Legea dării în plată aduce modificări fără precedent ale cadrului legal aplicabil contractelor de credit din România, este de părere Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), care a publicat, vineri, avizul instituţiei pe care o conduce privind respectivele reglementări.
Printre altele, domnia sa apreciază că această lege va avea efecte negative atât asupra sistemului bancar, cât şi în ceea ce priveşte întreaga economie autohtonă.
În amplul document postat pe site-ul BCE, Mario Draghi menţionează: "Se observă faptul că, datorită sferei largi de aplicare, proiectul de reglementare s-ar aplica nu doar creditelor de consum, ci şi creditelor comerciale ale persoanelor fizice şi creditelor performante şi neperformante deopotrivă. În timp ce abilitatea instituţiilor financiare de a administra efectiv riscul de credit depinde de un cadru legal sigur, predictibil şi stabil care să asigure în mod adecvat un echilibru între interesele creditorului şi debitorului, proiectul de reglementare introduce modificări fără precedent ale cadrului legal aplicabil contractelor de credit din România şi compromite semnificativ siguranţa juridică şi administrarea adecvată a riscului de credit în instituţiile financiare".
În acest context, BCE sfătuieşte autorităţile române "să evalueze cu atenţie" impactul proiectului de reglementare asupra contractelor de credit existente, astfel încât să existe o siguranţă juridică şi să fie evitat "conflictul nedorit cu drepturile contractuale şi de proprietate ale instituţiilor de credit".
De asemenea, BCE spune că legea trebuie să preîntâmpine apariţia hazardului moral în relaţia dintre creditor şi debitor.
Şeful BCE face referire şi la caracterul de retroactivitate, subliniind că "acest proiect de reglementare riscă să compromită siguranţa juridică şi nu respectă principiul aşteptărilor legitime".
Mario Draghi apreciază că, în anticiparea impactului negativ pe care astfel de drepturi l-ar putea avea asupra disciplinei de plată în România, băncile ar putea fi îndemnate să adopte condiţii de creditare mai aspre şi să grăbească rambursările anticipate: "Ratele mai ridicate ale dobânzii şi creditarea limitată a gospodăriilor şi micilor afaceri pot afecta negativ creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. (...) Funcţionarea normală a instituţiilor de credit poate fi grav afectată, cee a ce ar putea afecta negativ soliditatea instituţiilor de credit individuale şi, prin efectele de contagiune, ar putea genera riscuri substanţiale pentru întregul sistem financiar. În cazul în care astfel de riscuri la adresa bunei funcţionări a canalului de creditare s-ar materializa, există posibilitatea unor efecte negative de propagare asupra economiei".
Totodată, proiectul de reglementare ar putea conduce la o deteriorare a încrederii investitorilor străini, pe fondul unei creşteri a nesiguranţei juridice şi a riscului de ţară, mai avertizează şeful BCE, sugerând autorităţilor române să efectueze o analiză aprofundată a posibilelor efecte ale introducerii proiectului de reglementare asupra economiei României.
Preşedintele Băncii Centrale Europene mai opinează: "Din perspectiva stabilităţii financiare, elementele de potenţială preocupare referitoare la impactul asupra instituţiilor de credit, care ar trebui evaluate de la început, privesc: (i) riscurile asociate împrumuturilor în monedă străină; (ii) efectele retroactive ale proiectului de reglementare, care afectează şi contractele de credit aflate în derulare; şi (iii) implicaţiile pentru cerinţele prudenţiale aplicabile instituţiilor de credit în ceea ce priveşte ipotecile asupra locuinţelor pentru a reflecta caracterul riscant al portofoliilor corespunzătoare".
Proiectul de reglementare poate avea implicaţii negative pentru instituţiile de credit, cu un posibil impact asupra profitabilităţii, capitalizării şi capacităţii de creditare viitoare, pentru funcţionarea sistemului financiar, precum şi pentru costul şi condiţiile de creditare în ansamblu, conchide Draghi în avizul postat pe site-ul BCE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2015, 00:40)
Desigur, omul e un idiot.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 21.12.2015, 11:18)
Are dreptate când spune ca va afecta cresterea economica si ca aceasta lege va duce la cresterea dobânzilor. Asta o spun si economistii romani si de altfel este evident. Doar ca pe unii ii intereseaza mai mult soarta speculantilor pe valuta care s-au imprumutat in franci elvetieni decat soarta milioanelor de romani si stabilitatea economica.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2015, 11:37)
Desigur si tu.
2.2. Esti cel putin la fel de toxic precum CHF-ul (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian DAN în data de 21.12.2015, 15:30)
Asta e cea mai mare tampenie pe care o aud deseori de la manipulatori: ca s-au imprumutat speculantii in CHF. Ori habar n-ai de creditarea in CHF, ori faci pe prostul incercand sa intoxici. Nu mai tine, prietene, debitorii s-au trezit... A FOST INSELATORIE - PRACTICA COMERCIALA INCORECTA, INSELATOARE. Acum n-au decat sa-si asume sau sa intre in faliment.
Iar ce zice Draghici, putin ne intereseaza pe noi... Pe noi ne intereseaza, de exemplu, Monique Goyens, Directorul General BEUC (Organizatia Europeana a Consumatorilor).
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2015, 11:40)
Cand s-a sters din datoria Greciei a fost bine?
Cand s-a tiparit € pentru banci ajutor de stat a fost bine? Bancile sunt firme private de ce au primit bani si firmele persoanele nu?
Criza de 10 ani cate banci s-au inchis? Cate persoane nu si-au putut platii ratele?
Cate firme s-au inchis?
Tva a crescut la noi la nemti nu de ce suntem in UE?
De ce sunt diferite contracte la aceeasi banca Europa vest vs est?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2015, 12:26)
Pentru ca Draghi e un idiot.
3.2. Raspuns lui 1;,2.1;3.1 (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Draghi în data de 21.12.2015, 13:31)
Mai,mai ocosilor, cand mai aveti asemenea
perle,trimitetile la BCE ca poate va angajez
aicea.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2015, 13:43)
Idiotule, tu esti angajatul nostru!
4. AHA!
(mesaj trimis de cosming în data de 21.12.2015, 20:35)
"Fara precedent" nu este neaparat rau!
Dimpotriva, numai oamenii conservatori si fara viziune, se sperie de NOU si NECUNOSCUT!
Dupa cum bine stim, bancile adopta ultimele noile tehnologii (cel putin in materie de IT) si dupa cum bine stim, pana adopta bancile noile tehnlogii acestea devin deja invechite...
Bancile TREBUIE ajutate sa fie mai moderne, iar legea aceasta, de dare in plata, e doar o modalitate prin care cetatenii ajuta o banca sa se modernizeze!
Eu asa vad aceasta lege si sunt sigur ca si cei care au votat aceasta lege in proportie de peste 99% sunt de acord cu mine!
4.1. domnul Draghi are doar incredere in nea Treichl (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 21.12.2015, 20:52)
nu stie insa ca e un om de afaceri brutal si impreuna cu nea Isarescu au luat o decizie inteleapta in martie 2009 si una in 2012. Poate ar fi cazul sa intrebam ce spune domnul Presedinte referitor la intelepciunea prietenilor nostri...
5. fără titlu
(mesaj trimis de Dan Cristian în data de 21.12.2015, 23:19)
cristian dan e un idiot. Sunt curios daca mesajul asta va fi cenzurat pentru ca dacae tratat ca restul mesajelor nu ar trebui cenzurat. Sau demicratia si dreptul la opinie e bun doar cand ne e favorabil noua?
Cristian DAN e un IDIOT. Cei pe care ii pastoreste din secta imprumutatilor in CHF sunt manipulati de pastorul diavolului. Cristian Dan are ca misiune sa distruga poporul roman ortodox. Pentru asta e in stare ca orice pocait sectant de orice marsavie si minciuna.
Pocaieste-te, IDIOTULE. Dumnezeu e sus si vede. Romanii nu se lasa condusi de pocaiti ca tine, idiotule.