost redeschise pe 2 august, la aproape o săptămână după ce au fost închise în timpul loviturii de stat din 26 iulie.

Ciadul nu sprijină o intervenţie militară în Niger

Ciadul, stat care se învecinează cu Nigerul, a anunţat recent că nu va sprijini o intervenţie militară în această ţară, conform EFE.

Ministrul Apărării din Ciad, Daoud Brahim Yaya, a subliniat: "Este responsabilitatea poporului din Niger să evalueze gravitatea situaţiei şi să ia o decizie. Prin urmare, Ciadul nu va interveni niciodată militar". În opinia sa, soluţionarea crizei din Niger trebuie făcută prin folosirea canalelor diplomatice.

Ciadul nu face parte din ECOWAS, blocul celor 15 ţări care le-a dat puciştilor din Niger un ultimatum să-l repună în funcţie pe preşedintele pro-occidental Mohamed Bazoum.

Totodată, Algeria, Guineea, Burkina Faso şi Mali au anunţat că se opun unei asemenea intervenţii.

Avertisment din partea Franţei

Franţa, fosta putere colonială care menţine în Niger un contingent de circa 1.500 de soldaţi - după ce a fost forţată de Mali şi Burkina Faso să-şi retragă trupele din aceste ţări - a transmis sâmbătă că autorii loviturii de stat din Niger trebuie să ia "foarte în serios" ameninţarea unei intervenţii militare a altor state africane.

Ministrul de Externe de la Paris, Catherine Colonna, a spus, conform postului de radio FranceInfo: "Mai multe dintre aceste ţări dispun de armate puternice şi au arătat că sunt dispuse să intervină".

Întrebată despre posibilitatea ca Franţa să ofere ajutor militar ţărilor care ar lua parte la o operaţiune împotriva Nigerului, ea a răspuns că "nu am ajuns acolo", dar a dat asigurări că guvernul său sprijină deplin eforturile de "restabilire a democraţiei" în Niger, notează Agerpres.

Kremlin: "Este puţin probabil ca intervenţia unor actori non-regionali să ajute la rezolvarea crizei din Niger"

Orice interferenţă în Niger din partea unor puteri din afara regiunii, precum SUA, este puţin probabil să ducă la îmbunătăţirea situaţiei în urma loviturii de stat militare din această ţară din vestul Africii, a transmis recent Kremlinul, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns astfel la o întrebare despre apelul făcut de preşedintele înlăturat de la putere al Nigerului, Mohamed Bazoum, către SUA şi întreaga comunitate internaţională de a interveni pentru a restabili ordinea constituţională în ţara sa.

"Este puţin probabil ca intervenţia unor forţe din afara regiunii să fie capabilă să schimbe situaţia în bine", a afirmat Peskov,menţionând: "Monitorizăm foarte atent situaţia, ne îngrijorează tensiunile din Niger şi continuăm să favorizăm o revenire rapidă la normalitatea constituţională fără ca vieţile oamenilor să fie puse în pericol".

Amintim că, săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a cerut "eliberarea imediată" a liderului înlăturat al Nigerului, Mohamed Bazoum. Oficialul Casei Albe a spus: "Fac apel la eliberarea imediată a preşedintelui Bazoum şi a familiei sale, şi la prezervarea democraţiei cu greu cucerite în Niger. În acest moment critic, Statele Unite sunt alături de populaţia Nigerului, respectând un parteneriat ce durează de decenii, înrădăcinat în valorile democratice împărtăşite şi susţinerea unui guvern civil. Nigerienii au dreptul să-şi aleagă liderii. S-au exprimat în cadrul unor alegeri libere şi acest drept trebuie respectat".

SUA au o bază aeriană în centrul Nigerului, folosită pentru pilotarea de drone destinate combaterii şi supravegherii jihadiştilor.

În Europa, ministrul italian al Apărării, Antonio Tajani, a declarat, potrivit Reuters, că orice intervenţie militară occidentală în Niger trebuie evitată.

Luptătorii grupului paramilitar rus Wagner, surprinşi în Niger

Luptătorii grupului paramilitar rus Wagner au fost surprinşi în Niger, antrenându-i pe membrii forţelor armate care au declanşat lovitura de stat, conform Sky News.

Euronews notează că puciştii aflaţi la putere în Niger le-au cerut ajutorul mercenarilor, în urma ameninţării cu o intervenţie militară lansată de blocul vest-african.

Potrivit LSi Africa, "instructori ai grupului de mercenari Wagner" au venit din Mali în capitala Niamey ca să antreneze militarii pucişti.

Statele Unite ale Americii suspendă programele de ajutor pentru guvernul din Niger, dar vor continua ajutorul umanitar, a anunţat duminică şeful diplomaţiei de la Washington, Antony Blinken, citat de AFP. Acesta a subliniat că ajutorul acordat guvernului depinde de "o guvernare democratică şi de respectarea ordinii constituţionale".

-----------------

Cetăţenii chinezi din Niger ar trebui să plece într-o ţară terţă sau să se întoarcă acasă pentru refugiu temporar dacă nu există vreun motiv să rămână în ţara vest-africană, a anunţat ieri Ambasada Chinei în Niger, potrivit devdiscourse.com.

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe al Chinei şi-a exprimat speranţa că Nigerul şi alte ţări regionale "au înţelepciunea şi capacitatea de a găsi o rezoluţie politică" la situaţia actuală. De asemenea, China le-a cerut "părţilor relevante" să restabilească "ordinea cât mai curând posibil", potrivit Reuters.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Orice popor carea re o demnitate cauta sa se elibereze de imperialisti.

    Exact asta se intampla si cu Nigerul. Modelul vestic nu merge acolo cum nu merge nici in alte locuri.  

    1. Acum intelegi de ce toate statele est europene nu mai vor sa auda de mujici...au vazut modelul rusesc de bunastare:-)

      Saracul de tine,

      te-a vazut medicul psihiatru ? 

      M-a vazut...mi-a spus sa ma feresc de mujicia daca vreau sa fiu mereu "tanar si ferice":-)

      Iar au uitat sa-ti ia telefonul?Se vede treaba ca la astia de la psihiatrie nu se duce nimeni in control!

    Dar cine este POUTINE? E vreun francez?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb